HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG grens omhoog naar € 440.000?

Eigen Huis pleit voor forse verhoging per 1 januari 2023

Eigen Huis pleit voor forse verhoging per 1 januari 2023

De NHG grens moet volgens de Vereniging Eigen Huis fors omhoog. De belangenvereniging voor huizenbezitters pleit voor een verhoging naar € 440.000 per 1 januari 2023.

Nationale Hypotheek Garantie – NHG

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Een hypotheek met NHG geeft de huizenbezitter extra zekerheid: het is een vangnet voor als een woning onverhoopt met verlies verkocht moet worden. Dit verlies wordt dan – binnen voorwaarden – vergoed door NHG. De extra zekerheid dit dit oplevert voor de bank die de hypotheek verstrekt zorgt ervoor dat de rente van een NHG-hypotheek flink lager ligt dan bij een hypotheek zonder deze zekerheid.

Actuele hypotheekrente

NHG grens: maximale koopsom

Om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek moet voldaan worden aan verschillende voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat de waarde van de woning onder de NHG-grens moet liggen. Die grens staat op dit moment op € 355.000. Eigen Huis stelt dat er tot die grens nauwelijks woningen te koop zijn, waardoor slechts weinig woningkopers gebruik kunnen maken van de voordelige regeling.

Jaarlijkse verhoging NHG-grens

De NHG-grens wordt sinds enige tijd wel jaarlijks aangepast aan de verkoopcijfers van de afgelopen jaren. De verwachting is op dit moment dat de grens per 1 januari 2023 omhoog gaat naar € 390.000.

Nationale Hypotheek Garantie - NHG

Grens verhogen naar gemiddelde koopsom?

Eigen Huis wil dat de grens eenmalig sterker wordt verhoogd: naar € 440.000. De gemiddelde koopsom van woningen stond in het afgelopen kwartaal op € 448.000. Door de NHG grens in één keer te verhogen naar een bedrag dat daarbij in de buurt komt zouden starters meer kans maken op de woningmarkt. 

Onzekerheid bij kopers

Bovendien kan een hypotheek met NHG een stuk onzekerheid bij kopers wegnemen. De huidige situatie met hoge inflatie en stijgende hypotheekrente kan ervoor zorgen dat mensen twijfelen over een woningaankoop. De lagere rente en de extra zekerheid van een NHG-hypotheek kunnen dit verzachten.

Stijging huizenprijzen aanwakkeren

Of de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de organisatie die NHG regelt) en het ministerie openstaan voor een dergelijke verhoging is nog te bezien. De redenering is dat een te sterke stijging van de NHG-grens juist de huizenprijzen verder omhoog stuwt.

Wil je nieuws over hypotheken in de gaten houden?

Handig: elke maand onze Update Hypotheken in je mailbox!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen