Search
Close this search box.

Het zelf je hypotheek regelen zorgt voor een groot verschil in kosten. Het kost gemiddeld 895 euro. Dat is veel minder dan het gebruiken van adviesdiensten, die vaak 2.300 euro vragen. Je kunt dus 2.000 tot 3.000 euro besparen.

Online krijg je de kans om je hypotheekzaken zelf te regelen. Zonder extra kosten. Je kunt alle benodigde informatie gemakkelijk vinden. En je krijgt altijd hulp als je dat nodig hebt. Kies je ervoor om een hypotheek aan te vragen, dan rekenen ze de kosten pas nadat alles bij de notaris is afgerond.

Belangrijkste punten

 • Het zelf afsluiten van een hypotheek is vaak 50% goedkoper.
 • Je betaalt 895 euro na goedkeuring door de bank.
 • Het hele proces duurt ongeveer 4 weken.
 • Je krijgt snel een gratis renteaanbod via het internet.
 • Je kunt maximaal 100% van de woninglening krijgen. Extra kosten betaal je zelf.
 • Je hebt bepaalde documenten nodig, zoals een ID, loonstrook en werkgeversverklaring.

Waarom kiezen voor zelf online hypotheek regelen?

Het zelf regelen van een hypotheek heeft veel voordelen. We bespreken hier de belangrijkste. Zo zie je waarom steeds meer mensen dit doen zonder adviseur.

 • Lagere kosten: Zelf een hypotheek fixen bespaart veel geld. Een hypotheekadviseur inschakelen kost gemiddeld €2.300. Zonder adviseur betaal je maar €895. Dit scheelt een hoop geld. En dat is fijn voor huizenkopers.
 • Sneller proces: Het proces gaat online veel sneller. Binnen vier weken is alles rond. In die tijd verzamel en check je alle papieren. Dit scheelt veel tijd in vergelijking met een adviseur.
 • Vrijblijvend renteaanbod: Zelf regelen geeft ook een vrijblijvend renteaanbod. Je weet binnen een werkdag welke rente je krijgt. Zo kun je rustig nadenken over je keuze. Je zit nog nergens aan vast.

De voordelen van zelf je hypotheek regelen zijn geweldig. Je bespaart geld, het gaat sneller en je krijgt een vrijblijvend renteaanbod. Dit geeft jou de vrijheid om je leven en hypotheek op jouw manier te regelen. Het is een goede optie voor veel mensen.

Hand wijst naar kleurrijke miniatuurhuizen op wand.

Stappenplan voor zelf een hypotheek afsluiten

Een hypotheek zelf regelen kan voordelig zijn. Als u de juiste stappen volgt, bespaart u geld. Ik geef u een eenvoudige handleiding om dit goed te doen.

 1. Vul uw persoonlijke gegevens in: Eerst vult u al uw persoonlijke en financiële gegevens in. Het is belangrijk dat uw gegevens kloppen. Zo berekent men uw maximale hypotheekbedrag.
 2. Bereken uw maximale hypotheek: Op basis van uw gegevens kunt u uw maximale hypotheek uitrekenen. Dit leert u hoeveel geld u kunt lenen en wat u maandelijks betaalt. Wees realistisch om te voorkomen dat u te veel leent.
 3. Vraag offerte aan: Als u weet wat de maximaal haalbare hypotheek is, vraagt u offertes aan. Het is slim om bij meerdere hypotheekverstrekkers offertes op te vragen. Zo kunt u ze vergelijken.
 4. Rond de aanvraag online af: Als u de beste deal heeft gevonden, rondt u de aanvraag online af. Verzamel hiervoor al uw benodigde documenten. Dit kunnen documenten als een paspoort, een werkgeversverklaring en soms een taxatierapport zijn.
StapActieBescherming
1Persoonlijke gegevens invullenZorgt voor een duidelijk financieel overzicht
2Maximale hypotheek berekenenVoorkomt dat u meer leent dan verantwoord
3Offerte aanvragenMogelijkheid om te vergelijken en de beste keuze maken
4Online aanvraag afrondenBegeleiding door een vaste hypotheekexpert

Zo kunt u met via deze vier stappen zelfstandig uw hypotheek afhandelen. Ga zorgvuldig te werk en vermijd zo verrassingen. Het is een belangrijke stap in uw leven, dus neem de tijd.

War zijn de benodigde documenten voor online hypotheek afsluiten?

