Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Voldoende zien of horen om goed te functioneren gaat niet bij iedereen vanzelf. Neem nou slecht horen. Soms hebben mensen al vanaf hun jeugd al een gehoorapparaat - bij anderen wordt dit pas nodig naarmate ze ouder worden.

Zorgpremie voor 2023 berekenen

Gehoorapparaten en de basisverzekering

De dekking van de basisverzekering biedt een vergoeding voor hoortoestellen. U hoeft de aanschaf van een gehoorapparaat dus niet helemaal zelf te betalen. Niet helemaal, maar wel gedeeltelijk.

Eigen bijdrage voor gehoorapparaat

Standaard betaalt u voor uw gehoorapparaat een wettelijke eigen bijdrage van 25%. Deze eigen bijdrage staat los van het eigen risico bij uw basisverzekering.

Die eigen bijdrage van 25% voor een gehoorapparaat wordt door veel aanvullende verzekeringen vergoed. Heeft u een aanvullende zorgverzekering met deze dekking, dan hoeft u zelf voor het apparaat niets te betalen.

Hoortoestel en eigen risico

De aanschaf van een hoortoestel valt onder het eigen risico voor de basisverzekering. Het eigen risico betekent dat u tot een bepaald bedrag (minimaal - 385 in 2022) uw zorgkosten zelf betaalt. Na het 'opmaken' van het eigen risicobedrag worden uw kosten betaald door de verzekeraar. Heeft u in een jaar geen andere zorgkosten gemaakt? Dan is van de 75% die de basisverzekering vergoedt voor uw gehoorapparaat alsnog een deel voor uw eigen rekening.

Een rekenvoorbeeld:

Stel: u schaft een hoortoestel aan van € 500.
Hiervan betaalt u 25% aan eigen bijdrage: € 125.
De resterende 75% valt onder de dekking van de basisverzekering: € 375.

  • U heeft nog niets van uw verplichte eigen risico van € 385 verbruikt. Dan betaalt u het hoortoestel alsnog helemaal zelf en houdt u nog € 10 aan eigen risico over.
  • U heeft € 150 van uw eigen risico verbruikt, dus nog € 235 aan eigen risico over. Uw zorgverzekeraar vergoedt € 375 -/- € 235 dus € 140.
  • U heeft uw eigen risico al helemaal verbruikt. Dan vergoedt de zorgverzekeraar € 375.

Gehoorapparaat en de aanvullende zorgverzekering

De kosten van een gehoorapparaat worden dus grotendeels gedekt binnen de basisverzekering. Er blijft echter nog altijd 25% over die uit eigen zak gedragen moet worden. Deze eigen bijdrage wordt door veel zorgverzekeraars vergoed vanuit hun aanvullende zorgverzekering.

De inhoud van de dekking voor de eigen bijdrage voor een gehoorapparaat loopt per verzekering wel sterk uiteen. Bovendien is de dekking doorgaans niet onbeperkt. Veel voorkomende beperkingen zijn:

  • het percentage van de eigen bijdrage dat vergoed wordt;
  • een maximum bedrag per jaar dat vergoed wordt;
  • specifieke afspraken over de winkelketen waar u met vergoeding een gehoorapparaat kunt aanschaffen.

Vergoeding voor gehoorapparaten per zorgverzekering

Is de vergoeding van de eigen bijdrage voor een gehoorapparaat voor u belangrijk? Check dan goed of uw zorgverzekering dekking biedt voor een gehoorapparaat. En uiteraard of de premie die u betaalt voor uw verzekering scherp is ten opzichte van de andere mogelijkheden.

Dekking zorgverzekeringen vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.