Search
Close this search box.

Stappenplan hypotheek oversluiten

Hoe werkt het oversluiten van uw hypotheek?

U heeft het idee dat het gunstig kan zijn om uw hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Dan wilt u natuurlijk weten hoe dat werkt, wat erbij komt kijken. In dit stappenplan ziet u precies wat er nodig is voor het oversluiten van uw hypotheek.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Aanloop naar oversluiten

De stappen splitsen we in ‘aanloop’ en ‘uitvoering’. De aanloop is uw proces van besluiten of u werkelijk uw hypotheek wilt gaan oversluiten en bestaan uit de volgende stappen:

Berekenen

Voordat u gaat oversluiten is het handig om te kijken wat uw nieuwe maandlasten worden en of u het gewenste hypotheekbedrag wel kunt lenen. Zo voorkomt u verrassingen.

Vergelijken

Bekijk goed welke hypotheekrentes er op dit moment aangeboden worden door geldverstrekkers, zodat u zichzelf niet rijk rekent maar ook niet tekort doet.

Verdiepen

Bestudeer de beschikbare informatie en veelgestelde vragen over oversluiten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Aanvragen

Ga in gesprek met een onafhankelijke expert over uw overweging om uw hypotheek over te sluiten.

Uitvoering van het oversluiten

De zaken die horen bij het werkelijk oversluiten van uw hypotheek verschillen nauwelijks van het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Logisch, want u sluit een nieuwe hypotheek af – alleen zonder er een huis bij te kopen.

Inrichting nieuwe hypotheek

Hier bepaalt u hoe hoog de hypotheek moet worden, welke hypotheekvorm(en) u wilt, hoe lang de rente vast moet staan. Deze inrichting is van belang bij het kiezen van de best passende hypotheek.

Doorrekenen van de gekozen inrichting

Voordat u definitief beslist hoe de nieuwe hypotheek eruit komt te zien is het van belang welke financiële gevolgen de keuzes hebben. Niet alleen voor binnenkort, maar ook in de verdere toekomst – bijvoorbeeld als u met pensioen gaat. Of als uw hypotheekrenteaftrek afloopt.

Selectie en renteaanbod

Op basis van de berekeningen en de mogelijkheden in de hypotheekmarkt kiest u de hypotheek die u werkelijk wilt gaat afsluiten. U vraagt een rente-aanbod aan bij de betreffende bank, zodat u weet dat de rente voor u vastgelegd is.

Stukken aanleveren

In het renteaanbod wordt aangegeven welke documenten u moet aanleveren om uw hypotheekaanvraag te onderbouwen. U moet laten zien hoe het zit met uw inkomen en met de waarde van uw woning. De bank beoordeelt deze stukken en als alles akkoord is kan het oversluiten van uw hypotheek definitief doorgaan.

Tekenen bij de notaris

Als de bank akkoord is kunt u een afspraak maken bij de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte. U krijgt eerst een concept toegestuurd om te controleren, net als een concept afrekening. In die afrekening ziet u wat er met het geld van uw nieuwe hypotheek gebeurt: vooral het aflossen van uw oude hypotheek en het betalen van kosten – met wellicht een overblijvend bedrag voor verbouwing.

Ingewikkeld? U hoeft het niet alleen te doen!

Klinkt het allemaal heel ingewikkeld wat hierboven staat? Gelukkig hoeft u het niet alleen te doen. De hulp van een hypotheekexpert is bij het oversluiten van uw hypotheek zeker geen overbodige luxe. Dan kunt u ervan op aan dat u:

  • gebruik maakt van de fiscale mogelijkheden,
  • een hypotheek afsluit die professioneel geselecteerd is uit alle mogelijkheden in de markt,
  • prima hulp krijgt bij het aanleveren van de benodigde stukken,
  • antwoord krijgt op al uw vragen van experts die alles van hypotheken weten.

Maak om te beginnen een afspraak met onze experts voor een gratis en vrijblijvende telefonische kennismaking. Daarna is uw nieuwe hypotheek geregeld voordat u het weet!

Overzicht van de laagste actuele hypotheekrente bij oversluiten
Online uw bruto en netto maandlasten berekenen

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek