Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

5 Toptips voor je zorgverzekering

Besparen op je zorgpremie? Makkelijker dan je denkt!

Besparen op je zorgpremie? Makkelijker dan je denkt!

Het duurt niet lang meer… op 12 november moeten alle zorgpremies voor 2020 bekendgemaakt zijn. Dan kan het feest van vergelijken en overstappen weer beginnen. Onderzoekers van Ipsos verwachten een record aantal overstappers dit jaar… ik ben benieuwd hoor, dat is wel vaker geroepen volgens mij.

Vergelijking zorgpremies nog lang niet compleet

Niet dat de vergelijkingen al gemaakt kunnen worden. Zover zijn we nog lang niet. Op dit moment zijn er om precies te zijn al 3 zorgverzekeraars die hebben verteld wat hun verzekeringen volgend jaar kosten. Dat wordt dus bikkelen de komende week met het verwerken van al die zorgpremies. We zijn bijzonder benieuwd hoe het landschap van zorgverzekeringen eruit komt te zien!

Zorgkosten verzekeren

Tips om te besparen op je zorgverzekering

Ongeacht de specifieke eurobedragen van de verzekeraars kun je wel alvast goed bedenken op welke manier je op je zorgverzekering kunt besparen. De tendens lijkt een behoorlijke premieverhoging, dus dikke kans dat ook jou huidige zorgpolis duurder wordt. Goede reden om te kijken of en hoe je op jouw zorgpremie kunt besparen toch?

Dat besparen is bij heel veel mensen vrij eenvoudig te regelen. Zéker als je nog nooit serieus naar je zorgzekering hebt gekeken. 

1. Weet wat je wilt: welke dekking heb je nodig?

Om te beginnen geldt voor een zorgverzekering hetzelfde als bij alle aankopen: zorg dat je weet wat je wilt. Je hebt nogal wat keuzes en hoe meer je verzekert, hoe meer je betaalt. Zo logisch als wat – maar toch hebben veel mensen ruim meer aan dekking dan ze werkelijk nodig hebben. Dat kan dus weggegooid geld zijn. 

Heb je die uitgebreide aanvullende verzekering wel nodig? Wat moet er gebeuren om die dure aanvulling dat geld waard te laten zijn? Ga goed na wat er in de basisdekking zit en of je daar eigenlijk niet gewoon genoeg aan hebt. Van het geld dat je bespaart door geen aanvullende verzekering te nemen kun je jouw eigen ‘zorgspaarpot’ vormen voor onvoorziene kosten die niet onder de basisverzekering vallen.

Je eigen zorgspaarpot vullen

2. Basisdekking is overal hetzelfde, alleen de uitvoering niet

Misschien heb je het idee dat de basisverzekering voor zorgkosten verschilt per verzekeraar. Dat is niet zo. De basisdekking is overal hetzelfde. Het eigen risico ook (nou ja, bijna dan – op het eigen risico van DSW na). Waar wél verschil in zit is de uitvoering: er zijn naturapolissen, restitutiepolissen en combinaties daarvan. Daardoor zijn er flinke prijsverschillen tussen basisverzekeringen.

Kies je voor natura – dan kun je wel te maken krijgen met een beperkte keuzevrijheid. Alleen zorg bij zorgverleners waar jouw verzekeraar afspraken mee heeft wordt dan volledig vergoed. Klinkt spannend, daarom durft niet iedereen hiervoor te kiezen.

In de praktijk blijkt dat de meeste zorgverzekeraars gewoon afspraken hebben met de meeste zorgverleners. Een paar échte budgetpolissen hebben wel serieuze beperkingen, bij de meeste andere valt het reuze mee. Een kwestie van even nagaan of het ziekenhuis en andere behandelaars van jouw voorkeur afspraken hebben met de verzekeraar van jouw voorkeur.

Heeft de zorgverzekeraar afspraken met jouw fysio?

3. Hoger eigen risico

Een manier om flink te besparen op je zorgverzekering is de keuze voor een vrijwillig extra eigen risico. Je kunt tot maximaal 500 euro meer eigen risico nemen – dat levert een flink lagere maandpremie voor je zorgpolis op.

Spannend? Ja, als je die 500 euro niet hebt liggen kan het vervelend uitpakken. Heb je dat buffertje wel, en ben je zo gezond dat de verwachting niet is dat je meer dan het standaard eigen risico (385 euro) aan zorgkosten maakt … dan kun je die keuze prima maken.

4. Per jaar betalen 

Veel zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om de zorgpremie per jaar te betalen in plaats van per maand. Toegegeven, het is een flinke hap geld ineens. Maar: je krijgt er een leuke korting voor van bijvoorbeeld 2%. Als je het jaarbedrag toch op je spaarrekening hebt staan… daar krijg je een rente die nagenoeg nul (hoeveel rente kun je krijgen op je spaargeld?) is dus dan is dit makkelijk verdiend.

Vergeet niet om dan per maand het jaarbedrag-gedeeld-door-12 terug te storten naar je spaarrekening. Anders heb je straks een jaar lekker goedkoop geleefd (geen zorgpremie) maar wel een lager spaarsaldo.

Zorgverzekeringen vergelijken

5. Verslik je niet in een collectief

Vergis je niet in het voordeel van collectieve verzekeringen: die zijn vaak lang niet zo voordelig als ze lijken. Dat blijkt zodra je serieus gaat vergelijken. Ennn de maximale collectiviteitskorting wordt komend jaar bovendien fors lager, waardoor het eventuele voordeel nog verder krimpt.

De kern: zorgpolissen goed vergelijken!

Tot slot – het is een beetje een open deur maar toch: goed vergelijken! Check welke verzekeringen wat bieden en (zie stap 1) kies een verzekering op basis van wat je écht wilt verzekeren. Hoe doe doe je dat? Vorig jaar schreef ik een uitgebreide blog waar je zo ongeveer alles in vindt dat je moet weten om goed te vergelijken: Zorgverzekering kiezen – hoe kan ik slim vergelijken?

Premies zorgverzekeringen 2020 vergelijken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek