Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Veel mensen in Nederland hebben hulp nodig bij zien en horen. Zoals een bril om goed genoeg te kunnen zien. Maar een bril kost geld. Op deze pagina bespreken we de vergoeding voor brillen vanuit de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering.

Direct de zorgpremies 2023 vergelijken

Brillen in de basisverzekering

De kosten voor brillen vallen - net als die voor contactlenzen, ooglaseren en lensimplantatie - bijna nooit binnen de dekking van de basisverzekering. Alleen bij een medische indicatie krijgt u er een vergoeding voor. In alle andere situaties geldt: als u (een deel van) de kosten van uw bril vergoed wilt zien, dan heeft u daarvoor een aanvullende zorgverzekering nodig.

Brillen en eigen risico

Het eigen risico in de zorgverzekering is van toepassing op zaken die onder de dekking van de basisverzekering vallen. Omdat brillen niet in het basispakket valt is er geen standaard eigen risico van toepassing. Een individuele zorgverzekeraar kan per dekking in de aanvullende zorgverzekering zelf beslissen dat er een eigen risico van toepassing is. Om dat te achterhalen kijkt u goed naar de voorwaarden van de aanvullende verzekering.

Brillen in de aanvullende zorgverzekering

Binnen veel aanvullende zorgverzekeringen is wel dekking voor brillen. Wel gelden er vaak beperkingen, zoals:

  • een maximum bedrag per jaar (of enkele jaren);
  • een maximum percentage van de totale kosten. Hierbij geldt dan vaak ook nog een maximum declaratiebedrag;
  • een afspraak met een specifieke opticien of keten. Dat houdt in dat u alleen in aanmerking komt voor een vergoeding of speciale klantenkortingsregeling als u bij de betreffende opticien/keten uw bril aanschaft.

Ook is het belangrijk om in de gaten te houden dat sommige verzekeraars werken met een maximale totaalvergoeding, die dan geldt voor brillen, contactlenzen en ooglaseren samen. Kijk dus goed naar de voorwaarden!

Dekking en premie zorgverzekeringen vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.