Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
hypotheken
Gepubliceerd op: 1-2-2018 om 10:51

Daar heb je er weer één, zo'n krantenkop die mijn aandacht trekt: 'Krabbel hypotheekadviseur blijkt goud waard'. Okay.... is iemand die voorheen hypotheekadviseur was opeens zo beroemd geworden dat zijn of haar handtekening geld waar is geworden? Nou nee.

Krabbeltje tijdens adviesgesprek

Het gaat niet om een handtekening, maar om een tekeningetje dat een hypotheekadviseur van ABN Amro krabbelde tijdens een adviesgesprek. Herkenbaar, dat deed ik ook altijd toen ik in een grijs verleden adviseur was.

Hypotheek plus lening ouders

Dat gekrabbelde adviesuitlegje levert de klant van toen nu geld op. Hoe zit dat? Nou, de klant sloot niet alleen een hypotheek af bij de bank, maar leende daarbij ook geld van haar ouders. Bij elkaar leende ze eigenlijk veel te veel... en daar had de bank niet zo licht mee moeten omspringen.

Adviseur wist er vanaf

De bank heeft de financiering van de ouders niet begeleid of actief geadviseerd, maar uit de krabbels bleek dat de adviseur er wél vanaf wist. Daar is vervolgens mee doorgerekend en uitgelegd, maar het is de klant niet afgeraden. En dat had wel gemoeten.

Lening ouders opgeëist

Want 11 jaar later heeft die mevrouw een probleem: haar ouders gaan met pensioen en eisen hun uitgeleende geld terug. Zij stelt dan dat de bank mede verantwoordelijk is voor haar probleem: het was daar immers bekend dat ze zoveel ging lenen. De Geschillencommissie van het Kifid (het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening) is het met mevrouw eens en laat ABN Amro 30% van de schade betalen.

Billen, brand en blaren

Zoals meestal heb ik hier dubbele gedachten over. Ja, als de adviseur ervan wist, de maximale hypotheek op inkomen was € 195.000 en met hypotheek en lening van ouders samen leende ze in de praktijk € 241.000... dan had de adviseur dat moeten afraden. Maar wie zegt dat die dat niet gedaan heeft? Dat staat kennelijk alleen niet op de krabbel of ergens anders vastgelegd. Niet handig, dat blijkt wel.

De klant wist kennelijk op dat moment heel goed wat ze deed. Dan vind ik het ook wel weer makkelijk om de schuld op de bank of adviseur af te schuiven. Iets met billen, brand en blaren zeg maar.

Gravende hypotheekadviseurs

Het zal ABN Amro qua geld worst wezen denk ik, ze moeten € 8.000 bijdragen. Toch kan ik me wel voorstellen dat er genoeg hypotheekadviseurs in Nederland nu gaan graven in hun geheugen... zou hen ook zo'n zaak boven het hoofd hangen? Voor een zelfstandig adviseur of een klein advieskantoor kunnen dit immers wel ingrijpende bedragen zijn.

Aangemaakt door Job op 02-02-2018 14:16

Wist je dat het huis dat ze kochten het huis van de ouders was? Dus dochterlief koopt het huis van haar ouders. Haar ouders lenen haar hiertoe een deel van de benodigde hypotheek. Dat gebeurt toch heel vaak? Vaak schenken de ouders dan de rente over de hypotheek ook nog. Iedereen tevreden! Dat er tijdens dat gesprek niet over de risico's gesproken is, lijkt mij heel sterk. De dochter wist namelijk dat de maximale lening die ze bij de bank kon krijgen lager was dan ze nodig had... Maar de adviseur kan niet bewijzen dat hij op de risico's heeft gewezen. Vreemd? Nee hoor! Tegenwoordig wordt alles helemaal vastgelegd in het hypotheekdossier. Maar dit is een situatie van 2006?! En in 2017 gaan ze klagen. Alstjeblieft zeg. Het wordt de hoogste tijd dat de Kifid en vergelijkbare instanties veel vaker zeggen dat de klant zelf ook maar moet nadenken. Er ontstaat steeds vaker het beeld dat je de bank of adviseur maar moet aanklagen als het mis gaat. Want het kan tenslotte nooit je eigen fout of risico zijn?

Aangemaakt door jurjen op 04-02-2018 00:30

ik vind het ook wel wat ver gaan. ze spelen wel erg makkelijke stommetje. straks komen huurders die hun huis outponden nog op het idee om 20 jaar geen onderhoud te plegen om vervolgens te zeggen dat de verhuurder nooit gezegd heeft, dat hij na de verkoop niet meer zou komen schilderen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.