Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Woning kopen? 3 tips om te besparen op je kosten (zoals je hypotheek)

Huidige krappe woningmarkt geeft kopers veel besparingen.

Is het je gelukt om in deze markt een woning te kopen? Dan heb je geluk gehad! Heb je eenmaal de koopovereenkomst getekend, dan zul je merken dat je bovenop je koopprijs nog diverse andere kosten komen. Welke kosten zijn dit? En hoe kun je hierop besparen? In dit artikel geven we je een paar tips!

Notariskosten

Voor het passeren van de hypotheek en de levering van de koopwoning (hiermee krijg je daadwerkelijk de woning op jouw naam) is een notaris nodig. Het is mij opgevallen dat de notariskosten bij veel notarissen in Nederland flink zijn verhoogd. Het gaat dan over honderden euro’s.

Bespaartip: Doe je huiswerk, vraag bij verschillende notarissen een offerte op, dan kun je hiermee veel geld besparen.

Kosten van hypotheek adviseur (advieskosten)

Voor het afsluiten van de hypotheek wordt meestal een hypotheekadviseur ingeschakeld. De advieskosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn meestal tussen de 2.500 en 3.500 euro. Hierbij moet er eigenlijk een verschil zijn tussen starters en doorstromers. Huizenbezitters moeten goed navraag doen bij hypotheekadviseurs wat zij precies voor hun advieskosten doen.

“Doorstromer” vaak complexer dan starter

Heb je een woning die je gaat verkopen en ga je een nieuwe woning aankopen? Dan ben je een zogenaamde “doorstromer”.

Als een doorstromer bij mij aanklopt dan regel ik niet alleen de hypotheek voor de nieuwe woning. Het financiële plaatje wijzigt namelijk (vaak) drastisch als daadwerkelijk de huidige woning is verkocht. Ik maak een nieuw overzicht als de huidige woning is verkocht en de nieuwe woning woonklaar is. Meestal is er nog een extra verkoopwinst die terug gestort moet worden in de lopende hypotheek en is er toch nog wat verbouwd in de nieuwe woning. De terugstorting moet dan plaatsvinden op een bepaald leningsdeel. Bovendien komt het vaak voor dat de huizenbezitter nog met vragen komt bij het invullen van de IB aangifte.

Bij een doorstromer heb ik dus op verschillende tijdstippen (aankoop woning, verkoop woning, IB aangifte) contact waarbij het financiele plaatje diverse keren wordt aangepast. Het aantal gewerkte uren is dan (beduidend) hoger dan bij een starter.

Bespaartip: Vraag bijvoorbeeld bij 2 hypotheek adviseurs een offerte op wat hun advieswerkzaamheden zullen kosten. In de huidige markt hebben hypotheekadviseurs het wat rustiger, dus ze zullen graag een scherp voorstel maken! Je kunt bijvoorbeeld HomeFinance vragen een hypotheekvoorstel te maken.

Makelaarskosten

Makelaars vragen courtage voor de aankoop en verkoop van een woning. Wie een aankoopmakelaar inschakelt zal vooraf goede afspraken moeten maken. Het is verstandig om dit schriftelijk vast te leggen. Leg in deze afspraken bijvoorbeeld vast:

  • Bij hoeveel woningen de aankoopmakelaar meegaat
  • Wat de aankoopmakelaar allemaal verder doet voor zijn of haar courtage

De makelaarscourtage bij een verkoop van een woning is meestal tussen de 1% – 1,5% van de verkoopprijs. Hoe hoger de verkoopprijs hoe meer er verdient wordt. De vraag is dan natuurlijk of er ook meer uren gewerkt moet worden om een koopwoning met een hogere vraagprijs te verkopen. In de huidige markt gaan de duurdere koopwoningen ook als warme broodjes over de toonbank. Vaak hebben verkopende makelaars al kopers voor de woning. De vraag is altijd: Hoeveel uren heeft een makelaar daadwerkelijk nodig om woning te verkopen?

Op het ogen blik betalen verkopers tussen de 4.000 en 6.000 euro om hun woning te verkopen. Dit is veel geld. Vooral als je een uurtarief van 100 euro neemt. Bij een uurtarief van 200 euro wordt het aantal werkuren beduidend minder.

Bespaartip: Als huizenbezitter kan je altijd zelf een bedrag noemen wat je wilt betalen. Een makelaar kan hiermee akkoord gaan of niet. Er zijn veel makelaars, dus bij een Nee moet je even verder zoeken naar een goedkopere makelaar. Zoek je een makelaar? Dan kun je bijvoorbeeld kijken bij Makelaarzoeker.

Conclusie: Besparen op kosten bij verkoop woning zeker mogelijk!

Uit het bovenstaande blijkt dat huizenbezitters die vooraf hun huiswerk goed doen en er tijd in steken, duizenden euro’s kunnen besparen. Dit geld is snel verdiend, dus waarom zou je er geen actie op ondernemen?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek