Search
Close this search box.

Taxatierapport

Bij een hypotheekaanvraag vraagt de hypotheekinstelling om een groot aantal hypotheekdocumenten, ook wel de hypotheekbescheiden genoemd. Om misverstanden en vertragingen te voorkomen, dient u deze hypotheekbescheiden zo snel mogelijk en precies volgens de eisen van de hypotheekinstelling aan te leveren. Op deze pagina besteden we aandacht aan één van de belangrijkste hypotheekbescheiden: het taxatierapport.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Wat is een taxatierapport?

Een taxatie is een waardebepaling van een onroerend goed. Het taxatierapport wordt opgesteld bij een taxatie en bevat onder andere de officiële waardebepaling van een woning. De meeste geldverstrekkers vragen bij het afsluiten van een hypotheek een taxatierapport om te bepalen of de waarde van de woning voldoende is voor de gewenste hypotheek. Het taxatierapport is daarmee een belangrijk rapport bij de hypotheekaanvraag. Voor een overzicht van de overige belangrijke documenten bij een hypotheekaanvraag, klik hier.

De belangrijkste punten waar u op moet letten op het moment dat u een taxatierapport bij een hypotheekaanvraag aanlevert, zijn:

  • het taxatierapport moet recent zijn. Meestal geldt dat de taxatie mag maximaal 6 maanden oud mag zijn;
  • het taxatierapport dient een origineel taxatierapport te zijn, geen kopie;
  • de taxateur dient een originele handtekening te plaatsen bij/door de taxatiewaarden die in het taxatierapport weergegeven worden;
  • Het taxatierapport dient gedaan te zijn door een onafhankelijk taxateur die op geen enkele wijze direct of indirect betrokken is bij de koop, verkoop, bemiddeling of financiering van het getaxeerde onderpand.
  • Het taxatierapport dient vaak ook gevalideerd te worden door een validatie-instituut.

Deze eisen gelden in de meeste situaties. Het kan echter zijn dan een hypotheekverstrekker of een organisatie zoals het WEW (bij hypotheken met NHG) aanvullende eisen stelt of zelfs alleen taxaties accepteert van een selectie taxateurs. U doet er verstandig aan om dit uit te zoeken voordat u een taxatie laat doen!

De kosten van een taxatierapport liggen tegenwoordig ruwweg tussen de € 150 en de € 700, afhankelijk van de taxateur en de waarde van de woning. De taxatiekosten zijn (meestal) fiscaal aftrekbaar.

Online uw maximale hypotheek berekenen
Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek