Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

LET OP: HomeFinance adviseert en bemiddelt niet in Frankrijkhypotheken. Op deze pagina geven we u algemene informatie, maar meer dan dat doen we voor de Frankrijkhypotheek niet. Ook hebben wij geen detailinformatie over Nederlandse banken die bereid zijn een woning in Frankrijk te financieren.

Onder een Frankrijkhypotheek verstaan wij een hypothecaire financiering van een huis in Frankrijk door een Nederlandse hypotheekinstelling. Dit kan een eerste woning (hoofdwoning) zijn, maar ook een tweede woning. Hierbij kunt u denken aan een vakantiechalet, vakantiehuis, recreatiebungalow en een appartement.

Doordat de woning als onderpand geldt voor de hypotheek zouden voor deze hypotheekvorm aantrekkelijkere voorwaarden moeten gelden dan bij een gewoon consumptief krediet. Alleen blijkt dat in de praktijk niet altijd op te gaan want het is tegenwoordig heel lastig zo niet onmogelijk om een huis in Frankrijk te financieren met een hypotheek vanuit Nederland.

Wat zijn de voorwaarden van een Frankrijkhypotheek?

Elke bank hanteert voor een Frankrijkhypotheek eigen voorwaarden - net als bij een gewone woninghypotheek. Ook gelden voor het verkrijgen van een Frankrijkhypotheek andere eisen dan voor een hypotheek op een koophuis in Nederland. Wij hebben een aantal veel voorkomende voorwaarden voor u op een rij gezet:

  • de lening kent meestal een maximale looptijd die korter is dan voor een hypotheek op een woning in Nederland mogelijk is
  • vaak gelden minimale inkomenseisen;
  • over het algemeen geldt andere - meestal lagere - maximale financiering van de marktwaarde. De rest van de benodigde investering zult u dan uit eigen middelen moeten voldoen;

Voordelen van de Frankrijkhypotheek

Het financieren van een huis in Frankrijk met een Frankrijkhypotheek bij een Nederlandse bank heeft de volgende voordelen:

  • goedkoper: u heeft vaak een lagere maandlast dan met een Persoonlijke Lening (PL) of een Doorlopend Krediet (DK) zonder onderpand;
  • gemak: veel van het juridische en fiscale werk kan geregeld worden door of via de Nederlandse hypotheekinstelling.

Fiscaliteit

De fiscaliteit bij een Frankrijkhypotheek kan erg lastig in elkaar zitten. De woning die bij een Frankrijkhypotheek hoort ligt immers in een ander land met een ander belastingstelsel. Ook de regels voor hypotheekrenteaftrek en belasting bij verkoop van een woning liggen in Frankrijk heel anders dan in Nederland. Koopt u een tweede woning als vakantiehuis in Frankrijk, dan geldt in ieder geval voor de Nederlandse belastingplicht dat de tweede woning in box 3 valt. Een eventuele hypotheek op de tweede woning kunt u vaak salderen met de waarde van de vakantiewoning. Het is verstandig om een gespecialiseerd adviseur in te schakelen wanneer u de aanschaf van een woning in Frankrijk overweegt.

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.