Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Bij zorgkosten denken we direct aan de kosten van artsen, ziekenhuis en medicijnen. Toch zijn er ook allerlei kosten voor uw gezondheid te bedenken die niets met ziekte te maken hebben. Op deze pagina bespreken we welke soort kosten u kunt maken voor uw algemene gezondheid, en op welke manier deze vergoed worden door zorgverzekeringen.

>> Premies zorgverzekeringen vergelijken

Wat zijn kosten voor uw algemene gezondheid?

Gezond leven kan voor een deel voorkomen dat u zorgkosten moet maken. Wie goed voor zichzelf zorgt is minder vaak ziek en hoeft minder vaak naar de dokter. Soms moet u extra geld uitgeven voor uw algemene gezondheid. Denk aan de kosten van stoppen met roken en dieetadvies, maar ook zaken als ontspanningstherapie en preventieve cursussen.

Zorgverzekeringen in Nederland

In ons land hebben we een stelsel van zorgverzekeringen dat bestaat uit basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen. Het aanhouden van een basisverzekering is voor iedereen verplicht. Een aanvullende verzekering naast de basisverzekering is uw eigen vrijwillige keuze.

Veel noodzakelijke zorgkosten worden vanuit de basisverzekering vergoed. Andere vergoedingen worden alleen gedaan vanuit aanvullende zorgverzekeringen. Hoe zit dat met de kosten voor uw algemene gezondheid?

Vergoeding van kosten voor algemene gezondheid in de basisverzekering

De meeste kosten die te maken hebben met de algemene gezondheid worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Dat is natuurlijk ook lastig - waar ligt de grens? Wie bepaalt wat gezond leven is en wat niet? Toch zijn er onderwerpen waarvan iedereen het er wel over eens is dat het de gezondheid verbetert.

 • Dieetadvies
  Aan een te hoog of te laag lichaamsgewicht kleven gezondheidsrisico's. Het is daarom voor de algemene gezondheid beter om niet te zwaar te zijn, maar ook niet te licht. Binnen de basisverzekering is een beperkte dekking opgenomen voor dieetadvies: maximaal 3 behandeluren per kalenderjaar. Heeft u meer begeleiding nodig, of wilt u bijvoorbeeld een vergoeding voor een gewichtsconsulent, dan is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering een mogelijkheid.
 • Stoppen met roken
  Ook van roken is algemeen bekend dat dit een gevaar oplevert voor de gezondheid. Daarom wordt er vanuit de basisverzekering één programma per jaar vergoed dat u helpt om te stoppen met roken. Ook de nicotine vervangende middelen en eventuele ondersteunende medicatie vallen in het basispakket.

Vergoeding van kosten voor algemene gezondheid in de aanvullende verzekeringen

Slechts enkele kosten voor de algemene gezondheid vallen dus onder de basisverzekering. Er zijn echter nog veel meer kosten die u kunt maken om uw gezondheid te bevorderen. Sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden daarvoor aardige vergoedingen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vergoedingen:

  • Adem- en ontspanningstherapie
   Ontspanning is belangrijk voor een gezond leven. Stress is een oorzaak van vele medische klachten, zowel lichamelijk als psychisch. Om hierin te helpen bieden sommige zorgverzekeraars een vergoeding voor adem- en ontspanningstherapie.
  • Oefentherapie Mensendieck / Cesar
   Ook een goede lichaamshouding kan veel klachten voorkomen. Daarbij kan oefentherapie een goed hulpmiddel zijn. Niet alleen om klachten te verhelpen, maar ook ter preventie.
  • Dieetadvies
   Te zwaar of te licht zijn is slecht voor uw gezondheid. Een goede begeleiding door een diëtist of gewichtsconsulent kan u helpen uw gewicht onder controle te houden. Daarvoor is een magere dekking in de basisverzekering - veel aanvullende zorgverzekeringen bieden daarom een extra vergoeding voor dieetadvies.
  • Cursussen
   Er zijn allerlei cursussen denkbaar die u kunnen helpen bij het leiden van een gezond leven. Sommige verzekeraars bieden u een vergoeding voor cursussen die uw gezondheid bevorderen. Leefstijltrainingen bijvoorbeeld, maar ook valcursussen of EHBO-cursussen.
  • Sport Medisch Advies (SMA)
   Een sportkeuring voordat u intensief gaat sporten kan veel problemen en blessures voorkomen. Het is dan ook niet vreemd dat veel verzekeraars een vergoeding bieden voor een Sport Medisch Advies (SMA).
  • Stoppen met roken
   Dat stoppen met roken beter is voor uw gezondheid, dat is algemeen bekend. Daarom wordt de ondersteuning daarbij ook vergoed vanuit de basisverzekering. Een enkele aanvullende zorgverzekeraar doet daarbij nog een extra dekking voor stoppen met roken.
  • Alternatieve geneeswijzen
   Buiten deze vergoedingen zijn er ook onder de alternatieve geneeswijzen verschillende behandelingen die de algemene gezondheid kunnen bevorderen.

Meer belangrijke dekkingen van de zorgverzekering

Op deze pagina gaat het over de vraag in hoeverre de kosten van algemene gezondheidszaken zoals dieetadvies en stoppen met roken gedekt worden door de zorgverzekering. Hieronder ziet u een overzicht van de pagina's op deze site waar u informatie kunt vinden over andere belangrijke (mogelijke) dekkingen binnen de zorgverzekering:

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.