Search
Close this search box.

Boete, waarborgsom en bankgarantie

Bij de aankoop van een woning gaat het om grote bedragen. Dat zorgt voor risico’s, zowel voor de koper als voor de verkoper van het huis. De koper kan zijn risico’s beperken door in de koopakte ontbindende voorwaarden te laten opnemen. Het risico van de verkoper wordt beperkt door de boeteclausule.

Boete als de koop niet doorgaat

In de koopakte voor een woning is normaal gesproken een boeteclausule opgenomen. Gaat de koop door jouw schuld en buiten de ontbindende voorwaarden niet door, dan moet je een boete betalen van (meestal) 10% van de overeengekomen koopsom.

Dit geeft de verkoper een zekerheid dat je als koper niet zomaar met de Noorderzon zult vertrekken. Dat jij je aan de afspraken in de koopakte zult houden. Gaat het toch mis, dan kan de verkoper een vergoeding tegemoet zien van 10% van de koopsom – een fors bedrag. Daarmee kan hij de kosten die hij moet maken en/of een eventuele waardedaling van de woning compenseren.

Waarborgsom storten bij de notaris

Nu heeft een boeteclausule geen waarde als jij als koper onvindbaar bent. Dan is het immers onmogelijk om de boete te innen. Dat is opgelost door een waarborgsom verplicht te stellen in de koopakte.

De koper moet al vrij snel na de aankoop een bedrag storten bij de notaris – de datum hiervoor staat vermeld in de akte. Die waarborgsom is normaal gesproken precies de 10% van de boete. Als dat geld bij de notaris staat kan de verkoper er een beroep op doen als het alsnog misgaat.

Bankgarantie in plaats van storting waarborgsom

De waarborgsom kan de koper voor een probleem stellen. Niet iedereen heeft een bedrag van 10% van de koopsom van de woning zomaar beschikbaar om te storten bij de notaris.

De oplossing daarvoor is een bankgarantie: de bank geeft de notaris de zekerheid dat het geld uitbetaald wordt als daarop een beroep gedaan wordt. Die bankgarantie vraag je aan bij de bank waar je jouw hypotheek afsluit of bij een speciale instantie voor bankgaranties.

Zodra de notaris een beroep doet op de bankgarantie betaalt de bank of instantie uit, vanaf dat moment heb jij een schuld voor dat bedrag. Die schuld moet je natuurlijk gewoon terugbetalen.

Spoedhypotheek om boete te voorkomen

Het is dan ook belangrijk om te voorkomen dat het zover komt. Dat doe je door zo snel mogelijk zekerheid te hebben over het rondkomen van de hypotheek die je nodig hebt.

Het risico op de boete is groter als je een huis koopt zonder voorbehoud, zonder ontbindende voorwaarden dus. Dan wil je met extreme spoed je hypotheek in orde maken, zodat je vóór het verstrijken van de wettelijke bedenktijd al zekerheid hebt. In deze situatie is het interessant om te kijken naar de mogelijkheden van een Spoedtraject. Dit traject kun je ook inzetten als er problemen zijn met jouw hypotheekaanvraag en de ontbindende voorwaarden bijna verlopen.

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek