Vragen? Bel ons: 088-22 77 344 Nu bereikbaar

Heel veel Nederlanders gaan per jaar wel één of meer keren naar het buitenland. Soms maken ze voordat ze op reis gaan medische kosten, zoals vaccinaties. Tijdens die reis kunnen ze last krijgen van medische problemen. Hoe werkt het met de vergoeding van de kosten van de benodigde medische hulp in het buitenland? We bespreken de dekking in de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekeringen.

Premies zorgverzekeringen 2022 berekenen

De kosten van medische hulp in het buitenland

Medische hulp kost geld. Dat is overal zo - of u nu in Nederland zorg nodig heeft of in het buitenland. Het niveau van de kosten ligt wel in ieder land heel anders. Er zijn landen waar ze minder in rekening brengen voor medische hulp dan in ons land. En er zijn landen waar de zorg veel duurder is dan in Nederland.

Verschil spoedeisende en niet-spoedeisende hulp

Bij de vergoedingen is het verschil tussen spoedeisende en niet-spoedeisende hulp van belang. Onder spoedeisende hulp wordt medische zorg verstaan die u niet heeft kunnen voorzien en die niet uitgesteld kan worden tot na terugkeer in Nederland.

Niet-spoedeisende hulp is bijvoorbeeld:

Onverwachte niet spoedeisende hulp

U krijgt onverwacht te maken met klachten. Deze klachten zijn echter niet ernstig en vragen niet om directe zorg. U kunt wachten tot u weer in Nederland bent voordat u medische stappen zet.

Geplande zorg in het buitenland

U gaat bewust naar het buitenland voor een bepaalde behandeling. Hiervoor wordt bijvoorbeeld gekozen als er in Nederland voor een bepaalde behandeling een wachtlijst bestaat. Of als de noodzakelijke (of gewenste) zorg binnen Nederland niet beschikbaar is.

Zorgverzekeringen in Nederland

In Nederland hebben we een stelsel van zorgverzekeringen. Dit stelsel bestaat uit basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen. Hebben van een basisverzekering is verplicht - dat is wettelijk zo geregeld. Of u daarnaast ook een aanvullende zorgverzekering afsluit is helemaal uw eigen keuze.

Zorgt ons stelsel van zorgverzekeringen ook voor het betalen van de kosten van zorg in het buitenland? En zit dat dan in de dekking basisverzekering en/of heeft u daarvoor een aanvullende zorgverzekering nodig?

HomeFinance heeft voor u uitgewerkt welke dekkingen er binnen de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekeringen zijn voor medische hulp in het buitenland:

Meer belangrijke dekkingen van de zorgverzekering

Op deze pagina gaat het over de vraag in hoeverre de kosten van alternatieve geneeswijzen gedekt worden door de zorgverzekering. Hieronder ziet u een overzicht van andere belangrijke (mogelijke) dekkingen binnen de zorgverzekering:

Zorgpremie 2022 berekenen en vergelijken inclusief aanvullende dekkingen
Premies van basisverzekeringen voor 2022 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.