Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Door de jaren heen is de tandzorg steeds beter geworden en hebben veel minder mensen dan voorheen een kunstgebit nodig. Toch zijn er nog steeds genoeg Nederlanders bij wie het gebit zodanig beschadigd is dat een kunstgebit de beste oplossing is. Hoe zit het dan met de vergoeding van de kosten voor zo'n kunstgebit binnen onze zorgverzekeringen? Welke dekkingen gelden in 2023 voor kunstgebitten binnen de zorgverzekering?

Zorgpremie 2023 berekenen

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit wordt ook wel een gebitsprothese genoemd. Het is een uitneembare prothese die uw eigen tanden en kiezen vervangt. Ze zijn er in verschillende soorten, bijvoorbeeld gedeeltelijke vervanging (partiële prothese), een volledige gebitsprothese of een frameprothese.

Kunstgebit in de basisverzekering

Het kunstgebit zelf wordt in de basis vergoed vanuit de basisverzekering. Daarbij geldt echter wel een verplichte eigen bijdrage van ruwweg 10% van de kosten. Die eigen bijdrage staat dan nog los van het eigen risico ook dat is van toepassing op de kosten van een kunstgebit.

Naast de aanschaf van het kunstgebit valt tevens het repareren en opvullen ervan onder de dekking van de basisverzekering (wederom met eigen bijdrage). Een frameprothese wordt echter niet vanuit de basisdekking vergoed.

Er komen vaak nog wel andere kosten kijken bij een kunstgebit. Naast de kosten van de gebitsprothese zelf moeten er bijvoorbeeld tanden en kiezen getrokken worden. Die kosten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Al met al moet u voor een kunstgebit eigenlijk altijd een behoorlijk bedrag zelf betalen: de eigen bijdrage en de bijkomende kosten. Een aanvullende zorgverzekering kan hier uitkomst bieden.

Kunstgebit in de aanvullende zorgverzekering

De eigen bijdrage die u moet betalen voor uw kunstgebit wordt door veel aanvullende zorgverzekeringen in de dekking voor tandartskosten en ook door speciale tandartsverzekeringen meegenomen. Zo komen die eigen bijdrage en de bijkomende kosten alsnog niet (helemaal) voor uw rekening.

Belangrijke zaken om op te letten bij de vergelijking van vergoedingen voor kunstgebitten in de aanvullende zorgverzekering:

  • er kan sprake zijn van een wachttijd of een verplichte gezondheidsverklaring
  • de dekking is vaak niet 100%
  • er is meestal sprake van een maximale vergoeding per jaar

Vergoeding voor kunstgebitten per zorgverzekering

Verwacht u dat een kunstgebit in de komende kalenderjaren bij u nodig zou kunnen zijn? Bekijk dan zéker welke zorgverzekering de beste vergoeding geeft voor de kosten van een kunstgebit.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.