Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDekking voor refertilisatie in de zorgverzekering (update 2023)
Als een stel ervan overtuigd is dat ze geen kinderen (meer) willen krijgen kunnen ze kiezen voor sterilisatie - de meest rigoureuze manier van anticonceptie. Op deze pagina bespreken we de hersteloperatie voor gesteriliseerde mensen: refertilisatie. Wat is refertilisatie en hoe zit het met de vergoeding van de kosten vanuit de zorgverzekering?
Soms krijgt iemand spijt van de sterilisatie die hij of zij heeft laten uitvoeren. Die sterilisatie leek een goed idee: zo hoefde de vrouw niet jarenlang de anticonceptiepil te slikken. Het leven kan echter zo lopen dat die sterilisatie achteraf toch geen goed plan bleek.
Dan ontstaat de wens om de ingreep ongedaan te laten maken. Het ongedaan maken van een sterilisatie noemen we 'refertilisatie': het opnieuw vruchtbaar maken. Refertilisatie is niet altijd mogelijk. De kans dat het lukt is bij mannen groter dan bij vrouwen.
Net als sterilisatie wordt een operatie voor refertilisatie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wilt u uw sterilisatie ongedaan laten maken en dit niet (helemaal) zelf betalen? Dan heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig.
Het eigen risico dat in het algemeen geldt voor de zorg draait om de vergoedingen vanuit het basispakket. Omdat refertilisatie niet onder de basisverzekering valt is dit eigen risico daarbij niet van toepassing.
Dat wil niet zeggen dat u bij refertilisatie niets zelf hoeft te betalen. Als u al een zorgverzekering heeft die er dekking voor heeft kan het zijn dat niet 100% van de kosten vergoed wordt. Het deel van de kosten dat u uit eigen zak moet betalen is dan alsnog uw eigen risico.
De meeste aanvullende zorgzekeringen bieden géén dekking voor refertilisatie. Slechts een enkele polis wil een vergoeding geven voor het herstellen van de vruchtbaarheid. Bent u van plan deze operatie te laten uitvoeren in het komende kalenderjaar? Refertilisatie kost zomaar duizenden euro's, dus dan is het wel de moeite (en de premie) waard om een aanvullende zorgverzekering te zoeken die deze hersteloperatie vergoedt.
Sommige aanvullende zorgverzekeringen hebben in hun polisvoorwaarden staan dat er een wachttijd is voor refertilisatie operaties. Dat is belangrijk om rekening mee te houden. Het zou vervelend zijn als u verwacht dat de hersteloperatie volgend jaar vergoed wordt, om er dan vervolgens achter te komen dat er een jaar wachttijd geldt.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.