Search
Close this search box.

Koopakte voor een woning

Jouw zoektocht naar een woning heeft resultaat: na de bezichtiging(en), het bieden en onderhandelen heb je overeenstemming bereikt met de verkoper van jouw toekomstige huis. Alle aspecten van die overeenstemming moeten nu vastgelegd worden in een koopovereenkomst / koopakte.

Begrijp goed waar je voor tekent

De koopakte is een flink document met heel wat juridische taal. De verleiding kan groot zijn de inhoud voor lief te nemen en simpelweg te tekenen. Veel verstandiger is om ervoor te zorgen dat je echt begrijpt waar je voor tekent. Om al jouw vragen te blijven stellen tot alles duidelijk is.

Download model koopovereenkomst

Wil je je voorbereiden op de inhoud van een koopakte voordat je een koop gesloten heb? Dat is een goed idee! Vrijwel altijd wordt het NVM-model voor de koopovereenkomst gebruikt. Via een zoekopdracht op internet vind je ongetwijfeld een download van de meest recente modelovereenkomst.

Toelichting modelovereenkomst downloaden

Bij die overeenkomst hoort ook een uitgebreid toelichtingsdocument, dat al heel wat meer duidelijkheid kan geven. Omdat je dit als voorbereiding doet heb je vervolgens ook alle tijd om het antwoord op alle overgebleven vragen en onduidelijkheden te vinden.

Voorlopige koopakte? Niets voorlopigs aan!

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een koopakte gewoon een geldige overeenkomst is. Er is niets voorlopigs aan, maar toch wordt de term ‘voorlopige koopakte’ veel gebruikt. Met jouw handtekening op de koopakte bind jij je in principe aan de koop, zij het onder bepaalde voorwaarden.

Jouw eigen koopakte

Als je een koop gesloten hebt moet er een koopakte komen met daarin de afspraken die je met de verkoper hebt gemaakt. Een voorbereiding zoals hierboven zorgt ervoor dat je hierin weinig verrassingen zult vinden.

Toch is het van groot belang om ook dan de overeenkomst zorgvuldig te bestuderen. Niet elke koopakte is standaard. Natuurlijk zijn nu de gegevens ingevuld van:

  • jou als koper
  • de verkoper
  • de woning:
    • kadastrale gegevens
    • lijst van zaken
    • koopsom
  • alle gemaakte afspraken

Bovendien kunnen er aan een modelovereenkomst artikelen worden toegevoegd, en sommige artikelen kunnen eruit gehaald of aangepast zijn. Goed controleren blijft dus van belang!

Wettelijke bedenktijd bij het kopen van een huis

Er is sprake van een wettelijke bedenktijd voor een woningaankoop. Ook nadat jij je handtekening hebt gezet is er nog een periode waarin je de koop zonder opgaaf van redenen kunt terugdraaien.

Uitgebreide informatie over de wettelijke bedenktijd.

Ontbindende voorwaarden in de koopakte

Na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd kun je niet meer zonder gegronde reden van de koop af. Die gegronde redenen zijn niet willekeurig of persoonlijk te bepalen: ze zijn vastgelegd in de ontbindende voorwaarden in de koopakte. Daarmee worden voorbehouden afgesproken. Situaties waarin je alsnog van de koop kunt afzien. Alle andere redenen voor het terugdraaien van de aankoop, hoe valide die voor jou ook kunnen zijn, hoeven door de verkoper niet geaccepteerd te worden.

Welke ontbindende voorwaarden zijn er en hoe werkt het?

Boete en waarborgsom

In de koopakte staat ook een boeteclausule: blaas je de koop alsnog af zonder geldige reden, dan moet je een boete betalen. Die boete bedraagt normaal gesproken 10% van de afgesproken koopsom. Als zekerheid voor het betalen van die boete moet je een waarborgsom storten bij de notaris. Daarvoor in de plaats is een bankgarantie ook mogelijk.

Meer over boete, waarborgsom en bankgarantie.

Alles rond? Op naar de overdracht!

Na het ondertekenen van de koopakte is het zaak om zo snel mogelijk alles geregeld te hebben rondom de hypotheek en de bouwtechnische keuring. Daarna is het simpelweg wachten tot het moment waarop de levering van de woning gepland staat. Dan krijg je de sleutels en is het huis echt van jou.

Meer over de levering / overdracht van de woning.

Op de hoogte blijven over hypotheken?

Altijd op de hoogte over Homefinance

Je gegevens zijn bij ons veilig
Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek