Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 29 augustus 2022, 10:27 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige

Het is crisis op onze camping. De camping is aan het begin van dit seizoen overgenomen en de nieuwe eigenaar heeft gisteren duidelijk gemaakt wat de plannen zijn.

Simpel gezegd: de camping moet leeg. Alle stacaravans moeten weg. Niet nu per direct, wie wil mag nog één seizoen blijven - maar daarna is het klaar. Dan moet iedereen zijn stacaravan/chalet en alles dat erbij hoort verwijderd hebben.

Eind 2023 houdt het op

Dat was wel even een heftige bijeenkomst, dat zul je begrijpen. Heel veel boze mensen, verdrietig, teleurgesteld... je kunt je er vast wel wat bij voorstellen. Je hebt daar een deel van je leven, sommige mensen al tientallen jaren.

Je brengt er veel tijd door en wil dat graag zo houden. Er zijn mensen bij die recent deze stacaravan hebben gekocht, of veel geïnvesteerd in het opknappen van caravan of veranda. De boodschap kwam dus hard aan: wat je situatie ook is, je hebt pech gehad. Eind 2023 houdt het op.

Baal als een stekker

Wij hebben nu 8 jaar een heerlijke plek op deze camping. Dus ik baal ook als een stekker, we hadden dit niet verwacht. Het was wel duidelijk dat er iets zou gaan gebeuren alleen is dit wel een hele heftige uitkomst.

Stacaravan met veranda - vaste plek op camping

Paniek voel ik echter niet, boosheid ook niet. De ondernemers neem ik het ook niet kwalijk, in tegenstelling tot veel anderen. Zij hebben een bedrijf overgenomen dat niet voldoende oplevert. Ze gaan daar iets anders mee doen – en hoe naar ook: het is hun goed recht.

Stacaravan of chalet op geleende grond

Uiteindelijk heb je op zo’n camping steeds weer een overeenkomst voor een jaar. Het voelt als ‘jouw plekkie’, alleen is dat het niet. Het is jouw caravan of chalet, maar op geleende grond. Die grond mag je steeds voor een jaar gebruiken. De grond is niet van jou en je hebt er geen recht op. Naar maar waar.

Grondeigenaar kan besluiten dat je weg moet

Het is een belangrijk besef. Als de grond niet van jou is kun je erop bouwen wat je wilt, maar de grondeigenaar kan besluiten dat je dat er weer af moet halen. Hoeveel geld jij daaraan hebt uitgegeven, hoeveel moeite je ervoor hebt gedaan, hoe belangrijk die plek voor jou is – het neemt allemaal niet weg dat de plek niet van jou is.

Vergoeding ter compensatie?

Wat betreft de opzegging staan ze heus wel in hun recht, hoe vervelend het ook is. De volgende vraag is of wij als gasten recht hebben op enige vorm van compensatie voor de ellende en de kosten die hierbij komen kijken.

Geld ter compensatie

Chalet of stacaravan kopen?

Dus als je overweegt een chalet of stacaravan te kopen op een camping… houd dit altijd in je achterhoofd! Nu is het dan onze camping, maar we zijn niet de eerste die hiermee te maken krijgen, en zullen ook niet de laatste zijn.

Niet lenen voor campingplekje

Ik vind het wel een belangrijk aspect te beseffen: alles dat je investeert in een plekje op een camping kan zomaar weggevaagd worden. Kan alleen maar hopen dat mensen geen duur chalet hebben gekocht met geleend geld, bijvoorbeeld met een extra hypotheek op hun eigen huis. Of een persoonlijke lening hebben afgesloten om een prachtige veranda aan hun stacaravan te bouwen. Dan moet je nu nog heel lang elke maand een lening aflossen voor iets dat je niet meer hebt.

Stacaravan of chalet kopen van je spaargeld

Niet dat het minder zuur is als je de caravan van je laatste (of eerste) spaargeld hebt gekocht trouwens. Dan is je spaarrekening leeg en heb je een caravan die je voor veel geld moet laten verplaatsen naar een andere camping. Of moet verkopen met de vraag wat je ervoor krijgt.

Vaste plaats, jaarplaats of seizoensplaats?

De woordvoerder van de nieuwe eigenaars stelt dat we geen recht hebben op een vergoeding, deelde de Recronvoorwaarden van seizoensplaatsen uit. Daarover ontstond een discussie: zijn het nou seizoensplaatsen of jaarplaatsen? De ANWB spreekt van ‘vaste standplaatsen’. In dat laatste geval zou er namelijk wel sprake zijn van een recht op een vergoeding bij gedwongen vertrek.

Het onderscheid is dus wel van belang – en in de administratie is dat niet heel duidelijk. In de communicatie over het nieuwe seizoen hebben ze het over ‘Vaste plaatsen’. Op de bevestiging en factuur staat

Campingplaats seizoen of vast

Seizoensplaats

Als ik naar de definitie van de Seizoensplaats op de website van de ANWB kijk zou ik zeggen: er is geen sprake van seizoensplaatsen. De stacaravans en chalets worden immers niet weggehaald aan het eind van het seizoen.

Winterstallingsvergoeding?!
Daar was ook nog iets over trouwens: we moeten voor de winter een winterstallingsvergoeding gaan betalen. Dat is nooit zo geweest, nu opeens wel. Ik schat in dat dit ook voortkomt uit het onderscheid tussen seizoens- en jaarplaatsen.

Vaste plaats / jaarplaats

Een vaste plaats, daarbij hebben ze het over moeilijk verplaatsbare kampeermiddelen die het hele jaar blijven staan – dat is van toepassing. Daarbij staat dat je de grond voor 1 jaar huurt met stilzwijgende verlenging – en dat is dan weer niet zo bij ons. Je moest wel degelijk ieder jaar opnieuw reserveren (zie boven).

Vergoeding voor gedwongen vertrek

Misschien hebben we als vaste gasten wel een zaak om te stellen dat we vaste plaatsen /  jaarplaatsen hebben – maar ik ben geen jurist. Het lijkt me dat we dan namelijk recht hebben op een vergoeding, en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Recron

Aan de andere kant: dan zeggen zij op per november 2023 (want de opzegtermijn voor vaste plaatsen is een jaar) en krijg je tzt een vergoeding om te verplaatsen. Moet je wel het seizoen 2022/2023 nog betalen. Toch?

Veel campinggasten willen het komende seizoen echt niet meer daar zijn… en als je dan zelf opzegt per november 2022, dan krijg je ongetwijfeld geen vergoeding.

Wie er ervaring mee heeft mag zich melden!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.