HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koopakte woning: betaling

Uitleg over artikel 3 van de koopovereenkomst

Uitleg over artikel 3 van de koopovereenkomst

Heb jij weleens een huis gekocht? En hoe goed heb je toen de koopakte bestudeerd voordat je die ondertekende? Of dacht je: het zal wel goed zijn – vooral omdat je een heleboel van die brei aan woorden niet echt begreep…. De taal die gebruikt wordt in de koopakte is niet altijd even duidelijk en zelfs de toelichting die je erbij krijgt sprankelt niet van helderheid. Daarom ben ik stap voor stap de artikelen uit de koopakte aan het uitleggen in een serie blogs hier op HomeFinance.nl. Na artikel 1 (Koop en verkoop) en artikel 2 (Kosten en overdrachtsbelasting) vandaag artikel 3 (Betaling).

Artikel 3: Betaling

De betaling van de koopsom, kosten en belastingen vindt plaats via de notaris bij het passeren van de akte van levering. Verkoper stemt er mee in dat de notaris de koopsom onder zich houdt totdat zeker is dat de onroerende zaak wordt geleverd vrij van hypotheken, beslagen en inschrijvingen daarvan.

Passeren van de akte van levering

Ten eerste: wat betekent passeren hier? En wat is een akte van levering? Passeren klinkt misschien spannender dan nodig – het is eigenlijk niets anders dan het officieel vastleggen van de akte bij de notaris. De akte van levering is het document waarmee je werkelijk eigenaar wordt van de woning. In de koopakte worden afspraken gemaakt over de koop, maar daarmee is het huis nog niet van jou. Dat is pas zover na het ‘passeren van de akte van levering’.

Levering vrij van hypotheken en beslagen

De notaris zal het geld dat jij als koper betaald hebt (of eigenlijk meestal vooral de bank waar jij je hypotheek afsluit) niet aan de verkoper uitbetalen voordat alles geregeld is rondom het aflossen van lopende hypotheken en beslagen. Beslagen? Ja, stel dat er beslag gelegd is op de woning door schuldeisers van de verkoper, dan moet dat wel van het huis afgehaald worden. ‘Levering vrij van hypotheken, beslagen en inschrijvingen daarvan’ noemen ze dat: aan de woning die jij als koper krijgt mag natuurlijk geen schulden of verplichtingen van de verkoper meer kleven.

Dit moet geregeld worden in de openbare registers bij het Kadaster en dat kan pas ná het passeren van de leveringsakte. Om te voorkomen dat dit misgaat heeft de notaris een machtsmiddel: het geld dat na het verrekenen van de lopende hypotheek en kosten overblijft voor de verkoper. Dat betaalt hij dus pas uit als hij van het Kadaster de bevestiging heeft dat de woning geen hypotheken of beslagen meer heeft op naam van de verkoper.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen