Search
Close this search box.

Wat is een autoverzekering en waarom is die verplicht?

Waarom een autoverzekering verplicht is in Nederland

Een autoverzekering is verplicht in Nederland. Wat is dat eigenlijk, een autoverzekering? En waarom is zo’n polis verplicht?

Doel van een autoverzekering

In ons land rijden heel veel autoΓÇÖs rond. Daarmee gebeuren ook veel ongelukken met vaak een aanzienlijke schade. Bovendien zijn er naast aanrijdingen nog veel meer oorzaken waardoor er schade aan een auto kan ontstaan. Een autoverzekering is ervoor bedoeld om die schade te vergoeden aan degene die er nadeel van heeft. Dat kan de autobezitter zelf zijn of een ander die door de auto schade lijdt.

Autoverzekering is verplicht in Nederland

Wie een auto bezit in Nederland is wettelijk verplicht hiervoor een verzekering af te sluiten. De verplichte autoverzekering draait om de schade die door de auto aangericht wordt bij een ander. Als eigenaar van de auto ben je wettelijk aansprakelijk voor die schade en moet je daarvoor dus verzekerd zijn.

Wettelijke aansprakelijkheid verplicht verzekerd

Deze wettelijke verplichting is een bescherming voor degene bij wie je schade aanricht, maar ook voor jezelf. Aansprakelijk ben je toch – je moet dus betalen. Het is voor de ander én voor jou belangrijk dat er ook betaald kan worden. Doordat de wettelijke aansprakelijkheid verplicht verzekerd is kunnen er geen betalingsproblemen ontstaan: de verzekering betaalt.

Niet-verplichte autoverzekeringen

De verplichte verzekering van jouw wettelijke aansprakelijkheid (WA) als autobezitter is de WA-autoverzekering. Daarnaast zijn er nog allerlei andere dekkingen mogelijk rondom jouw auto. Die zijn niet verplicht, je kiest ervoor om die af te sluiten – of niet.

Soorten autoverzekeringen

Er zijn twee hoofdsoorten verzekeringen die je kunt afsluiten voor je auto:

 1. Basis autoverzekeringen: dekking voor jouw aansprakelijkheid, schade aan jouw auto en die van een ander
 2. Aanvullende verzekeringen: dekking voor andere schades rondom jouw autobezit

Basis autoverzekeringen

Voor de basis autoverzekering heb je de keuze uit drie varianten:

Eén hiervan móet je dus afsluiten, de keuze welke variant is aan jou. De dekkingen en premies verschillen aanzienlijk. Welke dekking je nodig hebt voor jouw auto – welke autoverzekering je het beste kunt kiezen – is afhankelijk van jouw persoonlijke keuzes.

Soorten autoverzekeringen

Aanvullende verzekeringen voor je auto

Naast de hoofdverzekering kun je als autobezitter kiezen voor een aantal aanvullende dekkingen:

 • Ongevallen verzekering voor inzittenden
 • Schadeverzekering voor inzittenden
 • Rechtsbijstandverzekering voor autozaken

Aanvullende autoverzekeringen

Premie voor je autoverzekering

Hoe wordt eigenlijk de premie voor een autoverzekering bepaald? Dat doet iedere verzekeraar op zijn eigen manier. De belangrijkste factoren bij het bepalen van de premie zijn:

 • Type dekking
  Naarmate er meer schade-oorzaken gedekt zijn is de premie hoger.
 • Schadevrije jaren
  Verzekeraars werken met een bonus/malus systeem. Het gaat daarbij om het schadeverleden van de verzekerde: schadevrij rijden levert een behoorlijke korting op.
 • Aantal kilometers
  De kans op schade is groter naarmate er meer kilometers gereden worden – de premie is daarom ook hoger.
 • Woonplaats / postcode
  In steden is de kans op autoschade groter dan op het platteland. Zelfs binnen steden kan de postcode verschil maken bij het bepalen van de premie voor de autoverzekering.
 • Leeftijd
  Jonge, onervaren bestuurders veroorzaken statistisch bekeken meer ongevallen dan oudere chauffeurs. Daarom kan een verzekeraar besluiten de leeftijd te laten meewegen bij het bepalen van de premie.
 • Gebruik van de auto
  Wordt een auto zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld als taxi, dan gaat de premie fors omhoog. Er zijn ook verzekeraars die zakelijk gebruik niet willen verzekeren.

Welke autoverzekering(en) moet je kiezen?

Waar het uiteindelijk om draait: welke verzekering(en) moet je kiezen voor je auto? De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen voor de juiste keuze hebben wij voor je op een rij gezet.

Autoverzekering kiezen

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek