Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuwe toprente bij sparen!

Ga jij voor hogere spaarrente naar het buitenland?

Ga jij voor hogere spaarrente naar het buitenland?

Sparen is niet erg spannend de laatste tijd natuurlijk. Tenminste niet als het gaat om de rente op je gewone spaarrekening: die stelt niets voor en als er al iets gebeurt is het een renteverlaging. Tot nu! Er is nu een spaarbank met een vrij opvraagbare spaarrekening die direct op nummer 1 in de vergelijking binnenkomt.

Nieuwe hoogste rente = toprente?

Nummer 1, dat moet je dan wel een toprente noemen… of is dat wat overdreven als het gaat om slechts 0,3%? Tja, het is maar hoe je het bekijkt. In absolute zin is het zeker overdreven, want 0,3% is gewoon net niks. Aan de andere kant is het wél 50% meer dan de huidige nummer 2 – die 0,2% aan rente vergoedt.

Hoogste spaarrente zonder voorwaarden

Bigbank uit Estland

Maar er is nog iets anders. Het is geen Nederlandse bank, die deze spaarrekeningen aanbiedt. Dat kun je goed zien aan het vlaggetje in de vergelijking. Het is ook geen Belgische zoals Argenta, of Britse – zoals Lloyds (al werken die onder Duitse garantie). Dat is allemaal nog aardig dichtbij en daardoor behoorlijk vertrouwd. Hier gaat het om Bigbank uit Estland. Die zijn al langer in ons land actief met deposito’s maar nu dus ook met een vrij opneembare spaarrekening.

Estland? Hoe veilig is m’n spaargeld daar?

Okay – Estland dus. Waar ligt dat ook alweer? In het rijtje met Letland en Litouwen, onder Finland en naast Rusland:

Estland op de kaart - Google Maps
Kaart: Google Maps

Nee, Estland ligt niet naast IJsland. Toch geeft het mij persoonlijk wel een Icesave gevoel – al kan ik me herinneren dat we daar volgens mij 5% rente kregen destijds en niet 0,3%. In 2008 was dat… toch weet ik het nog als de dag van gisteren.

Vertrouw je op spaargarantie van Estland?

Natuurlijk valt je geld ook in Estland onder een spaargarantie. Niet die van Nederland maar die van Estland. De belangrijkste vraag als je overweegt om te sparen bij Bigbank is dus of je durft te vertrouwen op de stabiliteit van de bank én het nakomen van de garantie door Estland.

Toprentes bij deposito’s: allemaal buitenland

Bij de spaarrekeningen zijn de buitenlandse banken nog niet zo overheersend. Bigbank dan nu, en de eerder genoemde Argenta en Lloyds – verder moet je toch qua opneembaar sparen doen met de Nederlandse banken. Bij deposito’s is dat wel anders. Kijk daar naar de hoogste rentes en er staan eerst meer dan 10 buitenlandse banken voordat je een Nederlands vlaggetje tegenkomt.

Hoogste rente op deposito’s

Vlaggetje van land dat garandeert

Die vlaggetjes hebben we in de vergelijking erbij gezet zodat je in één oogopslag kunt zien in welk land het spaargeld bij die bank gegarandeerd is. Als je de vlaggen kent tenminste… maar anders hang je er even met je muis boven en kun je het ook in woorden zien. Of je kijkt bij de details.

Buitenlandse spaargaranties

Alle EU landen zijn verplicht om een spaargarantie te geven van tenminste € 100.000 per persoon, per bank. Dat bedrag is dus ook gegarandeerd in Estland en ieder ander land in onze vergelijkingen.

Soms tegenwaarde van € 100.000

Wel met de kanttekening dat er landen zijn waarbij de garantie niet in euro’s geldt maar in de lokale valuta – de € 100.000 wordt dan omgerekend. Dat is bijvoorbeeld in Engeland zo – de garantie staat daar op 85.000 GBP, ook na de Brexit. Afhankelijk van de koers kan het zo zijn dat je bij een claim op het Britse depositogarantiestelsel minder of meer terugkrijgt dan € 100.000. Dit geldt ook in Tsjechië – daar is de garantie de tegenwaarde in Tsjechische Kronen.

Spaarrekening of deposito zoeken op garantieland

Wil je een selectie maken van spaarmogelijkheden die er zijn onder specifieke depositogarantiestelsels? Een overzicht waarbij je zelf aangeeft van welke landen je de garantie vertrouwt, en dan ook alléén die spaarrekeningen en deposito’s te zien krijgt? Dat kan perfect op VanSpaarbankVeranderen.nl!

Daar kun je de vergelijkingen heel handig filteren.

Resultaten spaarvergelijking filteren op VanSpaarbankVeranderen.nl

In dat filter geef je zelf aan wat je terug wilt zien in de resultaten:

Door alleen vinkjes te plaatsen bij de opties die jij wilt overwegen krijg je een lekker overzichtelijke vergelijking die is afgestemd op wat bij jou past. Op VanSpaarbankVeranderen.nl vind je trouwens ook uitgebreide informatie over de buitenlandse depositogarantiestelsels en sparen in het buitenland via internationale spaarplatforms als Raisin en Savedo.

Spaarrentes en -nieuwtjes in de gaten houden?

Meld je aan voor onze Update Sparen!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek