HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Waarom beleggen

Waarom is beleggen een goede investering?

Het antwoord op deze vraag draait eigenlijk om een ding: met beleggen bouw je rendement op. Dat doe je uiteraard ook als je spaart. Met zowel sparen als beleggen kun je een vermogen opbouwen, waar je rendement voor jou laat werken. In dit artikel meer over de vraag: waarom beleggen?

Redenen om nu te gaan beleggen

Er zijn veel redenen om te beginnen met beleggen, zo kan je het interessant vinden om bezig te zijn met je vermogen en beleggen. De voornaamste reden is: rendement. Zo kan je met beleggen profiteren van samengestelde interest, inflatie tegengaan en je vermogen opbouwen. Lees hier meer over waarom veel mensen beginnen met beleggen.

1. Laat het geld het werk doen: rente-op-rente effect

Waarom beleggen als je weet dat beleggen een risico kan inhouden? Er is net zo goed kans dat de waarde van het aandeel zal toenemen. En dan betaalt de investering zich terug. Daarnaast krijg je als aandeelhouder bij een aantal bedrijven dividend uitgekeerd als aandeel in de winst. Heb je obligaties gekocht, dan bestaat de vergoeding uit rente.

Beleggen levert op de langere termijn een hoger rendement op vergeleken met een spaarrekening. Bij een kortere of middellange belegging is er kans dat de waarde van het aandeel afneemt. Een langere beleggingstermijn geeft derhalve meer kans op een gemiddeld aantrekkelijk rendement.

Dit rendement kan zich ontwikkelen doordat je rente op rente krijgt. Over het reeds toegekende dividend wordt tenslotte weer dividend uitgekeerd. Er is dus sprake van exponentiële groei van het vermogen, in plaats van lineaire groei. Bekijk het gemiddeld rendement bij beleggen.

Op welke drie manieren kun je rendement halen bij beleggen?

 1. Koerswinst. De beleggingen nemen in waarde toe en daardoor groeit tevens de waarde van je investering. Het risico bestaat uit het feit dat er sprake kan zijn van tijdelijk waardeverlies.
 2. Dividend. Sommige bedrijven keren aan hun aandeelhouders dividend uit. Dit is op het moment dat het bedrijf voldoende winst maakt. Het tijdstip waarop dividend uitgekeerd wordt, is vastgelegd en de bedragen verschillen per onderneming.
 3. Samengestelde rente. Hiervan profiteer je bij beleggen op de langere termijn. Het rendement dat je maakt, neemt in waarde toe en daarover genereer je ook weer rendement.

Wil je beginnen met zelf beleggen dan heb je een online broker nodig. Gebruik onze tool om gratis online brokers te vergelijken.

2. Voorkom inflatie met beleggen

Waarom investeren in beleggen? Het is ook een goede manier om inflatie tegen te gaan. Met toenemende prijsverhogingen wordt je geld ieder jaar minder waard. Door te beleggen en niet bij een bank te sparen, kun je bereiken dat de waarde van het geld behouden wordt en in de pas blijft met de economische ontwikkeling. Lees meer over beleggen en inflatie.

Dat neemt niet weg dat je alleen met geld belegt dat je niet direct nodig hebt. Om onverwachte uitgaven op te vangen, houd je spaargeld achter de hand. Hierbij let je op een juiste verhouding van spaargeld dat je tegen een lagere rente op de bank laat staan en bereken je hoeveel spaargeld je wilt beleggen om met een hoger rendement vermogen op te bouwen.

3. Laat je geld meegroeien met de ontwikkeling van de markt

De waarde van aandelen varieert continue, er is dus sprake van koersschommeling. Deze is vooral zichtbaar bij kortetermijnbeleggingen. Bij een belegging op de langere termijn is er sprake van een rustiger groeipatroon. De S&P 500 index van de 500 grootste aandelen van Amerika, laat bijvoorbeeld een stabiel gemiddeld rendement per jaar zien van 6 tot 7,5%.

4. Beleggen in een bepaalde industrie

Als je gaat beleggen, heb je zelf de keuze waarin je dat doet. Hierbij kies je een industrie die je aanspreekt, bijvoorbeeld het toerisme, of luxegoederen. Je stimuleert met je belegging ook de groei van deze sectoren.

Bovendien maakt dat het beleggen voor jezelf ook interessanter, omdat je een connectie met het bedrijf ervaart.

Houd rekening met het risico – Waarom niet beleggen

Wil je een hoger rendement, dan zul je er rekening mee moeten houden dat je ook meer risico loopt. Maar er zijn mogelijkheden om spaargeld te beleggen waarbij je risico kleiner is. Daarbij kan je uitgaan van de volgende vuistregel: hoe langer de beleggingshorizon, hoe meer kans op een positief rendement.

Beleggen kent altijd risico. Hierbij speelt de volatiliteit, de beweeglijkheid van de aandelenkoersen en dus het risico dat dit met zich meebrengt, een belangrijke rol. Niemand kan namelijk voorspellen wat de markten doen, waardoor garanties bij beleggen niet bestaan. Meer weten over de risico’s bij beleggen? Lees ons artikel over de risico’s bij beleggen.

