A-  |  A+  |  Homepage  |  Favorieten  |  English version - international interest rates
Ga terug naar de hoofdpagina van HomeFinance
OPSTALVERZEKERING
Alle onderwerpen
Ga naar de homepage Ė voor hypotheek, financieel advies en verzekeringen  
Wat is een opstalverzekering?
Wat is een opstalverzekering?
Een opstalverzekering of woonhuisverzekering is een verzekering waarmee u schade aan uw huis kunt afdekken. Denk hierbij aan schade door brand, inbraak, storm en blikseminslag. Iedere eigenaar van een eigen woning doet er verstandig aan een opstalverzekering af te sluiten. Het huis is tenslotte voor de meeste mensen hun kostbaarste bezit. Op het moment dat u een hypotheek op het huis heeft of wenst, geldt vrijwel altijd dat een opstalverzekering verplicht gesteld wordt door de hypotheekinstelling. Het huis is immers het onderpand voor de hypotheek.

Verzekerde waarde, onderverzekerd en oververzekerd
Zoals de naam al aangeeft, wordt bij een opstalverzekering eventuele schade aan de opstal gedekt. Onder de opstal wordt de woning zelf verstaan en alles wat niet zonder schade aan uw woning of aan die andere zaak van de woning kan worden verwijderd. Denk hierbij aan bijv. schuttingen, schuren, inbouwkasten, etc. Datgene wat wel verhuisbaar is behoort tot de inboedel (zie inboedelverzekering).

Maximale schade ontstaat als de woning door bijvoorbeeld brand geheel verwoest wordt. Op dat moment zou u qua opstal schadeloos gesteld worden als uw woning opnieuw opgebouwd wordt. De verzekerde waarde bij een opstalverzekering is daarom altijd de herbouwwaarde. Onder herbouwwaarde wordt het bedrag verstaan dat nodig is om de afgebrande woning opnieuw te bouwen op dezelfde plek. Het bepalen van de juiste herbouwwaarde is heel belangrijk. Op het moment dat u schade heeft, dient de schade hersteld te worden. Op het moment dat uw verzekerde waarde lager is dan de werkelijke herbouwwaarde, krijgt u niet de volledige schade vergoed. Op het moment dat uw huis helemaal afgebrand is kan de woning dus niet herbouwd worden (tenzij u eigen vermogen heeft).

Op het moment dat de verzekerde waarde hoger is dan de werkelijke herbouwwaarde, bent u oververzekerd. U heeft dan dus altijd een te hoge premie voor de opstalverzekering betaald. Om een idee te krijgen van de te verzekeren waarde in uw situatie, kunt u hier een standaard herbouwwaardemeter downloaden. Deze waardemeter is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars.

In de loop van de tijd zal de herbouwwaarde van uw woning waarschijnlijk stijgen. Dit hangt samen met de prijsstijgingen van materiaal en arbeid (inflatie). Het is belangrijk om regelmatig te checken of de verzekerde waarde nog klopt. Vaak bestaat de mogelijkheid van indexatie. Dat houdt in dat de verzekerde waarde van de opstalverzekering op jaarbasis automatisch met een paar procent verhoogd wordt. Het is vaak aan te raden om een verzekering te kiezen met deze indexatie.

Er bestaan meerdere soorten opstalverzekering. Voor een overzicht van de verschillende soorten opstalverzekeringen, klik hier.
Kies de juiste opstalverzekering
Op het moment dat u een opstalverzekering wilt afsluiten, dient u allereerst te bepalen welk type opstalverzekering het beste bij u past. Om u bij deze keuze te helpen, hebben wij een opstalverzekering keuzehulp gemaakt. Op het moment dat u weet welk type opstalverzekering u wenst, dient u nog een keuze te maken tussen een zeer groot aantal verzekeraars en verzekeringsproducten. Uit onderzoek is gebleken dat het verstandig is om de verschillende mogelijkheden te vergelijken, aangezien er zeer grote premie verschillen bestaan. Om u te helpen bij de keuze van de juiste opstalverzekering, bieden wij op deze site de mogelijkheid om opstalverzekeringen te vergelijken en premies te berekenen. Wilt u opstalverzekeringen vergelijken en premies berekenen, klik dan hier.
Direct opstalverzekeringen vergelijken en afsluiten