Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 11 februari 2021, 17:02
#lenen

In augustus 2020 werd de maximale rente op het lenen van geld tijdelijk verlaagd van 14% naar 10%. Deze maatregel werd destijds door minister Hoekstra genomen om consumenten tijdens de coronacrisis te beschermen tegen hoge rentes en zou duren tot 1 maart 2021. Hoekstra heeft vandaag bekendgemaakt dat deze maatregel verlengd wordt tot in ieder geval 1 september 2021.

Vergelijk de actuele leenrentes

Tegenvaller voor webwinkels

De maatregel geldt voor alle leenvormen. Dus ook voor roodstaan, rente op creditcards en kopen op afbetaling bij webwinkels en postorderbedrijven. Vooral vanuit de laatste groep klonk vorig jaar stevige kritiek op deze maatregel. Een aantal webshops gaf vorig jaar aan dat ze overwogen te stoppen met het bieden van de mogelijkheid om aankopen in termijnen te betalen. De opbrengsten zouden niet meer opwegen tegen de kosten.

Hoekstra vindt het beschermen van de consument echter belangrijker: "Consumenten kunnen nog steeds een verlies van inkomen ondervinden door de crisis en behoefte hebben aan krediet. Door de crisismaatregel te verlengen, blijven de kosten van krediet lager en worden consumenten dus ook beter beschermd tegen de hoge kosten van krediet."

Verlagen wettelijke verificatieplicht

Dat de lagere rente nog minimaal een half jaar zal gelden, is niet de enige aanpassing waar de kredietmarkt mee te maken krijgt. Minister Hoekstra heeft daarnaast bekendgemaakt dat kredietverstrekkers voortaan al bij bedragen vanaf 250 euro de financiele situatie van de aanvrager in kaart moeten brengen. Deze grens lag op 1.000 euro. Hoekstra vindt de aanpassing nodig omdat blijkt dat betalingsachterstanden vaker voorkomen bij kredieten kleiner dan 1.000 euro.

Een mogelijke reden is volgens hem dat er bij deze lagere bedragen dus tot op heden geen goede toetsing plaatsvond. Hoekstra wil dat ondervangen door kredietaanbieders dus al bij lagere bedragen te laten toetsen of het krediet wel aansluit bij de financiƫle situatie van de consument.

De maatregel geldt overigens alleen voor leningen gericht op particulieren. Als je kijkt naar de rente op zakelijke leningen dan gelden daar geen maximale rentes.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.