Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Spaarrente verwachting 2023

De rente in Nederland zal aan het einde van dit kwartaal naar verwachting 2,50 procent bedragen, volgens de wereldwijde macromodellen van homefinance databases en de verwachtingen van analisten. Op lange termijn zal de Nederlandse rente zich volgens onze econometrische modellen ontwikkelen tot ongeveer 3,50 procent in 2023 en 2,75 procent in 2024


Spaarrentes stijgen in 2023 weer flink door

Huishoudens in Nederland zijn na de coronaviruscrisis hun spaargeld flink blijven verhogen, aldus De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de centrale bank van het land is het totale bedrag dat Nederlanders op hun bankrekening hebben staan vorig jaar opnieuw met tientallen miljarden euro's gestegen.

Mogelijk wilden huishoudens uit voorzorg meer geld hebben vanwege de onzekerheid over de economie. Daarnaast kunnen mensen zich zorgen hebben gemaakt over hun eigen financiële situatie en veiligheid, aldus de centrale bank.

Gezamenlijk had iedereen in Nederland vorig jaar in totaal 562,5 miljard euro op de bankrekening staan, 34,1 miljard meer dan het jaar ervoor. Daarmee wordt de opwaartse trend vanaf het begin van de coronavirus pandemie duidelijk voortgezet. Tijdens de lockdowns vonden mensen manieren om in het algemeen minder te consumeren, waardoor een groter deel van het extra geld naar de spaarrekening ging.

Het feit dat het totale spaarbedrag vorig jaar verder is gestegen, kan ook gedeeltelijk te danken zijn aan de stijgende rente op spaarrekeningen. De spaarrente was vorig jaar extreem laag, maar steeg in de loop van het jaar weer. Dat maakte het voor mensen interessanter om hun geld op een spaarrekening te zetten.

Tegelijkertijd leverde de rente vorig jaar over het algemeen niet veel op. In 2022 werd in totaal ongeveer een half miljard euro aan rente bijgeschreven op spaarrekeningen. Dat is het laagste bedrag sinds DNB eind jaren negentig begon met het bijhouden van deze cijfers. De verwachting is dat de bijgeschreven rente op rekeningen dit jaar hoger uitvalt omdat de spaarrente nu weer iets hoger is.Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.