HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kopen met Klarna geen lenen?

Lenen zonder rente is nog steeds lenen

Lenen zonder rente is nog steeds lenen

Op FD.nl zie ik de kop ‘Aanbieders van kopen op afbetaling groeien explosief‘. Mijn eerste gedachte: hè getver! Dat kan alleen maar grote problemen opleveren.

Wat is Klarna?

De aanleiding voor het artikel: het ophalen van maar liefst 1 miljard dollar bij investeerders door Klarna. Wat is Klarna? Een Zweedse betaaldienstverlener. Dat zegt lekker niks, dat woord ‘betaaldienstverlener’. Wat ze doen: ze gaan tussen jou en het bedrijf waar jij je spullen koopt zitten.

Klarna - shop nu, betaal later

Betaal nu of Betaal later

Zij geven de verkoper direct z’n geld en geven jou de keuze: ‘Betaal nu’ of ‘Betaal later’. Dat Betaal nu – daarbij reken je dus direct af, maar geven ze je wel kopersbescherming. Voor als er iets mis blijkt met je aankoop, of deze niet aan jouw verwachtingen voldoet.

Betaal later via Klarna

Betaal later zegt het al: je hoeft niet direct te betalen. Dat kan later… tot en met 14 of 30 dagen later om precies te zijn. Daar betaal je als consument niets voor. Geen rente, geen kosten. Wel smooth… zeggen ze er zelf achteraan… beetje rijzende nekharen bij mij…

Anders dan betalen in termijnen

Het is dus niet de koop op afbetaling waar ik het wel vaker over heb – daar gaat het om betalen in termijnen. Dat waarvan webshops riepen dat ze er misschien maar mee moesten stoppen. Hier betaal je niet in termijnen. Je betaalt in één keer, maar wel pas een tijdje na de aankoop. Uitgestelde betaling dus. Meer vergelijkbaar met een creditcard.

Makkelijk online shoppen zonder direct te betalen

Webshop betaalt commissie

De kosten van deze betaalmethode komen niet bij jou te liggen. Het bedrijf waar jij de aankoop doet betaalt hiervoor een paar procent commissie: zij lopen immers niet meer het risico dat ze hun geld niet krijgen of daar veel moeite voor moeten doen. 

Consument betaalt geen kosten & geen rente

Goed. Je hebt er dus geen kosten aan en betaalt geen rente. Dat is op zich goed nieuws ten opzichte van betalen in termijnen tegen de maximale wettelijke rente. Maar! Toch kan ik niet zeggen dat ik ervan gecharmeerd ben. Nu kopen en pas later betalen… dat is voor een grote groep consumenten gewoon te makkelijk. Het kan zorgen voor ophopende schulden en behoorlijke betalingsmoeilijkheden.

Als je na 30 dagen niet kunt betalen

En wat als je als koper na 30 dagen die rekening niet kunt betalen? Even kijken… dan kun je contact opnemen met de klantenservice. Niets over te vinden op de site? Ja, toch wel: dan is er ‘Betaal in 3 termijnen’ en ‘Betaal in delen’.

Geen geld om te betalen

Betalen in 3 termijnen

Betalen in 3 termijnen is nog steeds zonder rente. Of nou ja… dat werkt met 3 boekingen ten laste van jouw creditcard. Als je direct kon betalen zou je dat wel doen, dus via die creditcard ga je waarschijnlijk alsnog rente betalen… veelal maximaal.

Betalen in delen – rente hoger dan 10%?

Betalen in delen… ah! Daar is onze vertrouwde koop op afbetaling. Daar hebben we het wél over rente. Het is wel even doorklikken tot je bij de voorwaarden van Betaal in delen terechtkomt. Fascinerend: er staat een rentevoet van 10,99%. Hoe kan dat nou? In Nederland is de maximale rente op dit moment toch 10%? En er zijn administratiekosten: € 0,99 per maand… ik meen dat dit niet mag? Of heb ik dat verkeerd in m’n hoofd?

Rente van leningen

Wát? ‘Zie het niet als lenen’???

Wat ik ronduit stuitend … en dat woord gebruik ik niet snel … vind is dat Wilko Klaassen – de regiodirecteur van Klarna in Nederland – tegen het FD zegt:

Wat we doen zie ik niet als lenen, de rente is immers nul.

Dat kan toch niet waar zijn? Geld uitgeven dat niet van jou is en dat je later wel moet betalen, dat is simpelweg lenen – of je er nou rente voor betaalt of niet. 

Wat speelt er op het gebied van geld lenen?

Blijf bij met onze Update Lenen in je mailbox!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen