Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 12 oktober 2020, 16:57 - Jos Koets
#huizenmarkt

De grootbanken zijn niet positief over de huizenmarkt. De ING en Rabobank verwachten dat de prijzen al in 2021 zullen gaan dalen. De ABN verwacht wel een daling, maar wil daar geen termijn aan hangen.

Verwachting van de ING

Schrikt u niet maar volgens de ING gaan de huizenprijzen dalen. Dit nieuws stond niet groots in de media, maar werd verkondigd via de SEH. Aangezien het maar een kort bericht was, heb ik de tekst volledig meegenomen in deze blog.

De coronacrisis gaat ook de woningmarkt raken. Die verwachting spreekt het ING Economisch Bureau uit. De woningmarktexperts van ING verwachten dat de woningprijzen in het derde kwartaal van 2020 hun piek hebben bereikt en dat een prijsdaling tot na 2021 zal volgen. In het dal komen de prijzen zo’n 5% tot 10% lager uit, zo is de prognose. Volgens ING zorgen alle belangrijke drijvers van de woningprijzen in de huidige coronacrisis voor neerwaartse druk op de woningprijzen.


Ik heb bovenstaande tekst een paar keer gelezen. We zijn nu in het vierde kwartaal van 2020 aanbeland. Dit kwartaal is dus volgens de ING het kwartaal dat de huizenprijzen in ieder geval niet meer gaan stijgen en zelfs al iets gaan dalen. Het jaar 2021 wordt geen goed jaar want dan gaan de huizenprijzen in ieder geval dalen. De daling is zelfs flink want deze kan volgens de ING oplopen tot 10%!

Verwachting van de Rabobank

ING staat niet alleen in zijn voorspelling. Ook de Rabobank verwacht dat de huizenprijzen gaan dalen. De Rabobank verwacht wel een minder sterke daling dan de ING. De Rabobank verwacht 190.000 woningtransacties in 2021, tegenover 220.000 dit jaar. Tevens zijn de prijzen in 2021 naar verwachting gemiddeld 0,8 procent lager dan dit jaar.

Na een sterkere daling van 2,6 procent in 2022 gaan de huizenprijzen weer omhoog, denkt Rabobank. Dat komt door de lage hypotheekrente en het woningtekort.

Verwachting van de ABN AMRO

Tenslotte nog even een kijkje naar wat de ABN AMRO voorspelt. Zij hadden eerst ook een daling van de huizenprijzen in de komende tijd voorspeld. Echter daar komen zij al op terug. Op termijn gaan de huizenprijzen wel dalen, denkt de bank. Maar wanneer dat is, dat kan Philip Bokeloh - econoom van het Economisch Bureau van ABN AMRO - niet voorspellen. "Dat zou in 2022 kunnen zijn, maar dat is gezien de economische omstandigheden zo ver vooruit dat we daar geen goede uitspraken over kunnen doen."

Natuurlijk is voorspellen heel moeilijk. Vooral nu in deze coronatijd is een voorspelling doen eigenlijk niet mogelijk. In ieder geval is duidelijk dat de drie grote banken in Nederland niet verwachten dat de huizenprijzen in 2021 gaan stijgen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.