Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Met deze truc krijg je hogere hypotheek

Zo kun je meer geld lenen met je hypotheek op hetzelfde inkomen.

Op 27 december kon u in mijn blog Oppassen met berekenen maximale hypotheek in 2024 (homefinance.nl) lezen dat de maximale hypotheek vanaf 2024 anders wordt berekend. De uitkomst van de maximale hypotheek is afhankelijk van:

  • Hoogte inkomen
  • Alleenstaande of samenwonenden
  • Energielabel
  • Keuze energiebesparende middelen
  • DUO rekening houden met extra opslag

Alleenstaande kan meer lenen

Voor een alleenstaande met een inkomen vanaf 28.000 euro wordt de maximale hypotheek extra verhoogd met een bedrag van 16.000 euro. Bovendien komen het energielabel en de energiebesparende maatregelen om de hoek kijken. Hierbij merk ik nog op dat de bedragen afhankelijk van de duur van de toetsing. Als de duur korter is dan 30 jaar dan worden de bedragen van de alleenstaande (16.000) en de bedragen van het energielabel en besparende middelen ook lager. Al met al is er wel degelijk een flink verandering doorgevoerd.

Deze simpele truc levert meer hypotheek leenruimte op

Gelukkig is het nog mogelijk om lekker te rommelen met de hoogtes van de hypotheekrentes. Zoals bekend moet er getoetst worden op 5% als de looptijd van de rente vast periode korter is dan 10 jaar. Bij een rente vast periode van 10 jaar of hoger moet er getoetst worden op de daadwerkelijk hypotheekrente. Een goede hypotheekadviseur kan voor zijn klant een hogere hypotheek regelen met hetzelfde inkomen. Hieronder een rekenvoorbeeld waarbij het inkomen van het echtpaar 40.000 en 30.000 euro is.

Rekenvoorbeeld hogere hypotheek met zelfde inkomen

Inkomen vrouw 40.000
Inkomen man 30.000
Energielabel C / D
Rentevast periode 10 jaar
Hypotheekrente: Maximale hypotheek:
3,70% 321.834
3,80% 317.976
3,90% 314.186
4,00% 310.464
4,01% 322.300

Bij een hypotheekrente van 4,01% is de maximale hypotheek 322.300 euro. Dit is bijna 12.000 euro hoger dan bij een hypotheekrente van 4%. Vooral bij starters kan het helpen dat zij een paar duizend euro meer hypotheek kunnen afsluiten. Hoe is het dan mogelijk om aan een rente te komen van 4,01% als de rente 3,7% is bij een rente vast periode van 10 jaar? Dit is mogelijk bij het volgende:

Hypotheekbedrag 245.000 euro, rente 10 jaar vast voor 3,7%
Hypotheekbedrag   77.300 euro, variabele rente (toetsrente 5%)
Gemiddelde rente is nu 4,01%

Een maand na passeren kan dan de variabele rente worden omgezet naar een rente vast periode van 10 jaar.

Conclusie

Met een simpele administratieve handeling kan er dus ruim 5% meer geleend worden in dit voorbeeld. Doe er je voordeel mee!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek