Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht

Belangrijkste oorzaak: hogere premies door verlagen van de collectiviteitskorting

Belangrijkste oorzaak: hogere premies door verlagen van de collectiviteitskorting

Ieder jaar kun je als consument van zorgverzekering veranderen. Onderzoeksbureau Ipsos spreekt in het magazine van am:web de verwachting uit dat meer mensen dan ooit dit jaar van die mogelijkheid gebruik zullen maken. Belangrijkste oorzaak: hogere premies door een combinatie van gestegen zorgkosten en het verlagen van de maximale collectiviteitskorting van 10% naar 5%.

Zorgkosten omhoog, premies ook

Net als ieder jaar zullen de zorgverzekeraars in de eerste weken van november de zorgpremies voor het volgende jaar (2020) bekend gaan maken. Deze premies moeten dit jaar uiterlijk op 12 november bekendgemaakt worden. De verwachting van het kabinet is dat de premies – vanwege de gestegen zorgkosten – gemiddeld met 3 euro per maand zullen stijgen. De enige maatschappij die de premies al bekend heeft gemaakt is DSW (incl. InTwente). Daar valt de premiestijging met 6 euro per maand fors hoger uit dan de verwachte 3 euro (zie onder).

Historische zorgpremies van DSW

Bron: HomeFinance.nl 

Collectiviteitskorting aan banden

De gestegen zorgkosten is echter niet de belangrijkste reden waarom Ipsos een recordaantal overstappers verwacht. Ipsos verwacht dat veel mensen met een collectiviteitskorting dit jaar zullen overstappen. Het kabinet heeft vorig jaar namelijk bepaald dat die collectiviteitskorting in 2020 maximaal 5% mag bedragen. Dat is nu nog 10%.

Een heel groot deel van de Nederlanders heeft een zorgverzekering met een collectiviteitskorting. Normaal is het percentage overstappers binnen deze groep heel klein. De verwachting bestaat dat dit percentage dit jaar fors hoger zal liggen omdat deze groep dit jaar – doordat de korting dus kleiner wordt – een extra hoge premiestijging kan verwachten.

Zorgpremies binnen 2 weken bekend

Of deze verwachting uit gaat komen weten we uiteraard pas na 31 december (de uiterste datum dat je van zorgverzekeraar kunt veranderen). Toch zullen we over 2 weken al een goede indicatie hebben. Dan zijn namelijk alle premies bekend en is duidelijk hoe groot de premiestijgingen bij de verschillende zorgverzekeraars en collectiviteiten zijn.

Op deze site houden we in de komende 2 weken dagelijks bij welke zorgverzekeraars de zorgpremies voor 2020 al bekend hebben gemaakt. Zodra alle zorgverzekeringen bekend zijn, kunt u op HomeFinance.nl zowel de premies van basisverzekeringen als de premies van basis- + aanvullende verzekeringen vergelijken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek