Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogUitleg over artikel 3 van de koopovereenkomst
Heb jij weleens een huis gekocht? En hoe goed heb je toen de koopakte bestudeerd voordat je die ondertekende? Of dacht je: het zal wel goed zijn – vooral omdat je een heleboel van die brei aan woorden niet echt begreep…. De taal die gebruikt wordt in de koopakte is niet altijd even duidelijk en zelfs de toelichting die je erbij krijgt sprankelt niet van helderheid. Daarom ben ik stap voor stap de artikelen uit de koopakte aan het uitleggen in een serie blogs hier op HomeFinance.nl. Na artikel 1 (Koop en verkoop) en artikel 2 (Kosten en overdrachtsbelasting) vandaag artikel 3 (Betaling).
Artikel 3: Betaling
De betaling van de koopsom, kosten en belastingen vindt plaats via de notaris bij het passeren van de akte van levering. Verkoper stemt er mee in dat de notaris de koopsom onder zich houdt totdat zeker is dat de onroerende zaak wordt geleverd vrij van hypotheken, beslagen en inschrijvingen daarvan.
Ten eerste: wat betekent passeren hier? En wat is een akte van levering? Passeren klinkt misschien spannender dan nodig - het is eigenlijk niets anders dan het officieel vastleggen van de akte bij de notaris. De akte van levering is het document waarmee je werkelijk eigenaar wordt van de woning. In de koopakte worden afspraken gemaakt over de koop, maar daarmee is het huis nog niet van jou. Dat is pas zover na het ‘passeren van de akte van levering’.
De notaris zal het geld dat jij als koper betaald hebt (of eigenlijk meestal vooral de bank waar jij je hypotheek afsluit) niet aan de verkoper uitbetalen voordat alles geregeld is rondom het aflossen van lopende hypotheken en beslagen. Beslagen? Ja, stel dat er beslag gelegd is op de woning door schuldeisers van de verkoper, dan moet dat wel van het huis afgehaald worden. ‘Levering vrij van hypotheken, beslagen en inschrijvingen daarvan’ noemen ze dat: aan de woning die jij als koper krijgt mag natuurlijk geen schulden of verplichtingen van de verkoper meer kleven.
Dit moet geregeld worden in de openbare registers bij het Kadaster en dat kan pas ná het passeren van de leveringsakte. Om te voorkomen dat dit misgaat heeft de notaris een machtsmiddel: het geld dat na het verrekenen van de lopende hypotheek en kosten overblijft voor de verkoper. Dat betaalt hij dus pas uit als hij van het Kadaster de bevestiging heeft dat de woning geen hypotheken of beslagen meer heeft op naam van de verkoper.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.