Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Sterilisatie van de man of de vrouw is een manier om te voorkomen dat de vrouw zwanger wordt. Op deze pagina gaan we in op de vergoeding die u vanuit de zorgverzekering kunt verwachten als u kiest voor sterilisatie.

Zorgpremies voor 2023 berekenen

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie is een rigoureuze vorm van anticonceptie: u wordt met een operatie onvruchtbaar gemaakt. Deze operatie kan uitgevoerd worden bij vrouwen, maar ook bij mannen. Sterilisatie bij mannen is qua operatie eenvoudiger en veiliger dan bij vrouwen. Het voordeel van sterilisatie is dat de vrouw niet jarenlang de anticonceptiepil hoeft te slikken.

Wie achteraf spijt krijgt van zijn sterilisatie kan eventueel een hersteloperatie ondergaan. Die ingreep noemen we dan refertilisatie.

Sterilisatie in de basisverzekering

De basisverzekering dekt een operatie voor sterilisatie niet. Voor mannen niet en voor vrouwen ook niet. Om een vergoeding te krijgen voor deze manier van permanente anticonceptie heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig.

Het voordeel van sterilisatie is dat het een operatie is die u kunt plannen. Heeft u nu geen aanvullende zorgverzekering? Wacht dan tot volgend jaar en zorg dat u dan wel een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Let op: er zijn aanvullende polissen waarbij een wachttijd geldt en de sterilisatie bijvoorbeeld in het eerste jaar nog niet wordt vergoed.

Sterilisatie en eigen risico

Het eigen risico in de zorgverzekering is van toepassing op zaken die onder de dekking van de basisverzekering vallen. Omdat sterilisatie niet in het basispakket valt is er geen standaard eigen risico van toepassing.

Een individuele zorgverzekeraar kan per dekking in de aanvullende zorgverzekering zelf beslissen dat er een eigen risico van toepassing is. Om dat te achterhalen kijkt u goed naar de voorwaarden van de aanvullende verzekering.

Sterilisatie in de aanvullende zorgverzekering

Diverse aanvullende zorgzekeringen bieden wel een dekking voor sterilisatie. Die dekking verschilt vaak voor mannen en vrouwen, omdat het gaat om heel verschillende operaties. De verschillen tussen de mogelijke dekkingen bij verzekeraars zijn overigens heel groot.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.