Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Veel mensen in Nederland hebben een hulpmiddel nodig om goed genoeg te kunnen zien of horen. In plaats van een bril of contactlenzen kiezen steeds meer mensen voor ooglaseren of lensimplantatie. Maar hoe zit het met de dekking van de zorgverzekering voor het laten behandelen van één of meer ogen? Op deze pagina bespreken we de vergoeding voor het laseren van ogen en lensimplantatie vanuit de basis en de aanvullende zorgverzekering.

Zorgpremie 2023 berekenen

Wat is ooglaseren?

Bij het laseren van een oog wordt het hoornvlies dunner gemaakt met behulp van een computergestuurde laserstraal. Het effect hiervan is dat de kromming van het hoornvlies verandert. Hierdoor verbetert het zicht en is het dragen van een bril of contactlenzen niet meer nodig.

Wat is lensimplantatie?

Bij lensimplantatie wordt de eigen lens vervangen door een kunststoflens. Deze ingreep wordt gedaan omdat de eigen lens troebel geworden is, of als er sprake is van 'grijze staar' (cataract).

Ooglaseren in de basisverzekering

Net als de kosten voor brillen en contactlenzen vallen ook ooglaseren en lensimplantatie niet binnen de dekking van de basisverzekering. De enige uitzondering geldt als er sprake is van een medische indicatie. Zonder die indicatie geldt dat u daarvoor een aanvullende zorgverzekering nodig heeft om een vergoeding te krijgen voor deze ingrepen.

Ooglaseren en eigen risico

Het eigen risico in de zorgverzekering is van toepassing op zaken die onder de dekking van de basisverzekering vallen. Omdat ooglaseren niet in het basispakket valt is er geen standaard eigen risico van toepassing. Een individuele zorgverzekeraar kan per dekking in de aanvullende zorgverzekering zelf beslissen dat er een eigen risico van toepassing is. Om dat te achterhalen kijkt u goed naar de voorwaarden van de aanvullende verzekering.

Ooglaseren in de aanvullende zorgverzekering

Binnen diverse aanvullende zorgverzekeringen is wel dekking voor ooglaseren. Ook lensimplantatie wordt binnen die polissen vaak vergoed. De vergoeding die een aanvullende zorgverzekering hiervoor biedt is meestal een eenmalige vergoeding voor de duur van de verzekering. Ook is het belangrijk om in de gaten te houden dat sommige verzekeraars werken met een maximale totaalvergoeding, die dan geldt voor brillen, contactlenzen en ooglaseren samen. Kijk dus goed naar de voorwaarden!

Vergoeding voor ooglaseren per zorgverzekering

Denkt u aan ooglaseren of lensimplantatie voor het komende kalenderjaar? Elke aanvullende zorgverzekering heeft een eigen pakket aan vergoedingen. Check daarom goed of uw verzekering een passende dekking heeft!

Dekking en premie zorgverzekeringen vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.