Search
Close this search box.

Levensverzekering afsluiten

Kiezen, aanvragen & gezondheidsverklaring

Je hebt een levensverzekering nodig en wilt er nu één gaan afsluiten. Wat komt daarbij kijken? De belangrijkste drie stappen bij het afsluiten zijn:

  1. Bepalen wat je nodig hebt
  2. Levensverzekering kiezen
  3. Aanvragen met gezondheidsverklaring

1. Bepalen welke levensverzekering je nodig hebt

Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen om uit te kiezen. Voordat je gaat kijken bij welke verzekeraar je moet zijn is het belangrijk om goed te bepalen wat je nu eigenlijk nodig hebt. Daarbij draait het om:

  • soort verzekering : alleen overlijdensrisico of ook opbouw van kapitaal?
  • verzekerd bedrag : welk bedrag moet er uitgekeerd worden bij overlijden?
  • looptijd: hoe lang moet de verzekering lopen?
  • verzekerde(n): wiens leven of levens moet(en) er verzekerd worden?

2. Specifieke levensverzekering kiezen

Als je weet wat je nodig hebt kun je gaan bepalen bij welke verzekeraar je jouw nieuwe levensverzekering wilt onderbrengen. Daarvoor ga je vergelijken of vraag je advies aan een tussenpersoon die het aanbod van meerdere verzekeraars voor jou op een rijtje kan zetten.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken

3. Levensverzekering aanvragen

Nu weet je wat je nodig hebt en je weet waar je die verzekering wilt aanvragen. Dan is het een kwestie van een aanvraagformulier invullen. Daar hoort ook een gezondheidsverklaring bij. Als alles in orde is krijg je de polis toegestuurd en ga je premie betalen.

Over de gezondheidsverklaring

Bij de beslissing van een verzekeraar of ze jouw overlijdensrisico willen verzekeren is het voor hen natuurlijk belangrijk om te weten hoe het gesteld is met jouw gezondheid. Daarom moet je een gezondheidsverklaring invullen: een lijst met vragen over jouw gezondheid. De medisch adviseur van de verzekeringsmaatschappij gaat jouw antwoorden dan beoordelen en geeft aan of jouw aanvraag voor de verzekering akkoord is.

Welke vragen worden er gesteld op een gezondheidsverklaring?

Op de gezondheidsverklaring worden onder andere vragen gesteld over jouw huidige fysieke gesteldheid (gewicht, lengte), leefgedrag (roken, drinken), werk en medisch verleden. Voorheen werd ook gevraagd naar het medisch verleden van uw naaste familie (ivm erfelijke aandoeningen). Kijk maar eens naar deze standaard gezondheidsverklaring om een idee te krijgen van de vragen.

Gezondheidsverklaring eerlijk invullen

Het is van belang om de gezondheidsverklaring altijd naar waarheid in te vullen. Ook als je denkt dat bepaalde antwoorden weleens een probleem kunnen opleveren bij de acceptatie van de levensverzekering. De uitkering bij overlijden kan namelijk in gevaar komen als jij bij het afsluiten van de polis dingen hebt verzwegen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Acceptatie van jouw levensverzekering

Stel dat de medisch adviseur oordeelt dat jouw risico op overlijden hoger is dan ‘normaal’ – is het dan onmogelijk om een levensverzekering af te sluiten? Nee, dat hoeft niet per se. Soms accepteren ze de aanvraag toch onder de standaard voorwaarden. Ook kunnen ze zeggen: we willen die levensverzekering wel afsluiten, maar tegen een hogere premie vanwege het hogere risico. Dan is het aan jou om daar wel of niet mee akkoord te gaan.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek