Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 24 februari 2020, 11:29
#hypotheek

In het afgelopen weekend bleek dat het coronavirus zich steeds verder over de wereld verspreid. In Italiƫ zijn al 4 mensen overleden en ook in China loopt het aantal slachtoffers heel snel op.

De angst groeit dat de internationale economie fors geraakt zal worden door dit virus. De internationale beurzen zijn als het gevolg van deze angst maandag onderuitgegaan. De AEX daalde al snel ruim 3 procent en is weer tot onder de 600 punten gedaald. Beleggers vluchten naar staatsobligaties zodat de rente op staatsobligaties snel daalt. De rente op de Nederlandse 10 jaars staatslening (vaak gezien als benchmark voor de kapitaalmarktrente) is momenteel (intraday) gedaald tot onder de -0,40%.

Dalende kapitaalmarktrente, dalende hypotheekrente?

De onzekerheid bij beleggers zorgt dus voor dalende marktrentes. In onderstaande grafiek tonen wij de kapitaalmarktrente ontwikkeling over de laatste 14 maanden. Duidelijk te zien is dat de kapitaalmarkt eind vorig jaar fors steeg en weer in de buurt kwam van een positieve rente, maar dat de kapitaalmarktrente de laatste tijd dus weer aan een sterke daling bezig is.

Kapitaalmarktrente ontwikkeling

Historische rentes via ActueleRentestanden.nl

Historisch gezien, zien we dat de hypotheekrentes de kapitaalmarktrente volgen. Ook dit valt goed te zien in onderstaande grafiek. We zien dat ook de hypotheekrentes de laatste tijd weer omlaag gaan. Of deze daling op de langere termijn doorzet, is nu nog niet te zeggen. Daarvoor is er op dit moment nog te veel onzekerheid over de economische verwachtingen voor de komende tijd.

Historische hypotheekrente en kapitaalmarktrente

Bron: ActueleRentestanden.nl

Vergelijk online de actuele hypotheekrentes

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.