A-  |  A+  |  Homepage  |  Favorieten  |  English version - international interest rates
Ga terug naar de hoofdpagina van HomeFinance
OPSTALVERZEKERING
Alle onderwerpen
Ga naar de homepage Ė voor hypotheek, financieel advies en verzekeringen  
Keuzehulp: kies de juiste opstalverzekering
In Nederland bestaat een zeer ruime keuze in opstalverzekeringen. Om u te helpen bij u keuze van de juiste verzekering, hebben we hieronder de belangrijkste vragen op een rij gezet die u uzelf dient te vragen op het moment dat u een verzekering afsluit.
Stap 1: welk type dekking wenst u?
Er zijn 3 typen opstalverzekeringen: de opstalverzekering met uitgebreide dekking, extra uitgebreide dekking en de meest uigebreide dekking (all-risk). Voor meer info, zie ons overzicht soorten opstalverzekeringen. Zoals bij iedere verzekering geldt, is er geen algemene richtlijn te geven welk type dekking voor een opstalverzekering het meest interessant is. Dit hangt af van de (persoonlijke) omstandigheden. De belangrijkste omstandigheden die een rol kunnen spelen zijn:
 • waar en hoe ligt uw woning;
  Op het moment dat u kiest voor een uitgebreide opstalverzekering (de meest beperkte verzekering), dan is er een aantal schade oorzaken waarvoor geen dekking bestaat binnen deze verzekering. Op het moment dat u een verhoudingsgewijs grote kans loopt op de uitgesloten schade, is het te adviseren om hier rekening mee te houden bij de keuze van uw verzekering.

  Stel dat u woont in een bosrijke omgeving en u heeft veel (grote) bomen rond uw huis. U heeft dan een verhoudingsgewijs grote kans op schade door omvallende bomen. Deze schade is bij de meest beperkte opstalverzekering niet gedekt als er geen sprake was van storm (minimaal windkracht 7!). Mocht er een boom op uw huis vallen bij windkracht 6, dan dient u eventuele reparaties aan de woning zelf te bekostigen. Een ander voorbeeld: stel dat u bij extreme regenval verhoudingsgewijs veel kans loopt op waterschade doordat regenwater vanaf de straat bij u het huis binnenkomt. Ook deze schade is vaak niet gedekt in een basisverzekering (uitgebreide opstalverzekering).

  U doet er dus verstandig aan om goed te kijken naar uw woning en de ligging van uw woning zodat u weet welke risicofactoren u in ieder geval gedekt wilt hebben. U kunt naar onze mening beter iets meer premie per maand betalen, dan dat u schade krijgt die niet gedekt is.
 • wat vindt u prettig;
  Veel mensen willen met hun huis gewoon geen enkel risico lopen. Die betalen liever iets meer zodat ze zeker zijn dat ze de meest ruime dekking hebben. Indien u ook zo'n type bent, lijkt een all risk verzekering de meest geschikte.
 • uw financiele situatie;
  Een all risk verzekering is wat duurder dan een uitgebreide opstalverzekering. Op het moment dat de verzekerde weinig geld heeft, wordt al snel gekozen voor een goedkopere verzekering. Dus uitgebeide dekking in plaats van all risks. Besef echter wel dat door (te veel) te bezuinigen u voor aanzienlijke ongedekte schade kunt komen te staan.
Stap 2: wenst u aanvullende dekkingen?
Een opstalverzekering dekt niet alle schade die u als bestuurder kunt krijgen. Schade aan uw fundering of aan bijv. glaswerk is vaak niet gedekt. Ook niet bij een all risk opstalverzekering. Op het moment dat u deze schade wel gedekt wilt hebben, dient u hier bij uw keuze wel rekening mee te houden.
Stap 3: welke maatschappij kiest u?
Op het moment dat u bepaald heeft welke risico's u af wenst te dekken, dient u nog een keuze te maken van de juiste verzekeringsmaatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat er grote premieverschillen bestaan tussen de verschillende aanbieders van opstalverzekeringen en dat u veel geld kunt besparen met een grondige vergelijking. Om u bij deze vergelijking te ondersteunen, bieden wij u op deze site een module aan waarmee u heel eenvoudig de huidige premies kunt berekenen en een groot aantal opstalverzekeringsmaatschappijen kunt vergelijken. Indien u een verzekering vindt die u bevalt, kunt u deze direct online afsluiten. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.
Direct beginnen met berekening premie opstalverzekering
Direct opstalverzekeringen vergelijken en afsluiten