Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ACM: Nederlandse banken geven te weinig spaarrente

ACM publiceert onderzoek naar concurrentie op spaarrente

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) publiceert vandaag een interessant artikel: Banken geven de spaarder te weinig rente op hun spaarrekening. Dat wisten we natuurlijk al, maar inmiddels is ook toezichthouder ACM wakker geworden. Je kunt het onderzoek hier lezen.

In dit artikel lees je:

  • Wat het onderzoek van de ACM precies inhoudt
  • Welke aanbevelingen de ACM doet om het spaarders makkelijker te maken

 

Wat is er precies aan de hand?

De Nederlandse banken houden elkaar scherp in de gaten wanneer het komt op rente op spaargeld. Daardoor stemmen ze hun spaarrentes min of meer stilzwijgend onderling met elkaar af. De consument is de dupe: die ontvangt eigenlijk te weinig rente op het spaargeld.

Dit komt omdat de Nederlandse grootbanken zien dat consumenten niet heel snel van spaarrekening wisselen. Daardoor is de prikkel voor de grootbanken minder groot om met echt concurrerende spaarrentes te komen.

Het overgrote deel van de Nederlandse consumenten heeft zijn of haar spaargeld nog steeds bij één van de drie grootbanken staan (ABN AMRO, ING en Rabobank). Gemiddeld hanteren deze banken een spaarrente van 1,5% tot 1,7%, terwijl de spaarrente bij een buitenlandse bank tot wel 4% kan zijn, inclusief Depositogarantiestelsel!

Bekijk hier de huidige spaarrente van alle banken, inclusief Nederlandse banken

 

Bijkomend probleem: overstapdrempels

Wat ook niet meehelpt, is dat consumenten overstapdrempels ervaren. Het verhuizen van je spaargeld van de ene naar de andere spaarbank kan een hobbel zijn voor veel mensen. Terwijl dat niet nodig is: Het veranderen van bank voor je spaargeld hoeft geen moeilijke opgave te zijn.

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat deze overstapdrempels komen door:

  • Het verplicht afnemen van een betaalrekening bij een spaarrekening
  • De angst bij consumenten om over te stappen naar een kleinere of buitenlandse bank

 

ACM pleit voor wegnemen overstapdrempels

De ACM pleit bij de overheid nu voor een aantal maatregelen. De voorgestelde maatregelen zijn:

  1. Het verbieden van koppelverkoop. Banken zouden geen betaalrekening verplicht mogen stellen bij een spaarrekening.
  2. Betere informatie over spaarproducten, met heldere rekenvoorbeelden.
  3. Het aanbieden van een overstapservice, waarbij banken verplicht worden de overstap voor consumenten goed te regelen.

 

Conclusie

Wij juichen deze maatregelen natuurlijk toe! Al jaren roept HomeFinance dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je niet overstapt met je spaargeld naar een andere spaarbank. Spaar je bijvoorbeeld € 10.000 bij ING tegen een rente van 1,5%? Dan verdien je eenvoudig € 250 meer spaargeld als je overstapt naar TradeRepublic. En: Je geld staat nét zo veilig als bij de ING.

Natuurlijk houden we ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend voor je in de gaten. Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van sparen!

Bekijk hier de actuele spaarrente

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief
Op de hoogte van sparen

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek