WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Ieder jaar bepaalt de overheid van alle onroerende goederen de WOZ-waarde. Deze WOZ-waarde wordt door de overheid onder andere gebruikt als grondslag voor de onroerende zaakbelastingen en het rioolrecht. De WOZ-waarde wordt door sommige kredietverstrekkers ook gebruikt en wel voor het WOZ-krediet.

Direct rentes leningen vergelijken

Onder een WOZ-krediet verstaan wij een doorlopend krediet speciaal voor eigenaren van een koopwoning. Hierbij wordt naar de WOZ-waarde van uw woning gekeken om te kunnen bepalen voor welke kredietlimiet u in aanmerking komt. Vaak wordt voor de maximale lening uitgegaan van 150% van de WOZ-waarde minus de reeds lopende hypotheek. Soms wordt in plaats van de reeds lopende hypotheek uitgegaan van de inschrijving bij de notaris. Deze kan hoger zijn dan de lopende hypotheek waardoor de leencapaciteit afneemt. Uiteraard wordt de maximale lening die mogelijk is op basis van uw WOZ-waarde alleen verstrekt op het moment dat uw persoonlijke en financiële situatie dat toelaat.

Op het moment dat u een WOZ-krediet afsluit, hoeft u het geld niet voor uw woning te gebruiken. U hoeft evenmin naar de notaris en er is geen taxatierapport nodig (het is geen tweede hypotheek). De voorwaarden zijn verder gelijk als bij een "normaal" doorlopend krediet, alleen is de geboden rente vaak veel scherper. Dit hangt samen met het feit dat u een eigen woning heeft waardoor de kredietverstrekker uw risico lager inschat.

Het WOZ-krediet is dus een doorlopend krediet. Het doorlopend krediet (ook wel DK genoemd) is één van de populairste leenvormen. Dit hangt samen met het feit dat het doorlopend krediet een zeer flexibele kredietvorm is. Bij een doorlopend krediet spreekt u (de kredietnemer) met de kredietverstrekker een bedrag af dat u in totaal aan krediet op mag nemen. Dit bedrag wordt de kredietlimiet genoemd. U bepaalt zelf welke bedragen u opneemt en wanneer. Zodra u geld opgenomen heeft gaat u rente betalen. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. De rente die u verschuldigd bent is variabel. U weet dus niet van te voren precies wat uw rentelasten gedurende de kredietperiode zullen zijn. Tijdens de looptijd dient u het opgenomen krediet in termijnen af te lossen. Naast deze vaste aflossingsbedragen kunt u op ieder moment boetevrij extra bedragen aflossen. U kunt echter op ieder moment ook weer weer besluiten om afgeloste bedrag opnieuw op te nemen. Zolang het totale opgenomen bedrag maar binnen de kredietlimiet blijft.

Kenmerken van het WOZ-krediet

We hebben de belangrijkste kenmerken van het WOZ-krediet hieronder samengevat:

  • alleen toegankelijk voor mensen met een eigen huis;
  • scherpe tarieven;
  • variabele rente;
  • geen vast leenbedrag maar een kredietlimiet;
  • u betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag;
  • u kunt boetevrij extra bedragen aflossen;
  • u kunt afgeloste bedragen opnieuw opnemen (binnen de kredietlimiet).

Laagste actuele rente tarieven voor een WOZ-krediet

Wij houden van een groot aantal kredietinstellingen de actuele rentetarieven bij. In onderstaande tabel tonen wij voor het WOZ-krediet voor verschillende kredietlimieten de actuele minimale (laagste) en maximale (hoogste) tarieven. De getoonde rentetarieven zijn effectieve jaarrentes.

Rentestanden WOZ krediet*
leningmin. rentemax. rente
€ 10.0000,00 %0,00 %
€ 25.0000,00 %0,00 %
€ 50.0000,00 %0,00 %
volledig overzicht woz krediet

* Alle getoonde rentestanden zijn effectieve jaarrentes.

Zoals u kunt zien, is een WOZ-krediet niet mogelijk voor bedragen onder de 10.000 euro. Verder zitten er vaak verschillen tussen het minimale en maximale rentetarief. Dit heeft te maken met het feit dat er meerdere maatschappijen in onze vergelijkingen meegenomen worden EN het feit dat maatschappijen niet iedereen hetzelfde tarief bieden. Om te bepalen voor welk tarief u in aanmerking komt, kijkt de maatschappij naar uw risicoprofiel. Of te wel de kans dat u de lening (zonder problemen) terug zult betalen. Hoe hoger uw risicoprofiel, hoe hoger de statistische kans dat u niet terug zult betalen, des te hoger het rentetarief. Factoren die hierbij bekeken worden zijn onder andere uw inkomenssituatie, leeftijd, gezinssituatie, kredietverleden en of u momenteel al meer kredieten heeft lopen.

Voor een overzicht van alle soorten leningen, klik hier

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.