De persoonlijke lening (ook wel PL genoemd) is één van de populairste leenvormen. Een persoonlijke lening is een leenvorm waarbij kredietverstrekker en kredietnemer bij het aangaan van de lening alles vooraf vastleggen: de hoogte van de lening, de hoogte van de te betalen rente (vast rentetarief), de aflossingen en de looptijd van de lening. Een persoonlijke lening kent daarmee een maandlast (ook wel maandtermijn genoemd) die gedurende de gehele looptijd gelijk blijft. Deze maandtermijn bestaat uit rente en aflossing. Tussentijds opnemen van afgeloste bedragen is bij een persoonlijke lening - in tegenstelling tot bij het doorlopende krediet - niet mogelijk.

Direct rentes leningen vergelijken

Een persoonlijke lening wordt vaak gekozen om grote aankopen - zoals een auto - te financieren. Belangrijk is om de looptijd van de lening dusdanig te kiezen dat de looptijd van de lening korter is dan de (economische) levensduur van het gekochte product.

Kenmerken van de persoonlijke lening

We hebben de belangrijkste kenmerken van de persoonlijke lening hieronder samengevat:

  • vaste rente;
  • vaste looptijd;
  • dus een vaste maandlast;
  • tussentijds extra aflossen is meestal niet mogelijk.

Laagste actuele rente tarieven voor een persoonlijke lening

Wij houden van een groot aantal kredietinstellingen de actuele rentetarieven bij. In onderstaande tabel tonen wij voor de persoonlijke lening voor verschillende leenbedragen de actuele minimale (laagste) en maximale (hoogste) tarieven. De getoonde rentetarieven zijn effectieve jaarrentes.

Rente persoonlijke lening*
leningmin. rentemax. rente
€ 5.0006,20 %10,00 %
€ 10.0004,80 %9,70 %
€ 25.0003,60 %9,70 %
€ 50.0003,40 %9,70 %
volledig overzicht rente persoonlijke lening

* Alle getoonde rentestanden zijn effectieve jaarrentes.

Zoals u kunt zien, zitten er grote verschillen tussen het minimale (min. rente) en maximale rentetarief (max. rente). Dit heeft te maken met het feit dat er meerdere kredietverstrekkers in onze vergelijkingen meegenomen worden EN het feit dat een aantal maatschappijen niet aan iedereen hetzelfde leentarief bieden. Dit heet risk based pricing. Om te bepalen voor welk tarief u in aanmerking komt, kijken de maatschappijen die werken met risk based pricing naar uw risicoprofiel. Of te wel de kans dat u de lening (zonder problemen) terug zult betalen. Hoe hoger uw risicoprofiel, hoe hoger de statistische kans dat u niet terug zult betalen, des te hoger het rentetarief. Factoren die hierbij bekeken worden zijn onder andere uw inkomenssituatie, woonsituatie (koophuis of huurhuis), leeftijd, gezinssituatie, kredietverleden en of u momenteel al meer kredieten heeft lopen.

Voor een overzicht van alle soorten leningen, klik hier

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.