Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 8 september 2022, 17:35
#algemene rentes #hypotheek

De Europese Centrale Bank heeft vandaag de belangrijkste rentetarieven verhoogd met maar liefst 0,75%. In dit artikel kijken we in hoeverre de renteverhoging van de ECB gevolgen zal hebben voor de hypotheekrente.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Rente ECB en hypotheekrente: historisch gezien

Om te bepalen of de hypotheekrentes in de komende tijd zullen gaan reageren op de renteverhoging van de ECB, is het natuurlijk interessant om te kijken hoe dat in het verleden was.

In onderstaande grafiek hebben we de Europese refirente naast de 1-jaars hypotheekrente en de 30-jaars hypotheekrente gezet. 

Is er een verband tussen rente ECB en hypotheekrente

Het is duidelijk te zien dat de hypotheekrentes zich weinig aantrekken van de ECB rente.

Dat wil niet zeggen dat de hypotheekrentes in de komende tijd niet verder zullen stijgen. Want die kans is redelijk groot. De achterliggende reden is ook wel dezelfde reden die de ECB ertoe gebracht heeft de rente vandaag zo fors te verhogen: de extreem hoge inflatie. Maar de hypotheekrente is vanwege deze reden - zoals je kunt zien in bovenstaande grafiek - de afgelopen maanden al enorm gestegen.

Bij het bepalen van de hypotheekrente kijken de banken dus niet of nauwelijks naar de rente die de ECB rekent. Ze kijken voornamelijk naar de kapitaalmarktrente. De kapitaalmarktrente reageert veel sneller op economische ontwikkelingen dan de ECB-rente en bepaalt ook veel meer wat de werkelijke inkoopprijs is die banken betalen voor het geld dat ze middels hypotheken uit kunnen zetten.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente en hypotheekrente tussen 2012 en september2022

Wil je weten wat de hypotheekrente in de (nabije) toekomst gaat doen, kijk dan naar de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. Die is in het verleden een veel betere voorspeller gebleken voor de hypotheekrente dan de rente van de ECB.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.