Toch kun je zien dat, zeker bij beleggen met breed verspreide aandelen, het risico beheersbaar is. Vaak zijn de koersdalingen tijdelijk, waardoor de verliezen die er zijn ook weer goedgemaakt kunnen worden op langere termijn. De termijn waarop dit herstel plaatsvindt, is uiteraard wel de onzekere factor. Dit is ook zichtbaar in het beweeglijke verloop bij een aandelengrafiek.

Je kunt deze onzekerheid vermijden of deels ontwijken door niet alleen in aandelen te beleggen, maar ook in obligaties. Dit is wat veiliger, hoewel de obligaties natuurlijk ook hun waarde kunnen verliezen. Heel veilige obligaties kunnen in waarde toenemen als de aandelen sterk in waarde verminderen. Heb je een portefeuille met aandelen en obligaties, dan zou de waardevermeerdering van de obligaties het waardeverlies van de aandelen kunnen opvangen. Met een overwogen samenstelling, bepaal je dus zelf het risico dat je wilt lopen.

Geld sparen of beleggen?

Ben je er nog niet uit wat je met je spaargeld wil doen? Bekijk dan ook ons artikel over geld sparen of beleggen. Wil je liever geen risico lopen, dan is beleggen misschien niets voor jou. Wil je geld gaan sparen? Vergelijk dan zeker de spaarrentes!

Beleggen: iets voor jou?

Hoe aantrekkelijk beleggen en de verwachte, hogere rendementen ook klinken, het is niet voor iedereen weggelegd. Hieronder een aantal vraagstukken om te bepalen of beleggen voor jou is, want beleggen moet altijd een weloverwogen idee zijn.

 • Kan je beleggen met geld datje kan missen? Als je geen buffer hebt voor onverwachte uitgaven kun je beter niet beginnen met beleggen. Heb je dit wel, dan kan je je geld aan het werk zetten.
 • Kan je je geld voor langere termijn kwijt? Over het algemeen geldt namelijk dat bij een langere termijn beleggingen betere resultaten kennen. Ook komt het rente-op-rente effect dan beter tot haar recht.
 • Ben je bereid risico te lopen? Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je bereid bent om riscio’s te lopen, zonder dat je er slapeloze nachten van hebt.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Misschien heb je het idee dat beleggen iets voor jou is. Dit is een goede eerste stap, maar nu is de vraag: wil je graag zelf je beleggingen doen of dit voor je laten doen?

Als je zelf gaat beleggen moet je wel afweten van de producten en de bedrijven waar je in gaat beleggen. Daarnaast volg je zelf de ontwikkeling van de beurzen. Wel kan je zelf kiezen of je belegt in actieve producten of passieve producten.

Liever niet zelf met je beleggingen bezig? Je kunt het beleggen ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder of een fonds aanbieder. Dat brengt vaak wel extra kosten met zich mee.

Waarom wel of niet beleggen: Veelgestelde vragen

 1. Beleggen kan leiden tot hogere rendementen dan sparen.
 2. Beleggen kan helpen om inflatie tegen te gaan en de waarde van je geld te behouden of zelfs te laten groeien.
 3. Beleggen kan je de mogelijkheid geven om te investeren in bedrijven en sectoren die je interesseren en die je waardevol vindt.
 4. Je kan makkelijk bij je vermogen. Het liefste houd je beleggingen voor een langere tijd aan, maar bij nood zijn beleggingen makkelijk te verkopen door de hoge liquiditeit op de aandelenmarkten. Zo heb je dus makkelijk beschikking over je vermogen.

Over het algemeen is het antwoord: ja beleggen is verstandig. Op lange termijn is de economie groeiend en kan je met beleggen profiteren van deze groei.

Het is lastig om te zeggen of beleggen op dit exacte moment verstandig is, omdat de markt continu in beweging is en het verloop van de economie niet te voorspellen is. Het is belangrijk om je goed te informeren en om een goed beeld te hebben van je financiële situatie voordat je gaat beleggen.

Het doel van een belegger is om een positief rendement te behalen op zijn of haar beleggingen. Per belegger verschilt de termijn waarop ze dit willen behalen.

Beleggen is populair omdat het een potentieel hoger rendement biedt dan sparen. Ook beleggen steeds meer mensen voor hun pensioen en om mogelijk eerder te kunnen stoppen met werken. Beleggen kan ook worden gezien als een manier om de economie te stimuleren en bedrijven te ondersteunen.

Het antwoord hangt af van je persoonlijke financiële situatie, doelen en risicobereidheid.

 • Sparen is veiliger maar kan minder rendement opleveren dan beleggen.
 • Beleggen kan meer rendement opleveren, maar brengt ook meer risico met zich mee.

Beleggen kan voor sommige mensen verslavend zijn, vooral als ze zich laten meeslepen door de emoties die gepaard gaan met beleggen, zoals hebzucht en angst. Het is belangrijk om te beseffen dat beleggen altijd een risico met zich meebrengt en dat het belangrijk is om een plan te hebben en je emoties onder controle te houden.

Beleggen brengt risico’s met zich mee, zoals koersschommelingen, faillissementen van bedrijven en geopolitieke ontwikkelingen. Het is belangrijk om deze risico’s te begrijpen en om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Het is ook belangrijk om een plan te hebben voor je beleggingen en om je emoties onder controle te houden.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Vrijblijvend hypotheek aanvragen