Search
Close this search box.
Hier komt de zorgvergelijker

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Sterilisatie en de zorgverzekering

Dekking voor sterilisatie in de zorgverzekering (update 2023)

Sterilisatie van de man of de vrouw is een manier om te voorkomen dat de vrouw zwanger wordt. Op deze pagina gaan we in op de vergoeding die u vanuit de zorgverzekering kunt verwachten als u kiest voor sterilisatie.

Zorgpremies voor 2023 berekenen

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie is een rigoureuze vorm van anticonceptie: u wordt met een operatie onvruchtbaar gemaakt. Deze operatie kan uitgevoerd worden bij vrouwen, maar ook bij mannen. Sterilisatie bij mannen is qua operatie eenvoudiger en veiliger dan bij vrouwen. Het voordeel van sterilisatie is dat de vrouw niet jarenlang de anticonceptiepil hoeft te slikken.

Wie achteraf spijt krijgt van zijn sterilisatie kan eventueel een hersteloperatie ondergaan. Die ingreep noemen we dan refertilisatie.

Sterilisatie in de basisverzekering

De basisverzekering dekt een operatie voor sterilisatie niet. Voor mannen niet en voor vrouwen ook niet. Om een vergoeding te krijgen voor deze manier van permanente anticonceptie heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig.

Het voordeel van sterilisatie is dat het een operatie is die u kunt plannen. Heeft u nu geen aanvullende zorgverzekering? Wacht dan tot volgend jaar en zorg dat u dan wel een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Let op: er zijn aanvullende polissen waarbij een wachttijd geldt en de sterilisatie bijvoorbeeld in het eerste jaar nog niet wordt vergoed.

Sterilisatie en eigen risico

Het eigen risico in de zorgverzekering is van toepassing op zaken die onder de dekking van de basisverzekering vallen. Omdat sterilisatie niet in het basispakket valt is er geen standaard eigen risico van toepassing.

Een individuele zorgverzekeraar kan per dekking in de aanvullende zorgverzekering zelf beslissen dat er een eigen risico van toepassing is. Om dat te achterhalen kijkt u goed naar de voorwaarden van de aanvullende verzekering.

Sterilisatie in de aanvullende zorgverzekering

Diverse aanvullende zorgzekeringen bieden wel een dekking voor sterilisatie. Die dekking verschilt vaak voor mannen en vrouwen, omdat het gaat om heel verschillende operaties. De verschillen tussen de mogelijke dekkingen bij verzekeraars zijn overigens heel groot.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek