Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een extra zekerheid bij uw hypotheek. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat borg voor het terugbetalen van het geleende bedrag aan de bank. Als u in de problemen komt met het betalen van uw hypotheeklasten biedt NHG oplossingen. Helpen die niet en moet u de woning met verlies verkopen? Dan vergoedt NHG (binnen voorwaarden) de restschuld aan de bank.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Voordelen van NHG

De zekerheid van NHG is prettig voor u en voor uw hypotheekbank. De bank loopt immers veel minder risico om haar geld niet terug te krijgen. Vanwege die zekerheid is de rente op een hypotheek met NHG ook veel lager dan zonder. U krijgt een aanzienlijke korting op uw hypotheekrente, waardoor de maandlasten van uw hypotheek veel lager zijn.

Kosten van NHG

Voor de Nationale Hypotheek Garantie betaalt u eenmalig een premie bij het afsluiten van uw hypotheek. Deze premie wordt de borgtochtprovisie of NHG-premie genoemd. De borgtochtprovisie is voor 2023 - net als in 2022 - vastgesteld op 0,6% van het hypotheekbedrag (2021 en 2020: 0,7% - 2019: 0,9% - 2018 en 2017: 1,0%). De NHG kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Omdat u de kosten eenmalig betaalt en u jaarlijks van het rentevoordeel profiteert zijn de kosten van NHG snel terugverdiend.

Oplossingen bij betalingsproblemen

Heeft u problemen bij het betalen van de maandlasten van uw hypotheek? Dat komt vaak door een tijdelijke verandering van uw inkomen. Zo’n tijdelijk probleem kan soms opgelost worden met hulp van de bank of van NHG. Denk aan het inzetten van een budgetcoach of het treffen van een betalingsregeling met de bank. NHG biedt de mogelijkheid van de Woonlastenfaciliteit: een overbruggingslening waarmee tijdelijk uw hypotheeklasten worden voldaan. Hierdoor wordt uw schuld wel verhoogd.

Regels voor NHG

Niet voor elke hypotheek kunt u NHG krijgen. Er zijn grenzen en regels waaraan uw hypotheekaanvraag moet voldoen om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit zijn strakke regels waarop geen uitzonderingen mogelijk zijn.

NHG voor bestaande hypotheek

Een hypotheek met NHG wordt veelal afgesloten bij de aankoop van hun woning. Het is ook mogelijk om achteraf over te stappen naar een hypotheek met NHG. Daarbij geldt als voorwaarde dat u ófwel een verbouwing of andere woningverbetering meeneemt in de nieuwe hypotheek, ófwel overstapt van een aflossingsvrije hypotheek naar een hypotheek met een aflosvorm. Oversluiten naar NHG is ook nog mogelijk als de overstap noodzakelijk is om de eigen woning te behouden.

Check ook de site van NHG

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.