Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Maximale leenrente blijft voorlopig 10 procent

Minister Hoekstra verlengt de maatregel tot minimaal 1 september

Minister Hoekstra verlengt de maatregel tot minimaal 1 september

In augustus 2020 werd de maximale rente op het lenen van geld tijdelijk verlaagd van 14% naar 10%. Deze maatregel werd destijds door minister Hoekstra genomen om consumenten tijdens de coronacrisis te beschermen tegen hoge rentes en zou duren tot 1 maart 2021. Hoekstra heeft vandaag bekendgemaakt dat deze maatregel verlengd wordt tot in ieder geval 1 september 2021.

Vergelijk de actuele leenrentes

Tegenvaller voor webwinkels

De maatregel geldt voor alle leenvormen. Dus ook voor roodstaan, rente op creditcards en kopen op afbetaling bij webwinkels en postorderbedrijven. Vooral vanuit de laatste groep klonk vorig jaar stevige kritiek op deze maatregel. Een aantal webshops gaf vorig jaar aan dat ze overwogen te stoppen met het bieden van de mogelijkheid om aankopen in termijnen te betalen. De opbrengsten zouden niet meer opwegen tegen de kosten.

Hoekstra vindt het beschermen van de consument echter belangrijker: “Consumenten kunnen nog steeds een verlies van inkomen ondervinden door de crisis en behoefte hebben aan krediet. Door de crisismaatregel te verlengen, blijven de kosten van krediet lager en worden consumenten dus ook beter beschermd tegen de hoge kosten van krediet.”

Verlagen wettelijke verificatieplicht

Dat de lagere rente nog minimaal een half jaar zal gelden, is niet de enige aanpassing waar de kredietmarkt mee te maken krijgt. Minister Hoekstra heeft daarnaast bekendgemaakt dat kredietverstrekkers voortaan al bij bedragen vanaf 250 euro de financiele situatie van de aanvrager in kaart moeten brengen. Deze grens lag op 1.000 euro. Hoekstra vindt de aanpassing nodig omdat blijkt dat betalingsachterstanden vaker voorkomen bij kredieten kleiner dan 1.000 euro.

Een mogelijke reden is volgens hem dat er bij deze lagere bedragen dus tot op heden geen goede toetsing plaatsvond. Hoekstra wil dat ondervangen door kredietaanbieders dus al bij lagere bedragen te laten toetsen of het krediet wel aansluit bij de financiële situatie van de consument.

De maatregel geldt overigens alleen voor leningen gericht op particulieren. Als je kijkt naar de rente op zakelijke leningen dan gelden daar geen maximale rentes.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek