Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Taxatierapport

Bij een hypotheekaanvraag vraagt de hypotheekinstelling om een groot aantal hypotheekdocumenten, ook wel de hypotheekbescheiden genoemd. Om misverstanden en vertragingen te voorkomen, dient u deze hypotheekbescheiden zo snel mogelijk en precies volgens de eisen van de hypotheekinstelling aan te leveren. Op deze pagina besteden we aandacht aan één van de belangrijkste hypotheekbescheiden: het taxatierapport.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Wat is een taxatierapport?

Een taxatie is een waardebepaling van een onroerend goed. Het taxatierapport wordt opgesteld bij een taxatie en bevat onder andere de officiële waardebepaling van een woning. De meeste geldverstrekkers vragen bij het afsluiten van een hypotheek een taxatierapport om te bepalen of de waarde van de woning voldoende is voor de gewenste hypotheek. Het taxatierapport is daarmee een belangrijk rapport bij de hypotheekaanvraag. Voor een overzicht van de overige belangrijke documenten bij een hypotheekaanvraag, klik hier.

De belangrijkste punten waar u op moet letten op het moment dat u een taxatierapport bij een hypotheekaanvraag aanlevert, zijn:

  • het taxatierapport moet recent zijn. Meestal geldt dat de taxatie mag maximaal 6 maanden oud mag zijn;
  • het taxatierapport dient een origineel taxatierapport te zijn, geen kopie;
  • de taxateur dient een originele handtekening te plaatsen bij/door de taxatiewaarden die in het taxatierapport weergegeven worden;
  • Het taxatierapport dient gedaan te zijn door een onafhankelijk taxateur die op geen enkele wijze direct of indirect betrokken is bij de koop, verkoop, bemiddeling of financiering van het getaxeerde onderpand.
  • Het taxatierapport dient vaak ook gevalideerd te worden door een validatie-instituut.

Deze eisen gelden in de meeste situaties. Het kan echter zijn dan een hypotheekverstrekker of een organisatie zoals het WEW (bij hypotheken met NHG) aanvullende eisen stelt of zelfs alleen taxaties accepteert van een selectie taxateurs. U doet er verstandig aan om dit uit te zoeken voordat u een taxatie laat doen!

De kosten van een taxatierapport liggen tegenwoordig ruwweg tussen de € 150 en de € 700, afhankelijk van de taxateur en de waarde van de woning. De taxatiekosten zijn (meestal) fiscaal aftrekbaar.

Online uw maximale hypotheek berekenen
Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.