Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Heeft u weleens overwogen om over te stappen naar een andere zorgverzekering? Of weet u het al zeker, maar wilt u juist weten wat er allemaal bij het overstappen van zorgverzekeraar komt kijken? Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over het overstappen van zorgverzekering. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.

Direct zorgverzekeringen vergelijken

Zorgdekking bepalen

Een nieuwe zorgverzekering kiezen is niet eenvoudig. Iedereen wil graag op de kosten van de zorgverzekering besparen. Maar als dit ten koste van de zorgdekkingen gaat, kan dit uiteindelijk toch nog tot hogere zorgkosten leiden en dat is ook weer niet de bedoeling. Daarom is het belangrijk om bij het overstappen van zorgverzekering te bepalen welke dekkingen belangrijk zijn. Voor welke kosten wilt u dat uw zorgverzekering dekking biedt?

 • Als u graag zelf wilt kiezen bij welke zorgverlener u zorg afneemt, dan is de restitutiepolis de meest geschikte zorgverzekering.
 • Als de vrije keuze voor u minder belangrijk is en u juist liever heeft dat de rekening direct naar de zorgverzekeraar wordt gestuurd, dan is de naturapolis geschikter.
  Uitgebreide informatie over soorten zorgverzekeringen zoals de natura- en restitutiepolis vindt u hier
 • Verwacht u veel zorgkosten of bent u juist nooit ziek? Als u weinig zorgkosten verwacht te maken, kunt u een extra eigen risico kiezen en daarmee flink op de maandelijkse premie besparen. Het nadeel is wel dat als u onverhoopt toch ziek wordt, u een hoger deel van de zorgkosten zelf moet betalen.
 • Wilt u dekking voor zorg die buiten de basisverzekering valt? daarbij kunt u denken aan alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie, psychologische hulp en de tandartskosten. Deze kosten zijn vrijwel niet of beperkt gedekt binnen de basis zorgverzekering. Als u deze kosten toch wilt verzekeren, heeft u naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering nodig.

Nieuwe zorgverzekering kiezen

Als u heeft bepaald welke zorgdekking u wilt, kunt u onderzoeken welke zorgverzekeringen passen bij uw behoefte. Dit kunt u doen door de premies van de zorgverzekeringen te berekenen en vergelijken. Daarbij is het ook mogelijk om te selecteren welke soort zorgverzekering u wilt (natura, restitutie of combinatie). En wilt u een hoger eigen risico dan het verplichte eigen risico? Dan kunt u ook daarop een selectie maken in de vergelijking.

Oude zorgverzekering opzeggen

Het is slechts één keer per jaar mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen. U heeft ieder jaar tot 31 december de tijd om uw oude zorgverzekering op te zeggen. Houdt u wel rekening met de trage postbezorging rond de feestdagen en controleer of u geen betalingsachterstand heeft, want dan is opzeggen niet mogelijk. Als u niet opzegt vóór 31 december blijft u het volgende jaar automatisch verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar.

Om een nieuwe zorgverzekering te kiezen heeft u daarna tot 1 februari de tijd. U kunt uw nieuwe basisverzekering dus ook nog in januari afsluiten. De nieuwe basisverzekering gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. Natuurlijk moet u wel alsnog zorgpremie over januari betalen.

Als u echter ook een nieuwe aanvullende verzekering nodig heeft, dan is het verstandig om uw oude aanvullende verzekeringen niet op te zeggen voordat de nieuwe zorgverzekeraar akkoord is met de aanvraag van uw nieuwe aanvullende verzekering. Zij kunnen namelijk medische vragen stellen en mogen u zelfs weigeren op grond van uw gezondheidstoestand. Het is bij een aanvullende verzekering daarom het beste om uw oude zorgverzekering pas op te zeggen als u zeker weet dat u door de nieuwe zorgverzekeraar wordt geaccepteerd. Als u de nieuwe basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar wilt, kunt u dus het beste uw basisverzekering ook pas opzeggen nadat uw nieuwe aanvullende verzekering geaccepteerd is. In deze situaties geldt: begin zo vroeg mogelijk met de aanvraag van uw nieuwe zorgverzekering, liefst vanaf half november.

Uitzonderingen

U kunt dus maar één keer per jaar veranderen van zorgverzekeraar of een nieuwe zorgverzekering nemen. Behalve als er sprake is van één van de uitzonderingen:

 • U bent vanuit het buitenland in Nederland komen wonen
 • U was tot nu toe niet verzekerd, maar bent nu wel verzekeringsplichtig
 • U bent 18 jaar geworden en wilt niet langer met uw ouder(s) meeverzekerd zijn
 • U woont in het buitenland en betaalt belasting in Nederland
 • U was militair en bent uit dienst getreden
 • U heeft een collectieve verzekering kunnen afsluiten

Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Bij basisverzekeringen geldt altijd een acceptatieplicht, de zorgverzekeraar moet uw aanvraag dus accepteren. Bij een aanvullende verzekering is dat niet zo, daar kan om een medische verklaring worden gevraagd die u verplicht bent naar waarheid in te vullen.

De acceptatieplicht bij de basisverzekering is er onder andere ook omdat iedere Nederlander verplicht is om een basisverzekering af te sluiten. Doet u dit niet of bent u te laat met het afsluiten van een nieuwe basis zorgverzekering (dus na 1 februari), dan kunt u een boete krijgen.

Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar, dan bieden veel zorgverzekeraars een opzegservice. U kunt dan bij de aanvraag van uw nieuwe zorgverzekering vragen aan de nieuwe zorgverzekeraar om uw oude verzekering op te zeggen. Dit is mogelijk door afspraken tussen de verschillende zorgverzekeraars. Vaak is het dan wel nodig om uw nieuwe zorgverzekering ruimschoots vóór 1 januari aan te vragen, anders is er geen tijd genoeg voor de nieuwe zorgverzekeraar om de oude zorgverzekering namens u op te zeggen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.