Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Veel Nederlanders dragen een bril of contactlenzen. Of laten hun ogen laseren om die niet meer nodig te hebben. Of gebruiken een gehoorapparaat. Op deze pagina bespreken we de positie van deze hulpmiddelen bij zien en horen in de zorgverzekering.

Direct de zorgpremies 2023 vergelijken

Welke hulpmiddelen worden gebruikt bij zien en horen?

Niet iedereen kan zonder hulpmiddelen goed genoeg zien en/of horen om goed te functioneren. De één heeft al van jongs af aan een hulpmiddel nodig, bij de ander komt die noodzaak er pas op latere leeftijd. Uiteindelijk gebruiken heel veel mensen in hun leven hulp bij zien of horen. De meest voorkomende hulpmiddelen zijn brillen, contactlenzen en gehoorapparaten. Wie wel een oogafwijking heeft maar geen bril of lenzen wil dragen kan bovendien kiezen voor ooglaseren.

Zorgverzekeringen in Nederland

Het betalen van onze zorgkosten gebeurt in Nederland via een stelsel van zorgverzekeringen. Dat stelsel bestaat uit basisverzekeringen en aanvullende zorgzekeringen. De basisverzekering is verplicht, de aanvullende verzekering vrijwillig.

Hoe zit het met de vergoeding van de kosten van brillen, lenzen, gehoorapparaten en ooglaseren in de zorgverzekering? En gaat dat dan via de basisverzekering en/of via de aanvullende polis?

Dekking voor hulp bij zien en horen in de basisverzekering

De kosten van brillen en contactlenzen vallen - zowel in 2023 als in de jaren daarvoor - in principe buiten de dekking van de basisverzekering. Dit houdt in dat u de kosten van een bril, contactlenzen of ooglaseren zelf zult moeten betalen, tenzij u een aanvullende zorgverzekering heeft die hiervoor dekking biedt.

Er zijn uitzonderingssituaties waarin u vanuit de basisverzekering wel een vergoeding kunt krijgen voor brillen of contactlenzen. Daarvoor moet u een medische indicatie hebben. Die krijgt u bijvoorbeeld als de oorzaak van uw slechte zicht ligt in een medische aandoening of trauma.

De kosten van een gehoorapparaat worden wel vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel een eigen bijdrage en daarnaast is het eigen risico erop van toepassing.

Dekking voor hulp bij zien en horen in aanvullende verzekeringen

De kosten van brillen en lenzen vallen - een enkele uitzondering daargelaten - dus niet onder de dekking van de basisverzekering. Ook gehoorapparaten worden niet volledig vergoed. Gelukkig is er een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen met een vergoeding voor deze hulpmiddelen bij zien en horen. De dekkingen lopen wel enorm uiteen. Bovendien zijn er vaak beperkingen in de dekking.

Is een vergoeding voor brillen, contactlenzen of gehoorapparaten voor u belangrijk? Dan is het verstandig om goed te bekijken welke zorgpolis voor u de ideale dekking biedt. Wij bieden u een overzicht van de dekkingen voor:

Dekking en premie zorgverzekeringen vergelijken

Meer belangrijke dekkingen van de zorgverzekering

Op deze pagina gaat het over de vraag in hoeverre de kosten van hulp bij zien en horen gedekt worden door de zorgverzekering. Hieronder ziet u een overzicht van andere belangrijke (mogelijke) dekkingen binnen de zorgverzekering:

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.