Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ECB verhoogt rente: wat doet de hypotheekrente?

Hypotheekrente reageert vooral op kapitaalmarktrente

Hypotheekrente reageert vooral op kapitaalmarktrente

De Europese Centrale Bank heeft vandaag de belangrijkste rentetarieven verhoogd met maar liefst 0,75%. In dit artikel kijken we in hoeverre de renteverhoging van de ECB gevolgen zal hebben voor de hypotheekrente.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Rente ECB en hypotheekrente: historisch gezien

Om te bepalen of de hypotheekrentes in de komende tijd zullen gaan reageren op de renteverhoging van de ECB, is het natuurlijk interessant om te kijken hoe dat in het verleden was.

In onderstaande grafiek hebben we de Europese refirente naast de 1-jaars hypotheekrente en de 30-jaars hypotheekrente gezet. 

Is er een verband tussen rente ECB en hypotheekrente

Het is duidelijk te zien dat de hypotheekrentes zich weinig aantrekken van de ECB rente.

Dat wil niet zeggen dat de hypotheekrentes in de komende tijd niet verder zullen stijgen. Want die kans is redelijk groot. De achterliggende reden is ook wel dezelfde reden die de ECB ertoe gebracht heeft de rente vandaag zo fors te verhogen: de extreem hoge inflatie. Maar de hypotheekrente is vanwege deze reden – zoals je kunt zien in bovenstaande grafiek – de afgelopen maanden al enorm gestegen.

Bij het bepalen van de hypotheekrente kijken de banken dus niet of nauwelijks naar de rente die de ECB rekent. Ze kijken voornamelijk naar de kapitaalmarktrente. De kapitaalmarktrente reageert veel sneller op economische ontwikkelingen dan de ECB-rente en bepaalt ook veel meer wat de werkelijke inkoopprijs is die banken betalen voor het geld dat ze middels hypotheken uit kunnen zetten.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente en hypotheekrente tussen 2012 en september2022

Wil je weten wat de hypotheekrente in de (nabije) toekomst gaat doen, kijk dan naar de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. Die is in het verleden een veel betere voorspeller gebleken voor de hypotheekrente dan de rente van de ECB.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Reactie op: Patrick van vrijdag september 9, 2022 13:47
  Bart, nogmaals de tijd is anders en er is geen kredietcrisis en het huizen tekort is nog nooit zo hoog geweest als nu en daarbij komen ook nog de bouwkosten die alleen maar meer worden.
  Nogmaals, huizenprijzen zullen stagneren maar niet 10 en zeker geen 20% gaan zakken.
  En de “korte” tijd waar jij het over heb was toch echt een periode van 5 jaar en daarbij was er ook nog een hoge werkeloosheid.
  De inflatie van nu is niet door een kredietcrisis maar door een energiecrisis ten gevolgen van een oorlog.

 2. Reactie op: Utreggg van donderdag september 8, 2022 22:49
  De huzien markt is al volop aan het dalen!
  En dit kan ook niet anders met de hard oplopde rentes, en maandelijkse lasten die omhoogschieten/inflatie. Dit geld kan je niet meer uitgeven aan een huis.
  Iedereen kan nog zo graag in een villa van 2miljoen willen wonen, (veel vraag, iedereen zo het wel willen) maat als je dit geld niet krijgt van de bank, is de koek snel op! Dus vraag is in deze NIET lijdend.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek