Search
Close this search box.

Schade aan de spullen in je huis verzekeren

Met een inboedelverzekering verzeker je schade aan de inboedel van je huis – bijvoorbeeld door brand en inbraak. Moderne inboedelverzekeringen dekken nog veel meer schade-oorzaken dan alleen die twee.

Onderwerpen rondom inboedelverzekeringen:

  1. Woonverzekeringen: inboedel en opstal
  2. Wat is je inboedel?
  3. Verzekerd bedrag
  4. Verzekerde schades
  5. Onderverzekering en oververzekering
  6. Premie voor je inboedelverzekering
  7. Inboedelverzekeraar kiezen

1. Woonverzekeringen: inboedel en opstal

De inboedelverzekering valt onder de woonverzekeringen, net als de opstalverzekering. Sommige verzekeraars nemen ook de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) hierin mee. Die staat los van je woning maar is wel zo belangrijk dat die in jouw basis verzekeringspakket thuishoort.

Huurhuis: inboedel en huurdersbelang

Als je een huurhuis hebt hoef je het huis zelf (de opstal) niet te verzekeren – dat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder, de eigenaar van de woning. Dan heb je genoeg aan een goede inboedelverzekering. Het kan wel nodig zijn om op die polis ook het huurdersbelang mee te verzekeren.

Eigen woning: inboedel en opstal

Heb je een eigen woning, dan heb je zowel een inboedel- als een opstalverzekering nodig. Er zijn ook verzekeringen waar dit onder één naam verzekerd wordt: de woonverzekering.

2. Wat is je inboedel?

Alle spullen in je huis vallen onder de noemer ‘inboedel‘. Daarbij gaat het om de spullen die ‘verhuisbaar’ zijn, die je eenvoudig kunt meenemen als je gaat verhuizen. Dingen die vastzitten in of aan de woning (‘nagelvast’) vallen niet onder je inboedel – die horen bij de opstal.

3. Verzekerd bedrag

Voor welk bedrag moet je jouw inboedel dan verzekeren? Een lastige vraag: wat is je inboedel eigenlijk waard? Je kunt moeilijk de waarde van al je kledingstukken, boeken en meubels bepalen en bij elkaar optellen. Er komen regelmatig spullen bij en je doet weer dingen weg. Toch is het voor je inboedelverzekering belangrijk om te bepalen welk bedrag er verzekerd moet zijn: de premie is daarvan afhankelijk.

Inboedelwaardemeter

Om te voorkomen dat je jouw hele huis rond moet om bedragen in te schatten en op te tellen werken verzekeraars meestal met een inboedelwaardemeter. De waarde van jouw inboedel wordt daarmee ingeschat op basis van:

Daarnaast geef je aan of je meer dan gemiddeld aan apparatuur, sieraden of ander bijzondere bezittingen hebt.

Huurdersbelang

Op de inboedelwaardemeter wordt ook gevraagd naar het ‘huurdersbelang‘. Daarbij gaat het om veranderingen die je zelf hebt aangebracht in je huurwoning: in de badkamer of keuken, of een parketvloer. Of misschien heeft een vorige bewoner dat gedaan en heb jij dit tegen betaling overgenomen?

Dan vallen die dingen niet onder de opstalverzekering van de verhuurder, ze moeten meegenomen worden in jouw inboedelverzekering. Tot een bepaald maximum bedrag valt dit onder de standaard dekking. Is dat niet voldoende, dan kun je extra bijverzekeren.

4. Verzekerde schades

Van oudsher zijn er nogal wat verschillende soorten inboedelverzekeringen – allemaal met een andere samenstelling van de dekking. Oorspronkelijk ging het vooral om schade door brand en inbraak, maar moderne inboedelverzekeringen dekken nog veel meer schade-oorzaken.

Soorten inboedelverzekeringen

5. Onderverzekering en oververzekering

Het verzekerde bedrag bepaalt de premie van je inboedelverzekering. Maar wat als dat bedrag te laag is? Of te hoog? Dan hebben we het over onderverzekering en oververzekering.

Onderverzekering

Bij onderverzekering is het verzekerde bedrag lager dan de werkelijke waarde van jouw inboedel. Als je de inboedelwaardemeter eerlijk invult kan dit niet gebeuren, je hoeft immers niet alle bedragen op te tellen. Let daarbij wel op de vragen over de ‘meer dan gemiddeld’ bedragen: heb je bijvoorbeeld veel meer waarde aan apparatuur in je huis en heb je dat niet opgegeven – dan kun je alsnog onderverzekerd zijn.

Het gevolg van onderverzekering is dat je bij een schade niet alles uitbetaald krijgt.

Oververzekering

Andersom kan jouw verzekerde bedrag ook te hoog zijn. Bijvoorbeeld omdat jij heel sober leeft en veel minder spullen in je huis hebt dan waar de verzekeraar bij de gemiddelden vanuit gaat.

Het gevolg van oververzekering is dat je teveel premie betaalt: bij schade krijg je nooit méér dan het werkelijke schadebedrag uitgekeerd, ook al ben je voor een veel hoger bedrag verzekerd.

6. Premie voor je inboedelverzekering

De premie voor je inboedelverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:

7. Inboedelverzekeraar kiezen

Niet alleen zijn er heel veel soorten inboedelverzekeringen, er zijn ook heel veel verschillende verzekeraars. De dekking van de inboedelverzekering kan per verzekeraar behoorlijk verschillen. Hoe kies je de inboedelverzekering die het beste bij jou past?

Inboedelverzekering kiezen

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek