Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHoe werkt een beleggingshypotheek met een beleggingsrekening?
Op deze website vindt u uitgebreide informatie over hypotheken en hypotheekvormen. Er bestaan verschillende hypotheekvormen. bij hypotheekvormen waarbij aan het eind van de looptijd ineens wordt afgelost, zijn veel verschillen in de manier waarop de aflossing bij elkaar gespaard: door te sparen, te beleggen of een combinatie daarvan. Op deze pagina gaan we uitgebreid in op een hypotheekvorm waarbij middels beleggingen voor de aflossing gespaard wordt: de beleggingsrekeninghypotheek.
Actuele hypotheekrentes vergelijken
Een beleggingsrekeninghypotheek is bekender onder de naam beleggingshypotheek. Omdat de term beleggingshypotheek echter ook voor allerlei andere hypotheekvormen wordt gebruikt waarbinnen belegd wordt, gebruiken wij liever de term beleggingsrekeninghypotheek. De beleggingsrekeninghypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een beleggingsrekening. Tijdens de looptijd van de hypotheek wordt er niet afgelost. Er wordt echter wel periodiek of eenmalig een bedrag gestort op een beleggingsrekening die verpand is aan de hypotheek. De gestorte bedragen worden belegd. Hierbij kan er vaak gekozen worden voor een groot aantal beleggingsmogelijkheden: van risicoloos tot risicovol. Veelal wordt er wel (deels) gekozen voor het beleggen in aandelen. Aan het einde van de looptijd kan de hypotheek eventueel afgelost worden met de opgebouwde waarde in de beleggingsrekening.
Bij de beleggingsrekeninghypotheek vallen de beleggingen gedurende de looptijd van de hypotheek in box 3. Dit houdt in dat u - als u boven de vrijstelling uitkomt - over het vermogen belasting in box 3 verschuldigd bent. Sinds 1 januari 2008 bestaat er de mogelijkheid om deze belastingheffing te omzeilen. U kunt namelijk kiezen voor de Beleggingsrekening Eigen Woning. Aangezien hiervoor allerlei regels en beperkingen gelden, zien wij dit als een andere hypotheekvorm.
De beleggingshypotheek is alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en al een beleggingshypotheek of een aflossingsvrije hypotheek op die woning hebben. Alleen zij mogen deze bestaande beleggingshypotheek of aflossingsvrije hypotheek nog oversluiten of omzetten zonder daarbij hun hypotheekrenteaftrek te verliezen. Het afsluiten van een nieuwe beleggingsrekening in box 3 om met het opgebouwde vermogen alsnog een bestaande aflossingsvrije hypotheek af te lossen mag ook na 1 januari 2013 nog opgestart worden. Dit is alleen interessant voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en al een aflossingsvrije hypotheek op die woning hebben.
Indien er binnen de hypotheek ook overlijdensrisico afgedekt moet worden, dient dat met een afzonderlijke overlijdensrisico verzekering te gebruiken (zie het onderdeel levensverzekering). Deze hoeft vaak niet bij de hypotheekinstelling afgesloten te worden, waardoor er een grote flexibiliteit ontstaat.
Welke hypotheekvormen zijn er?
Wat kan ik aan maximale hypotheek krijgen?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.