Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Als je zelfstandig woont heb je ongetwijfeld een inboedel. Die spullen wil je met een inboedelpolis verzekeren tegen inbraak, brand en andere mogelijke schades. Er zijn heel veel verschillende inboedelverzekeringen te krijgen, maar welke polis moet je kiezen?

Keuzehulp inboedelverzekeringen

Om de juiste keuze te maken voor jouw inboedelverzekering moet je een aantal beslissingen nemen:

 1. Welke dekking wil je?
 2. Wil je aanvullende dekkingen?
 3. Welke verzekeraar moet het worden?

1. Welke dekking voor je inboedel?

Er zijn verschillende soorten inboedelverzekeringen, waarvan de extra uitgebreide en de all risk polis vooral nog aangeboden worden tegenwoordig. Het ligt er maar net aan welke schade-oorzaken je afgedekt wilt zien. En wil je dan een lijst met gedekte oorzaken of juist het uitgangspunt dat elke schade gedekt is, behalve wat er op de lijst met uitsluitingen staat?

Soorten inboedelverzekering

De keuze hangt verder af van jouw persoonlijke situatie en wensen:

 • de waarde van jouw inboedel
  Als er veel kostbare spullen in jouw huis staan is een uitgebreide dekking voor jou waarschijnlijk belangrijker dan wanneer je alleen wat tweedehands meubilair hebt. 
 • de locatie en ligging van de woning
  Kijk hierbij vooral naar de kans dat uitgesloten schade-oorzaken zich bij jou kunnen voordoen. Staan er bijvoorbeeld veel bomen? Dan is het risico op schade door omvallende bomen groter - als de windkracht niet hoog genoeg is het label 'storm' kan het zijn dat de schade niet vergoed wordt. Of waterschade bij regenwater dat vanaf de straat je huis in stroomt. Is dat bij jou een reëel risico?
 • jouw risicohouding
  Iedereen kijkt op een andere manier naar risico's. Lig jij van elk mogelijk risico 's nachts wakker? Dan is het beter om jouw inboedel zo uitgebreid mogelijk te verzekeren. Dan betaal je wel wat meer, maar dat is je nachtrust wel waard.
 • jouw financiële situatie
  Je kunt op twee manieren naar jouw financiële situatie kijken. Heb je een krap budget, dan zou je denken dat je moet kiezen voor de goedkoopste inboedelverzekering. Aan de andere kant: als je geen geld hebt om ongedekte schades te kunnen dragen is het misschien slimmer om dan júist je inboedel uitgebreid te verzekeren.

2. Aanvullende dekkingen?

Qua aanvullende dekkingen gaat het bij de inboedelverzekering vooral om jouw dure spullen. Binnen de standaard dekking van de inboedelpolis valt meestal een bepaald maximum bedrag voor bijvoorbeeld

 • apparatuur
 • sieraden
 • verzamelingen
 • antiek
 • instrumenten

Heb jij daarvan voor een hogere waarde spullen in je huis, dan is het belangrijk om daarvoor een extra dekking af te sluiten. Dat kan binnen de inboedelverzekering zelf óf met een losse kostbaarhedenverzekering.

3. Welke inboedelverzekeraar?

Als je weet wat je precies wilt verzekeren voor je inboedel, zowel qua schade-oorzaken als qua aanvullende dekkingen, dan is het tijd om een specifieke inboedelverzekering te selecteren. Er zijn flinke premieverschillen tussen de verzekeraars - goed vergelijken is dan ook geen overbodige luxe.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.