Bij het hypotheek online aanvragen zijn er enkele officiële papieren nodig. Deze documenten helpen om alles soepel te laten verlopen. We geven hieronder een lijst van welke documenten je nodig hebt:

FaseBenodigde documenten
Maximale hypotheek berekenen
 • Geldig identiteitsbewijs
 • Gegevens over burgerlijke staat
 • Laatste salarisstrook
 • Werkgeversverklaring
 • Laatste drie jaaropgaves
Hypotheekadvies
 • Werkgeversverklaring
 • Intentieverklaring
 • Rekeningafschriften
 • Informatie over leningen en schulden
 • Polis van verzekeringen
 • Aflossingsbewijzen van leningen
Officieel afsluiten van de hypotheek
 • Geldig identiteitsbewijs
 • Koopovereenkomst
 • Bankafschrift
 • Specificatie van verbouwingskosten
 • Taxatierapport
 • Eventueel arbeidsovereenkomst van de laatste 6 maanden
Bij schenking of lening door ouders
 • Getekend contract
 • Identiteitsbewijs van de ouders

Het zelf aanvragen van een hypotheek biedt meerdere opties voor online oriëntatie en advies. Je betaalt voor het gebruik van onze online hypotheekdiensten, ook als de hypotheek niet doorgaat. Onze experts helpen je graag bij al je vragen. Zelfs als je een nieuwe baan hebt of geen vast contract, kun je bij ons terecht.

Wat zijn veelgemaakte fouten bij zelf hypotheek afsluiten

Het kan slim lijken om zelf een hypotheek te regelen, maar pas op voor fouten. Veel mensen vullen hun gegevens niet volledig in. Deze kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben. Zo kan uw aanvraag worden afgewezen of juist vertraging oplopen.

Het is ook lastig om alle kosten te overzien. Denk aan kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Zonder goed inzicht in deze zaken, kunnen de uiteindelijke kosten hoger uitvallen dan gedacht. Dit maakt de ‘goedkoopste’ hypotheek niet meer zo voordelig. Daarom is het noodzakelijk om professioneel advies in te winnen over deze kosten.

Soms missen mensen belangrijke kennis over financiële producten. Starters en zelfstandigen moeten echt begrijpen waar ze mee akkoord gaan. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een test die checkt of je genoeg weet. Zonder deze kennis kun je de verkeerde beslissingen nemen.

Er zijn nu ongeveer 7 hypotheekverstrekkers die een hypotheek zonder adviseur mogelijk maken. Maar het is belangrijk om goed te weten waar je het beste kunt aankloppen voor een hypotheek. Soms denk je dat je met zelf afsluiten geld bespaart. Maar in werkelijkheid komt dit vaak omdat via een adviseur betere deals mogelijk zijn.

Let ook op de kostenverschillen. Het goedkoopst een hypotheek regelen kost je ongeveer €300. Daar bovenop komen nog extra kosten voor verzekeringen, tussen de €100 en €200. Hieronder een vergelijking voor starters om zelf of met advies een hypotheek af te sluiten:

OmschrijvingZelf regelenAdvies en bemiddeling
Kosten hypotheek€300€1,845
Kosten extra verzekeringen€100 – €200€1,845
BesparingTot €1,300N.v.t.

Onthoud dat een goed advies vaak even belangrijk is als de prijs. Zorg altijd dat u goed geïnformeerd bent. Kies voor een advies dat het beste aansluit bij uw behoeften.

Execution only hypotheek: Wat is het en hoe werkt het?

Een execution only hypotheek is ideaal voor mensen die veel van hypotheken weten. Zij nemen hun eigen beslissingen. Met deze hypotheek kunnen ze snel en zonder advieskosten een lening afsluiten.

Voor wie is het geschikt?

Dit is een goede keuze als je genoeg weet van hypotheken. Of als je geen advieskosten wilt betalen. Maar let op, niet iedereen kan deze hypotheek krijgen. Als je meerdere huizen hebt of een slechte BKR-registratie, lukt het vaak niet. De kosten zijn lager omdat je geen advies nodig hebt.

Stap-voor-stap proces

Zo sluit je een execution only hypotheek af:

 • Vul je persoonlijke en financiële gegevens in.
 • Kies je hypotheekaanbieder.
 • Dien je aanvraag in, meestal binnen 24 uur.
 • Beantwoord een paar vragen om te zien of je genoeg weet.
 • Je hebt toch hulp van een hypotheekexpert.

Wordt je aanvraag afgewezen? Dan betaal je niets. Dit noemen ze No cure no pay.

Type HypotheekKosten zonder AdviesGeschikte Doelgroep
Startershypotheek€695Starters, lineair/annuïtair
Hypotheek voor doorstromers/oversluiters€895Doorstromers/Oversluiters, alle hypotheekvormen
Starters Hypotheekadvies€1299Starters, lineair/annuïtair
Hypotheekadvies voor doorstromers/oversluiters€1599Doorstromers/Oversluiters, alle hypotheekvormen

Een execution only hypotheek regel je vaak binnen vier weken. Dit is omdat advies niet nodig is. Je bespaart zo veel geld. Het is makkelijker geworden door het internet. En je kunt zelf je hypotheek veranderen. Zo houd je controle over je geld.

Welke banken bieden execution only aan?

Verschillende Nederlandse banken bieden een execution only hypotheek aan. Dit is voordelig voor mensen die zelf veel over hypotheken weten. Zo vermijden ze adviseurskosten. Banken als ING, ABN AMRO, en Rabobank doen hieraan mee. Bij hen kun je online een hypotheekonderzoek starten en aanvragen. Je vindt er actuele rentes met behulp van tools zoals die van HomeFinance.nl. Zo kies je voor een hypotheek die aan jouw wensen voldoet.

Online hypotheek afsluiten: Tips en trucs

Online je hypotheek regelen gaat sneller als je goed voorbereidt bent. Zorg dat je alle nodige papieren klaar hebt liggen. Denk aan je werkgeversverklaring, niet ouder dan drie maanden. Dit voorkomt verrassingen bij je aanvraag.

Het snel en goedkoop regelen van een hypotheek is wat we willen. Kijk naar de kosten. Zelf een hypotheek online afsluiten via sites zoals HomeFinance is veel goedkoper dan de gemiddelde €2.300 aan advieskosten.

Online een kleine hypotheek afsluiten is makkelijk. De stappen worden goed uitgelegd. Je vult eerst je gegevens in, vraagt een offerte aan, en stuurt de benodigde documenten op.

Wie online hypotheekadvies zoekt, moet goed de voorwaarden checken. Banken zoals die van execution only vragen om je eigen documenten. Vergelijk de voorwaarden goed om slim te kiezen.

Fiscale voordelen, zoals de hypotheekrenteaftrek, blijven hetzelfde. Ook bij online afsluiten kun je hiervan profiteren.

Hypotheek zelf berekenen: wat je moet weten

Voordat je een hypotheek aanvraagt, is het slim zelf een berekening te maken. De max hypotheek is 100% van de woningwaarde. Belangrijk is je inkomen, schulden en woningwaarde.

Hypotheekverstrekkers kijken naar bepaalde regels om je lening te bepalen. Ze gebruiken standaard budgetten en jouw persoonlijke situatie. Ook energiezuinigheid telt mee. Er zijn regels over hoeveel je maximaal aan hypotheek mag uitgeven.

Energiebesparing helpt bij je hypotheek. Bijvoorbeeld, dakisolatie financieren kan je rentekosten verlagen. Het maakt je woning energiezuiniger, wat iedereen fijn vindt.

Veel mensen kiezen voor een annuïtaire hypotheek. Deze is vaak voordeliger op langere termijn. Belangrijk is de hypotheekrente, die tot 37% kan schelen in kosten.

De WOZ-waarde stijgt soms, wat invloed heeft op je hypotheekrente. Laat regelmatig je huiswaarde checken. Je kunt ook de rente langere tijd vastzetten, dat beïnvloedt je maandelijkse kosten en leenbedrag.

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beschermt tegen restschuld. Het geeft je ook een lagere rente. Dit geldt als de hypotheekschuld lager is dan je woningwaarde.

Bij geldproblemen, bel direct je hypotheekverstrekker. Op tijd afspraken maken voorkomt grote problemen. Ervaren hypotheekverstrekkers, zoals De Hypotheker, hebben al meer dan een miljoen mensen geholpen.

Iedereen heeft toegang tot verschillende hypotheekverstrekkers. Gebruik onze online berekening die 40+ aanbieders vergelijkt. Zo vind je de beste hypotheek voor jou.

Wanneer kun je beter een hypotheekadviseur inschakelen?

Heb je een complexe financiële situatie of meerdere inkomensbronnen? Dan kan een hypotheekadviseur van pas komen. Zij kunnen je helpen om geld te besparen op de lange termijn. Ook krijg je toegang tot meer hypotheekproducten.

Complexe financiële situaties

Ingewikkelde zaken vragen om een expert. Een hypotheekadviseur helpt bij moeilijke financiële situaties. Zij kosten een paar honderd euro tot zo’n €2.750 voor beginners. Maar, onderzoek toont aan dat zij besparingen kunnen realiseren die veel hoger zijn dan hun kosten.

Meerdere inkomensbronnen

Als er veel inkomens zijn wil je de best mogelijke hypotheekdeal. Hypotheekadviseurs hebben contact met vele hypotheekverstrekkers. Hierdoor vinden zij de gunstigste hypotheekvoorwaarden. Dit kan leiden tot grote besparingen op de lange termijn. Overigens, adviseurkosten zijn vaak aftrekbaar en je kunt tot 40% van de kosten terugkrijgen.

KenmerkenZonder AdviseurMet Adviseur
Kosten voor starters€400 – €800€1.250 – €2.750
Beschikbare productenBeperktBreed scala
LangetermijnbesparingenWeinig inzichtVaak meer besparingen
Aftrekbaarheid kostenNeeTot 40% belastingteruggave

Zelf een hypotheek regelen zonder advies kan gevaarlijk zijn. Een expert kan je adviseren over maximale hypotheekbedragen en meer. Het is vaak verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen voor het beste resultaat.

Conclusie

Het zelfstandig afsluiten van een hypotheek online is goedkoper en sneller dan traditioonl advies. Met het online hypotheekdashboard kunnen mensen zelf hun financiële keuzes maken. Dit is handig voor wie al veel weet over hypotheekzaken.

Je kunt al vanaf €490 een hypotheek afsluiten zonder advies. Dit wordt dan binnen 24 uur geregeld. Veel aanbieders werken op basis van ‘no cure, no pay’, wat zorgt voor extra zekerheid.

Als de situatie ingewikkeld is, kun je extra controle krijgen voor €695. Dit zorgt voor meer kwaliteit en betrouwbaarheid.

Hou er wel rekening mee dat er financiële risico’s zijn. Niet iedereen kan zonder hulp zijn hypotheek online regelen. Soms is professioneel advies nodig, bijvoorbeeld bij een negatieve BKR-registratie.

Het zelf doen kan geld besparen en een snel aanbod opleveren. Maar alleen als je weet waar je mee bezig bent.

FAQ

Hoe vraag je een hypotheek aan zonder adviseur?

Om een hypotheek aan te vragen zonder adviseur, kun je zelf veel doen. Vul je persoonlijke en financiële gegevens in. Bereken je maximale lening.

Vraag dan een offerte aan bij een hypotheekverstrekker. Sluit online je aanvraag af.

Wat zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek zonder adviseur?

De kosten zijn vaak lager dan bij een adviseur. Traditionele adviezen kosten ongeveer €2.300. Met een execution only hypotheek betaal je minder.

Je betaalt alleen voor wat je echt nodig hebt. En er zijn geen verborgen kosten.

Welke banken bieden een execution only hypotheek aan?

Bijna alle grote banken en hypotheekverstrekkers bieden dit aan. Denk aan ABN AMRO, Rabobank en ING. Kijk goed naar de voorwaarden van iedere bank.

Welke documenten zijn nodig om een online hypotheek af te sluiten?

Je hebt verschillende documenten nodig. Bijvoorbeeld een paspoort en loonstrook. Maar ook een werkgeversverklaring en bankafschriften.

Voor mensen boven de 38 is een pensioenoverzicht nodig. Vergeet de (voorlopige) koopovereenkomst en het taxatierapport niet.

Wat zijn de voordelen van het zelf regelen van een hypotheek?

Het zelf regelen van een hypotheek heeft veel voordelen. Je hebt meer flexibiliteit en controle. En het bespaart veel geld vergeleken met een adviseur.

Je kunt zelf een hypotheekproduct kiezen dat bij je past.

Welke stappen moet ik volgen voor het zelf afsluiten van een hypotheek?

Begin met het invullen van je gegevens. Bereken dan je maximale lening. Vraag een offerte aan.

Sluit tot slot online af. Doe dit met hulp van een vaste hypotheekexpert.

Wat zijn veelgemaakte fouten bij het zelf afsluiten van een hypotheek?

Sommigen vullen hun gegevens verkeerd in. Anderen vergeten extra kosten mee te rekenen, zoals overdrachtsbelasting. Of ze hebben niet genoeg kennis om de beste keuzes te maken.

Voor wie is een execution only hypotheek geschikt?

Deze manier van afsluiten is voor mensen die veel over hypotheken weten. Of die bereid zijn zelf veel te leren. Het is goedkoper en onafhankelijk.

Hoe kan ik mijn maximale hypotheek berekenen?

Je kunt online een rekentool gebruiken. Vul je inkomsten, uitgaven en huiswaarde in. Dan bereken je je maximale hypotheek.

Wanneer is het beter om een hypotheekadviseur in te schakelen?

Een adviseur is handig bij complexe financiële zaken. Denk aan meerdere inkomensbronnen. Of als je weinig kennis hebt van hypotheken.

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek