Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Wie lichamelijke of psychische klachten heeft, wendt zich allang niet meer alleen tot de traditionele geneeskunde. Alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en homeopathie blijken voor veel mensen een oplossing. Wat is de positie van deze alternatieve geneeswijzen in ons stelsel van zorgverzekeringen?

Direct de zorgpremies 2023 vergelijken

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

De term 'alternatieve geneeswijzen' is een verzamelterm voor geneeswijzen waarvan niet wetenschappelijk is vastgesteld of ze daadwerkelijk werken. Vaak geldt bovendien dat voor een alternatieve geneeswijze geen officieel erkende opleidingen zoals medische faculteiten bestaan. Bekende vormen van alternatieve geneeswijzen zijn acupunctuur, homeopathie en alternatieve beweegvormen zoals osteopathie en chiropractie.

Zorgverzekeringen in Nederland

Ons stelsel van zorgverzekeringen bestaat uit basisverzekeringen en aanvullende zorgzekeringen. Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering aan te houden. Of u daarnaast een aanvullende verzekering afsluit is een vrijwillige keuze.

Worden de kosten van alternatieve geneeswijzen vergoed binnen ons stelsel van zorgverzekeringen? En gaat dat dan via de basisverzekering en/of via de aanvullende polis?

Vergoeding van kosten voor alternatieve geneeswijzen in de basisverzekering

De kosten van alternatieve geneeswijzen vallen in 2023 niet onder de dekking van de basisverzekering. Voor een alternatieve behandeling of alternatieve geneesmiddelen ontvangt u dus geen vergoeding uit de basis zorgverzekering.

Vergoeding van kosten voor alternatieve geneeswijzen in de aanvullende verzekeringen

Tussen de dekkingen van de vele verschillende aanvullende zorgzekeringen bestaan zeer grote verschillen. Dit geldt zeker ook voor de dekkingen op het gebied van alternatieve geneeswijzen. Er zijn aanvullende verzekeringen waarbij alternatieve geneeswijzen helemaal buiten de dekking vallen, terwijl er ook aanvullende zorgverzekeringen zijn die een ruime dekking aanbieden.

Veel voorkomende - maar lang niet alle - dekkingsmogelijkheden in aanvullende verzekeringen voor alternatieve geneeswijzen zijn:

Het pakket aan alternatieve geneeswijzen waarvoor verzekeraars een vergoeding bieden verschilt sterk per zorgverzekering. Zijn alternatieve geneeswijzen voor u belangrijk? Dan doet u er verstandig aan om goed te bekijken welke zorgpolis een passende dekking voor u biedt. In onze vergelijking van aanvullende zorgverzekeringen kunt u aangeven welke dekking u wenst voor alternatieve geneeswijzen als geheel.

LET OP: de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen geldt meestal per kalenderjaar voor alle alternatieve geneeswijzen en alternatieve geneesmiddelen samen!

Meer belangrijke dekkingen van de zorgverzekering

Op deze pagina gaat het over de vraag in hoeverre de kosten van alternatieve geneeswijzen gedekt worden door de zorgverzekering. Hieronder ziet u een overzicht van andere belangrijke (mogelijke) dekkingen binnen de zorgverzekering:

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.