Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Alle inwoners van Nederland moeten zich onder de Zorgverzekeringswet verplicht verzekeren voor ziektekosten. De kosten voor deze verzekering bestaan uit twee delen:

  1. de nominale premie: de premie die u betaalt aan de zorgverzekeraar
  2. de inkomensafhankelijke bijdrage die u betaalt aan de overheid

De inkomensafhankelijke bijdrage is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. Voor mensen met een (verhoudingsgewijs) laag inkomen, bestaat er soms de mogelijkheid om een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering te ontvangen in de vorm van de zorgtoeslag.

Hoe wordt de inkomensafhankelijke bijdrage berekend?

Het bedrag dat u kwijt bent aan de inkomensafhankelijke bijdrage is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Uw bijdrage inkomen:
    Het zogenaamde "bijdrage inkomen" bestaat uit belastbaar loon, winst uit onderneming en inkomen uit overige werkzaamheden. Over dit bijdrage inkomen wordt de inkomensafhankelijke bijdrage berekend.
  • Bijdragepercentage:
    Als u werknemer bent of een uitkering ontvangt, geldt voor 2022 een bijdragepercentage van 6,70% (2021 7,00% / 2020: 6,70%). Deze inkomensafhankelijke bijdrage wordt betaald door de werkgever of uitkeringsinstantie. Voor mensen die zelf deze bijdrage moeten betalen, bijvoorbeeld omdat zij zelfstandig zijn en geen werkgever hebben of omdat er bij hun (sociale) uitkering geen rekening mee wordt gehouden, bedraagt het bijdragepercentage in 2022 5,45% (2021 5,75% / 2020: 5,45%).

Hoeveel bedraagt de maximale inkomensafhankelijke bijdrage?

Voor de inkomensafhankelijke bijdrage geldt een maximum. Er geldt een maximumbijdrage-inkomen waarover de bijdrage wordt berekend. Voor 2022 geldt een maximumbijdrage-inkomen van € 59.703 (2021 € 58.311 / 2020: € 57.214). Is uw inkomen hoger dan dit maximumbijdrage-inkomen? Dan hoeft u over het meerdere geen inkomensafhankelijke bijdrage te betalen:

Keuze zorgverzekering

Iedere zorgverzekeraar biedt een basisverzekering met dezelfde dekking aan. Ga voor een overzicht van de zorgverzekeraars en de bijbehorende premies naar ons overzicht van de verschillende zorgverzekeringen.

Het feit dat alle zorgverzekeraars een basisverzekering met dezelfde dekking aanbieden wil niet zeggen dat iedere zorgverzekering hetzelfde is. Factoren als geboden service en aanvullende verzekeringen zijn ook belangrijk. Kijk daarom altijd goed naar de voorwaarden van de verzekering voordat u een zorgverzekering afsluit.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.