Search
Close this search box.

Spaarrente 2023 verwachting

Spaarrente verwachting 2023

 

De rente in Nederland zal aan het einde van dit kwartaal naar verwachting 2,50 procent bedragen, volgens de wereldwijde macromodellen van homefinance databases en de verwachtingen van analisten. Op lange termijn zal de Nederlandse rente zich volgens onze econometrische modellen ontwikkelen tot ongeveer 3,50 procent in 2023 en 2,75 procent in 2024


Spaarrentes stijgen in 2023 weer flink door

 

Huishoudens in Nederland zijn na de coronaviruscrisis hun spaargeld flink blijven verhogen, aldus De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de centrale bank van het land is het totale bedrag dat Nederlanders op hun bankrekening hebben staan vorig jaar opnieuw met tientallen miljarden euro’s gestegen.

Mogelijk wilden huishoudens uit voorzorg meer geld hebben vanwege de onzekerheid over de economie. Daarnaast kunnen mensen zich zorgen hebben gemaakt over hun eigen financiële situatie en veiligheid, aldus de centrale bank.

Gezamenlijk had iedereen in Nederland vorig jaar in totaal 562,5 miljard euro op de bankrekening staan, 34,1 miljard meer dan het jaar ervoor. Daarmee wordt de opwaartse trend vanaf het begin van de coronavirus pandemie duidelijk voortgezet. Tijdens de lockdowns vonden mensen manieren om in het algemeen minder te consumeren, waardoor een groter deel van het extra geld naar de spaarrekening ging.

Het feit dat het totale spaarbedrag vorig jaar verder is gestegen, kan ook gedeeltelijk te danken zijn aan de stijgende rente op spaarrekeningen. De spaarrente was vorig jaar extreem laag, maar steeg in de loop van het jaar weer. Dat maakte het voor mensen interessanter om hun geld op een spaarrekening te zetten.

Tegelijkertijd leverde de rente vorig jaar over het algemeen niet veel op. In 2022 werd in totaal ongeveer een half miljard euro aan rente bijgeschreven op spaarrekeningen. Dat is het laagste bedrag sinds DNB eind jaren negentig begon met het bijhouden van deze cijfers. De verwachting is dat de bijgeschreven rente op rekeningen dit jaar hoger uitvalt omdat de spaarrente nu weer iets hoger is.

Nieuwsbrief
Op de hoogte van sparen

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek