A-  |  A+  |  Homepage  |  Favorieten  |  English version - international interest rates
Ga terug naar de hoofdpagina van HomeFinance
INBOEDELVERZEKERING
Alle onderwerpen
Ga naar de homepage Ė voor hypotheek, financieel advies en verzekeringen  
Wat is een inboedelverzekering?
Wat is een inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee u eventuele schade aan de inboedel van uw huis kunt afdekken. Denk hierbij aan schade door brand, inbraak, waterschade en vandalisme. Niet iedere inboedelverzekering biedt echter dekking bij al deze mogelijke schade oorzaken (zie volgende paragraaf). Daarnaast geldt dat in een aantal gevallen aanvullende verzekeringen nodig kunnen zijn. Denk hierbij aan de situatie dat er sprake is van zeer dure apparatuur of sieraden. Voor deze goederen dient u een aanvullende kostbaarhedenverzekering af te sluiten.
Verzekerde waarde, onderverzekerd en oververzekerd
De verzekerde waarde bij een inboedelverzekering is vaak lastig te bepalen. Onder "inboedel" valt namelijk een heel groot aantal dingen. Denk bijvoorbeeld aan meubels, kleding, apparatuur en boeken. Als stelregel wordt aangehouden dat alles wat verhuisbaar is onder de inboedel valt. Alles wat niet verhuisbaar is (nagelvast aan de woning zit) valt onder de opstal. De opstal dient met een opstalverzekering verzekerd te worden.

Het kiezen van een juiste dekkingswaarde is bij een inboedelverzekering van heel groot belang. Op het moment dat u schade heeft, wordt namelijk bij de meeste maatschappijen gekeken wat de werkelijke (geschatte) waarde was van uw inboedel. Op het moment dat u een te lage waarde heeft verzekerd, krijgt u dan niet de volledige schade vergoed. U bent dan onderverzekerd. Op het moment dat u een te hoge waarde heeft verzekerd, krijgt u maximaal de werkelijke waarde vergoed. U bent dan oververzekerd en heeft dus dan altijd een te hoge premie voor de inboedelverzekering betaald. Om een idee te krijgen van de te verzekeren waarde in uw situatie, kunt u hier een standaard inboedelwaardemeter downloaden. Deze waardemeter is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars.

Tegenwoordig biedt een aantal maatschappijen ook de mogelijkheid aan om zelf een verzekerde waarde te kiezen. Op het moment dat uw inboedel door bijv. brand geheel vernietigd wordt, geldt de verzekerde waarde als dekking (ongeacht de werkelijke waarde). Deze werkwijze is echter uitzonderlijk: verreweg de meeste verzekeraars kijken wel naar de werkelijke waarde zodat de kans op onderverzekering en oververzekering blijft bestaan.

In de loop van de tijd zal de waarde van uw inboedel waarschijnlijk stijgen. Dit hangt samen met het feit dat de hoeveelheid roerende zaken (inboedel) vaak in de loop van de tijd toeneemt en dat door inflatie de waarde van die roerende zaken stijgt. Het is belangrijk om regelmatig te checken of de verzekerde waarde nog klopt. Om aan de stijging van de waarde van de inboedel tegemoet te komen, bieden veel maatschappijen de mogelijkheid van indexatie. Dat houdt in dat de verzekerde waarde van de inboedelverzekering op jaarbasis automatisch met een paar procent verhoogd wordt.
Kies de juiste inboedelverzekering
Op het moment dat u een inboedelverzekering wilt afsluiten, dient u allereerst te bepalen welk type inboedelverzekering het beste bij u past. Om u bij deze keuze te helpen, hebben wij een inboedelverzekering keuzehulp gemaakt. Op het moment dat u weet welk type inboedelverzekering u wenst, dient u nog een keuze te maken tussen een zeer groot aantal verzekeraars en verzekeringsproducten. Uit onderzoek is gebleken dat het verstandig is om de verschillende mogelijkheden te vergelijken, aangezien er zeer grote premie verschillen bestaan. Om u te helpen bij de keuze van de juiste inboedelverzekering, bieden wij op deze site de mogelijkheid om inboedelverzekeringen te vergelijken en premies te berekenen.
Wilt u inboedelverzekeringen vergelijken en premies berekenen, klik dan hier.
Direct inboedelverzekeringen vergelijken en afsluiten