Search
Close this search box.
Hier komt de zorgvergelijker

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Hulp bij zien en horen

Dekking voor hulp bij zien en horen in de zorgverzekering (update 2023)

Veel Nederlanders dragen een bril of contactlenzen. Of laten hun ogen laseren om die niet meer nodig te hebben. Of gebruiken een gehoorapparaat. Op deze pagina bespreken we de positie van deze hulpmiddelen bij zien en horen in de zorgverzekering.

Direct de zorgpremies 2023 vergelijken

Welke hulpmiddelen worden gebruikt bij zien en horen?

Niet iedereen kan zonder hulpmiddelen goed genoeg zien en/of horen om goed te functioneren. De één heeft al van jongs af aan een hulpmiddel nodig, bij de ander komt die noodzaak er pas op latere leeftijd. Uiteindelijk gebruiken heel veel mensen in hun leven hulp bij zien of horen. De meest voorkomende hulpmiddelen zijn brillen, contactlenzen en gehoorapparaten. Wie wel een oogafwijking heeft maar geen bril of lenzen wil dragen kan bovendien kiezen voor ooglaseren.

Zorgverzekeringen in Nederland

Het betalen van onze zorgkosten gebeurt in Nederland via een stelsel van zorgverzekeringen. Dat stelsel bestaat uit basisverzekeringen en aanvullende zorgzekeringen. De basisverzekering is verplicht, de aanvullende verzekering vrijwillig.

Hoe zit het met de vergoeding van de kosten van brillen, lenzen, gehoorapparaten en ooglaseren in de zorgverzekering? En gaat dat dan via de basisverzekering en/of via de aanvullende polis?

Dekking voor hulp bij zien en horen in de basisverzekering

De kosten van brillen en contactlenzen vallen – zowel in 2023 als in de jaren daarvoor – in principe buiten de dekking van de basisverzekering. Dit houdt in dat u de kosten van een bril, contactlenzen of ooglaseren zelf zult moeten betalen, tenzij u een aanvullende zorgverzekering heeft die hiervoor dekking biedt.

Er zijn uitzonderingssituaties waarin u vanuit de basisverzekering wel een vergoeding kunt krijgen voor brillen of contactlenzen. Daarvoor moet u een medische indicatie hebben. Die krijgt u bijvoorbeeld als de oorzaak van uw slechte zicht ligt in een medische aandoening of trauma.

De kosten van een gehoorapparaat worden wel vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel een eigen bijdrage en daarnaast is het eigen risico erop van toepassing.

Dekking voor hulp bij zien en horen in aanvullende verzekeringen

De kosten van brillen en lenzen vallen – een enkele uitzondering daargelaten – dus niet onder de dekking van de basisverzekering. Ook gehoorapparaten worden niet volledig vergoed. Gelukkig is er een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen met een vergoeding voor deze hulpmiddelen bij zien en horen. De dekkingen lopen wel enorm uiteen. Bovendien zijn er vaak beperkingen in de dekking.

Is een vergoeding voor brillen, contactlenzen of gehoorapparaten voor u belangrijk? Dan is het verstandig om goed te bekijken welke zorgpolis voor u de ideale dekking biedt. Wij bieden u een overzicht van de dekkingen voor:

Dekking en premie zorgverzekeringen vergelijken

Meer belangrijke dekkingen van de zorgverzekering

Op deze pagina gaat het over de vraag in hoeverre de kosten van hulp bij zien en horen gedekt worden door de zorgverzekering. Hieronder ziet u een overzicht van andere belangrijke (mogelijke) dekkingen binnen de zorgverzekering:

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek