Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogLenen zonder rente is nog steeds lenen
Op FD.nl zie ik de kop 'Aanbieders van kopen op afbetaling groeien explosief'. Mijn eerste gedachte: hè getver! Dat kan alleen maar grote problemen opleveren.
De aanleiding voor het artikel: het ophalen van maar liefst 1 miljard dollar bij investeerders door Klarna. Wat is Klarna? Een Zweedse betaaldienstverlener. Dat zegt lekker niks, dat woord 'betaaldienstverlener'. Wat ze doen: ze gaan tussen jou en het bedrijf waar jij je spullen koopt zitten.
Zij geven de verkoper direct z'n geld en geven jou de keuze: 'Betaal nu' of 'Betaal later'. Dat Betaal nu - daarbij reken je dus direct af, maar geven ze je wel kopersbescherming. Voor als er iets mis blijkt met je aankoop, of deze niet aan jouw verwachtingen voldoet.
Betaal later zegt het al: je hoeft niet direct te betalen. Dat kan later... tot en met 14 of 30 dagen later om precies te zijn. Daar betaal je als consument niets voor. Geen rente, geen kosten. Wel smooth... zeggen ze er zelf achteraan... beetje rijzende nekharen bij mij...
Het is dus niet de koop op afbetaling waar ik het wel vaker over heb - daar gaat het om betalen in termijnen. Dat waarvan webshops riepen dat ze er misschien maar mee moesten stoppen. Hier betaal je niet in termijnen. Je betaalt in één keer, maar wel pas een tijdje na de aankoop. Uitgestelde betaling dus. Meer vergelijkbaar met een creditcard.
De kosten van deze betaalmethode komen niet bij jou te liggen. Het bedrijf waar jij de aankoop doet betaalt hiervoor een paar procent commissie: zij lopen immers niet meer het risico dat ze hun geld niet krijgen of daar veel moeite voor moeten doen.
Goed. Je hebt er dus geen kosten aan en betaalt geen rente. Dat is op zich goed nieuws ten opzichte van betalen in termijnen tegen de maximale wettelijke rente. Maar! Toch kan ik niet zeggen dat ik ervan gecharmeerd ben. Nu kopen en pas later betalen... dat is voor een grote groep consumenten gewoon te makkelijk. Het kan zorgen voor ophopende schulden en behoorlijke betalingsmoeilijkheden.
En wat als je als koper na 30 dagen die rekening niet kunt betalen? Even kijken... dan kun je contact opnemen met de klantenservice. Niets over te vinden op de site? Ja, toch wel: dan is er 'Betaal in 3 termijnen' en 'Betaal in delen'.
Betalen in 3 termijnen is nog steeds zonder rente. Of nou ja... dat werkt met 3 boekingen ten laste van jouw creditcard. Als je direct kon betalen zou je dat wel doen, dus via die creditcard ga je waarschijnlijk alsnog rente betalen... veelal maximaal.
Betalen in delen... ah! Daar is onze vertrouwde koop op afbetaling. Daar hebben we het wél over rente. Het is wel even doorklikken tot je bij de voorwaarden van Betaal in delen terechtkomt. Fascinerend: er staat een rentevoet van 10,99%. Hoe kan dat nou? In Nederland is de maximale rente op dit moment toch 10%? En er zijn administratiekosten: € 0,99 per maand... ik meen dat dit niet mag? Of heb ik dat verkeerd in m'n hoofd?
Wat ik ronduit stuitend ... en dat woord gebruik ik niet snel ... vind is dat Wilko Klaassen - de regiodirecteur van Klarna in Nederland - tegen het FD zegt:
Wat we doen zie ik niet als lenen, de rente is immers nul.
Dat kan toch niet waar zijn? Geld uitgeven dat niet van jou is en dat je later wel moet betalen, dat is simpelweg lenen - of je er nou rente voor betaalt of niet.
Blijf bij met onze Update Lenen in je mailbox!
Nu aanmeldenHomefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.