Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogGebruik je de overwaarde van je huis, check de voorwaarden van je bank goed!
Het is trendy geworden. Een huisje kopen en deze dan verhuren. Wie een huis gaat kopen voor de verhuur, kan hiervoor een verhuurhypotheek afsluiten. Dit is een hypotheek die specifiek is bedoeld voor het kopen van een woning voor de verhuur.
Het nadeel van een verhuurhypotheek is dat je aardig wat eigen geld mee moet brengen. Mocht je dat geld niet hebben liggen maar je hebt wel een eigen woning met een flinke overwaarde, dan is het soms mogelijk om deze overwaarde gedeeltelijk op te nemen om dit geld dan in te brengen bij de aankoop van de tweede woning. Als je hiervoor kiest, moet je echter wel heel goed naar alle voorwaarden kijken!
Op het eerste gezicht is er totaal niets aan de hand als je de overwaarde van je eigen huis hiervoor gebruikt. De eigen koopwoning kan ook als (extra) onderpand gebruikt worden om de tweede woning te kunnen kopen. Als er veel overwaarde is, loopt de bank dan minder risico.
Echter als een huiseigenaar gaat verhuizen en het onderpand van de lening gaat verkopen, wat gebeurt er dan? Het is verstandig om vooraf al goed in kaart te brengen wat de banken gaan doen met betrekking tot de lopende hypotheken.
Als vooraf niet alles goed in kaart gebracht wordt, kunnen er vervelende situaties ontstaan. Bij het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) is er onlangs uitspraak gedaan in een casus waarbij de betrokken hypotheekadviseur geen volledig overzicht bleek te hebben van alle voorwaarden waardoor er problemen ontstonden.
Het volgende was van toepassing:
Bij verkoop van de oorspronkelijke eigen woning werden de eerste en tweede hypotheek afgelost. De winst die overbleef, wordt netjes gebruikt voor de volgende woning om een lagere hypotheek af te sluiten. Prima, toch?
Het verhaal is echter nu niet afgelopen. De oude bank - die dus ook de verhuurhypotheek heeft verstrekt - wil dat een deel van de overwaarde wordt gebruikt om een deel van de verhuurhypotheek af te lossen! De bank besluit dus dat een gedeelte van de winst gebruikt moet worden om de verhuurhypotheek af te lossen. Hierbij werd nog wel opgemerkt dat op de verhuurde woning ook een overwaarde van toepassing is.
Vanwege deze eis van de bank moest de consument een aantal aanpassingen door laten voeren op de financieringsconstructie. Hierdoor hebben ze schade geleden. Uit het bovenstaande blijkt dat de bank de touwtjes in handen heeft.
In deze situatie had de hypotheekadviseur dus informatie moeten inwinnen bij de bank. En moeten navragen hoe de bank de lopende hypotheken afhandelt bij verkoop van de woning. De bank had dan de hypotheekadviseur verteld dat ook een gedeelte van de overwaarde (verkoopwinst) gebruikt moet worden ter aflossing van de verhuurhypotheek.
Iets regelen blijkt vaak geen probleem. Echter, er moet dan vaak niets veranderen. Is er wel sprake van een verandering (bijvoorbeeld het kopen van een andere woning of een echtscheiding) dan kunnen banken soms dingen doen die niemand verwacht. Daarom is het verstandig om vooraf de voorwaarden goed te checken zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.