Search
Close this search box.
Hier komt de zorgvergelijker

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Soorten autoverzekeringen

Verschillende dekkingen voor schade met en aan je auto

Als je een auto hebt ben je in Nederland verplicht om die te verzekeren. Voor die verplichte autoverzekering zijn er drie soorten om uit te kiezen. Om je daarbij te helpen leggen we hier de verschillen uit.

Drie soorten autoverzekeringen

De drie soorten autoverzekeringen zijn:

  1. WA-autoverzekering
  2. WA + beperkt casco
  3. WA + volledig casco (allrisk autoverzekering)

WA-autoverzekering

Dit is de verzekering die je minimaal moet hebben om te voldoen aan de wettelijke verplichting. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid: hiermee wordt de schade gedekt die jij aanricht bij anderen. Dat kan gaan om schade aan de auto van een ander, maar ook bijvoorbeeld aan een fiets of persoon.

Eigen schade niet gedekt

Schade aan jouw eigen auto valt niet onder jouw WA-verzekering. Is een ander de schuldige, dan wordt die schade gedekt door de WA-autoverzekering van die ander. Ben je zelf (of een ander die in jouw auto rijdt) de schuldige, dan is de schade aan jouw auto niet verzekerd onder deze autopolis. Ook schade door diefstal en weersomstandigheden is hier niet gedekt.

Meer over WA-autoverzekering

WA + beperkt casco

Deze verzekering heeft naast de verplichte dekking van de Wettelijke aansprakelijkheid ook een dekking voor schade aan jouw eigen auto. Bij beperkt casco is er alléén dekking als die schade door specifieke gebeurtenissen veroorzaakt wordt.

Schade door specifieke gebeurtenissen

Bij die specifieke gebeurtenissen kun je denken aan schade door diefstal, brand, hagel/storm en ruitbreuk. Voor de beperkt casco dekking geldt meestal een eigen risico.

Meer over WA + beperkt casco

All risk autoverzekering (WA + volledig casco)

De All risk autoverzekering noemen we ook wel WA + volledig casco. De dekking voor schade aan jouw eigen auto is hierbij veel ruimer dan bij WA + beperkt casco.

Schade aan eigen auto gedekt

Schade aan jouw eigen auto is bij de All risk autoverzekering meestal gedekt. Oók als je die schade zelf veroorzaakt hebt, als het je eigen schuld is. Toch zijn niet helemaal ├ílle risico’s afgedekt.

Meer over All risk autoverzekering

Overzicht dekkingen per soort autoverzekering

Wat zijn nou precies de verschillen tussen de verschillende soorten autoverzekeringen? We hebben een aantal mogelijke schades op een rij gezet, met daarbij aangegeven of de schade gedekt is. Dit overzicht is indicatief: niet alle verzekeraars houden exact dezelfde indeling / dekkingen aan.

Soort schade WA BC AR
Groep 1
Schade aan andere personen / weggebruikers door de verzekerde auto veroorzaakt ✔️ ✔️ ✔️
Schade aan anderen veroorzaakt door een aanhangwagen of caravan achter de verzekerde auto ✔️ ✔️ ✔️
Schade aan de verzekerde auto door brand, ontploffingen of rellen ✔️ ✔️
Schade aan de verzekerde auto door storm, hagel en overstroming ✔️ ✔️
Schade aan de verzekerde auto door inbraak of joyriden ✔️ ✔️
Schade aan de verzekerde auto door inbraak of joyriden ✔️ ✔️
Groep 2
Schade aan de verzekerde auto door botsing met loslopende dieren ✔️ ✔️
Schade aan de verzekerde auto door een zelf veroorzaakte aanrijding ✔️
Schade aan de verzekerde auto door een slippartij ✔️
Schade aan de verzekerde auto door vandalisme ✔️
Schade aan de verzekerde auto door te water raken ✔️
Groep 3
Schade aan de verzekerde auto door een technisch gebrek in het voertuig (het technisch gebrek zelf valt niet binnen de dekking) ✔️
Opzettelijk veroorzaakte schade
Schade bij deelname aan snelheidwedstrijden
Waardevermindering/afschrijving van de auto, normale slijtage
Schade die ontstaat als de bestuurder onder invloed van alcohol of drugs verkeert
WA = WA-autoverzekering
BC = WA + beperkt casco
AR = WA + volledig casco (allrisk autoverzekering)
Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek