Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Veel mensen in Nederland hebben een hulpmiddel nodig om goed genoeg te kunnen zien of horen. Maar wie gaat die bril, die contactlenzen of dat gehoorapparaat betalen? Op deze pagina bespreken we de vergoeding voor contactlenzen vanuit de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering.

Zorgverzekeringen 2023 vergelijken

Wat zijn contactlenzen?

Contactlenzen zijn stukjes silicoon die op uw oog worden geplaatst. De contactlens bevat een sterkte die uw oogafwijking corrigeert. Er zit geen ruimte tussen de lens en het oog, waardoor u optimaal scherp ziet. Er zijn veel verschillende soorten lenzen. de bekendste zijn harde en zachte lenzen, maar er zijn ook dag-, week- en maandlenzen en bijvoorbeeld multifocale lenzen.

Contactlenzen in de basisverzekering

Net als de kosten voor brillen en ooglaseren vallen ook contactlenzen niet binnen de dekking van de basisverzekering, tenzij er een medische indicatie is. Wilt u een vergoeding ontvangen voor deze ingrepen, dan heeft u daarvoor een aanvullende zorgverzekering nodig.

Contactlenzen en eigen risico

Het eigen risico in de zorgverzekering is van toepassing op zaken die onder de dekking van de basisverzekering vallen. Omdat contactlenzen niet in het basispakket vallen is er geen standaard eigen risico van toepassing. Een individuele zorgverzekeraar kan per dekking in de aanvullende zorgverzekering zelf beslissen dat er een eigen risico van toepassing is. Om dat te achterhalen kijkt u goed naar de voorwaarden van de aanvullende verzekering.

Contactlenzen in de aanvullende zorgverzekering

Veel aanvullende zorgverzekeringen bieden wel een vergoeding voor contactlenzen. Wel is het goed mogelijk dat er beperkingen gelden voor de vergoedingen, zoals:

  • een maximum bedrag per jaar (of enkele jaren);
  • een maximum percentage van de totale kosten. Hierbij geldt dan vaak ook nog een maximum declaratiebedrag;
  • een afspraak met een specifieke opticien of keten. Dat houdt in dat u alleen in aanmerking komt voor een vergoeding of speciale klantenkortingsregeling als u uw lenzen bij de betreffende opticien/keten aanschaft.

Ook is het belangrijk om in de gaten te houden dat sommige verzekeraars werken met een maximale totaalvergoeding, die dan geldt voor brillen, contactlenzen en ooglaseren samen. Kijk dus goed naar de voorwaarden!

Vergoeding voor contactlenzen per zorgverzekering

Denkt u aan (nieuwe) contactlenzen voor het komende kalenderjaar? Alle aanvullende zorgverzekeringen bevatten hun eigen pakket aan vergoedingen. Bekijk goed of uw verzekering een passende dekking heeft!

Dekkingen zorgverzekeringen vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.