Search
Close this search box.

Restschuld financieren – geld lenen voor een restschuld

Lenen voor restschuld

Een schuld kan op allerlei manieren ontstaan. Zo houden mensen die hun huis met verlies verkopen een restschuld over. De opbrengst van de verkoop is dan lager dan de openstaande hypotheek. Het verschil is de restschuld.

Direct rentes leningen vergelijken

Huis met verlies verkopen

Een huis met verlies verkopen mag niet zomaar. Daarvoor heeft de verkoper toestemming van zijn hypotheekverstrekker nodig. De afspraak was immers dat de hypotheek bij verkoop van het huis helemaal afgelost zou worden. Lukt dat niet, dan loopt de bank een groter risico dan voorheen: er is een restschuld zonder zekerheid dat deze afgelost kan worden.

Restschuld aflossen

Elke schuld moet terugbetaald worden. Ook het stukje schuld dat overblijft nadat een woning met verlies verkocht is. Soms is het mogelijk de restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek, als er een andere woning aangekocht wordt. Lukt dat niet, dan moet het bedrag op een andere manier geleend worden. Met een persoonlijke lening bijvoorbeeld. Ook een doorlopend krediet kan een oplossing zijn.

Hoe lang betalen aan restschuld?

De looptijd van een lening voor het aflossen van een restschuld is afhankelijk van een aantal factoren:

Maandlast van de lening

Het is fijn om de lening snel afgelost te hebben. Dat kan een reden zijn om het maandbedrag zo hoog mogelijk te stellen: dan gaat het aflossen snel. Wel moet het maandbedrag passen in uw maandelijkse financiële plaatje. Een te hoge maandlast kan voor financiële problemen zorgen.

Hoogte van de restschuld

Het bedrag aan restschuld is in iedere situatie anders. Voor het aflossen van een groot bedrag is een langere looptijd nodig dan voor een klein bedrag.

Hoogte van de leenrente

Van het maandbedrag van een lening gaat een deel naar rentebetaling over de openstaande schuld. Wat er overblijft wordt gebruikt voor aflossing. Bij een hogere leenrente duurt het aflossen van de restschuld dus langer. Dit speelt een rol bij een doorlopend krediet: daarvan is de rente variabel.

Rente restschuld aftrekbaar

Voor de rente over lenen voor restschuld is een speciale fiscale regeling getroffen. Het geld wordt niet – zoals bij verbouwing – besteed aan het kopen, verbouwen of verbeteren van de eigen woning. Daarmee zou de rente normaal gesproken niet fiscaal aftrekbaar zijn. Een tijdelijke regeling (voor restschulden die ontstaan tot 1 januari 2018) zorgt ervoor dat de rente toch voor maximaal 15 jaar aftrekbaar is onder de hypotheekrenteaftrek. Ook als de lening geen hypotheek is. Voor die fiscale aftrek is het niet vereist dat er op de lening wordt afgelost, waardoor zelfs een doorlopend krediet in aanmerking komt voor dit belastingvoordeel.

Voor een overzicht van de actuele leenrentes van een groot aantal kredietverstrekkers, klik hier

Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Wij vergelijken onderstaande lening verstrekkers

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Geld lenen
Bank Rente
Freo 6,50%
Lloyds Bank 6,50%
Rabobank 6,50%
Defam Premium 6,60%
Directa 6,90%
Lender & Spender 7,10%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek